Duits staatsburger vrijgelaten uit de Shingu gevangenis

27 october 2012

Duits staatsburger vrijgelaten uit de Shingu gevangenis

Nils GreskewitzNils Greskewitz
Archieffoto

Nils Greskewitz werd op 26 oktober 2012 vrijgelaten uit de gevangenis in Shingu, Japan, nadat zijn familie een boete betaalde en zij de reparatiekosten voor het beschadigde standbeeld hadden vergoed. Hij verzamelde zijn persoonlijke bezittingen en ging op weg naar het vliegveld om naar huis terug te keren.

Nils was in Taiji, Japan, als vrijwilliger voor Sea Shepherd Conservation Society om deel te nemen aan de Cove Guardian campagne. Op een stil moment tijdens de dolfijnenslachting klom Nils op een standbeeld van een man met een harpoen bij het walvismuseum en beschadigde dit per ongeluk. De lange harpoen werd hierbij verbogen. We beseffen allemaal, inclusief Nils, dat dit geen slimme actie was en dat dit duidelijk buiten het kader van de campagne viel. De gebogen harpoen was geen grap, maar gewoon het resultaat van een ondoordacht moment. Wie had gedacht dat Nils hiervoor 18 dagen zou worden opgesloten?

Maar uiteraard reageerde de Wakayama Prefecture politie overdreven. Laten we niet vergeten dat ze nog geen jaar geleden Erwin Vermeulen arresteerden, aanklaagden en hem voor meer dan 60 dagen gevangen hielden op basis van valse beschuldigingen. De politie (meer dan 30 agenten) greep Nils en gooide hem in de gevangenis. Kort daarna viel de politie de hotelkamers van de andere Cove Guardians binnen en namen camera’s, telefoons en computers in beslag. Ogenschijnlijk onderzochten zij of de gebogen harpoen een plot betrof. Kom op, we hebben geen schepen gezonken of netten doorgesneden, dus waarom zouden we een standbeeld verbuigen? Zelfs het groenste groentje bij de politie kan zien dat dit een ongeluk was.

Maar nee, de politie koos ervoor deze kans te benutten om onze apparatuur in beslag te nemen in de hoop ons uit te kunnen schakelen. Ze wilden de vrijwilligers intimideren en afschrikken. Hun plan heeft niet gewerkt, maar laat wel zien dat de politie in Taiji wanhopig is en dat Taiji een gevaarlijke plek voor onze vrijwilligers is.

De politie heeft gefaald in hun poging om ons te intimideren en uit te schakelen. Hun laatste poging hiertoe was het beschadigen van onze apparatuur. Ze hebben beloofd dat onze apparatuur binnen een paar weken zal worden geretourneerd. Maar dankzij de vrijgevigheid van Cove Guardian supporters over de hele wereld hebben we de in beslag genomen apparatuur binnen 24 uur vervangen met nieuwere en preciezere apparatuur. Eigenlijk is het vervangen van onze apparatuur de beste koers om te varen in gevallen zoals deze, niet alleen om onderbreking van de verslaglegging over de dolfijnenvangst en -slachting te voorkomen, maar ook om de veiligheid van onze communicatie te garanderen.

Een voorbeeld: Cove Guardian leider Melissa Sehgal meldde dat bij terugvordering van haar laptop deze uit elkaar bleek te zijn gehaald en kapot was. Deze is inmiddels vervangen, dankzij jullie! Het is die nieuwe apparatuur welke ervoor zorgt dat er nu live video vanuit Taiji mogelijk is. De politie vindt het vreselijk dat wij deze mogelijkheid nu hebben. Misschien doen ze in hun huidige staat nog iets anders dat ons in staat stelt om zelfs nog meer te doen.

Scott West

Cove Guardian Campaign Coordinator

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: