West-Australië brengt haaien ernstig in gevaar

13 october 2012

West-Australië brengt haaien ernstig in gevaar

Inspanningen van Branson, Ming en Chan's voor de haaien in gevaar dankzij ministerie van Visserij van West-Australië

Sharks lined up on the deckSharks lined up on the deck
Photo: Tim Watters/Sea Shepherd
West-Australië wil de vraag naar haaienvinnen in Azië verder opvoeren, een controversieël besluit dat wordt aangevoerd door de minister van Visserij, Norman Moore. Een delegatie onder leiding van Stuart Smith, directeur-generaal van het departement Visserij, is afgereisd naar China en heeft geconcludeerd dat er een grote vraag naar haaienvinnen met een zgn. "groene stempel" zou zijn, dat moet garanderen dat de haaienvinnen uit duurzame bronnen zijn verkregen. De minister en zijn departement hebben nu opdracht gegeven aan het onafhankelijke Marine Stewardship Council om de staat van de vangstbeperkingen en visserijpraktijken te analyseren zodat West-Australische haaienvinnen kunnen worden gecertificeerd als zijnde producten afkomstig uit duurzame visserij. - Uittreksel uit het Sunday Times artikel van 7 oktober 2012 welke hieronder te zien is
.

Er worden al jarenlang campagnes gevoerd om de haaien te redden; vanuit verschillende organisaties met ambassadeurs als Sir Richard Branson, Yao Ming en Jackie Chan, evenals individuele donateurs. Er is echter nog een lange weg te gaan voordat de mensheid zich bewust wordt van de belangrijke rol die haaien spelen bij de gezondheid van onze oceanen en de afschuwelijke wreedheid die de handel in haaienvinnen met zich meebrengt. Beweringen dat de markt voor haaienvinnen instort door campagnes die gevoerd worden door milieuorganisaties zijn volkomen onjuist. Haaienpopulaties overal ter wereld storten in als gevolg van overbevissing en de aanhoudende vraag naar haaienvinnen. Een IUCN studie toonde aan dat een derde van alle haaiensoorten met uitsterven wordt bedreigd - de meeste zullen na 2020 niet meer bestaan. De afgelopen 20 jaar zijn de haaienpopulaties wereldwijd sterk gedaald, sommigen tot wel 90%. Haaienvissers nemen in toenemende mate hun toevlucht tot zeereservaten, omdat dit de enige plaatsen zijn waar haaienpopulaties nog niet ingestort zijn. Deze zeereservaten zijn zeldzame en unieke plaatsen die moeten worden beschermd om de biodiversiteit van onze oceanen te kunnen waarborgen.

De uitspraak van Stuart Smith, die beweert dat West-Australië een duurzaam haaienproducten kan verstrekken aan de Aziatische markt, ondermijnt volledig het belangrijke werk dat is gedaan door Branson, Ming, Chan en alle niet-gouvernementele organisaties die campagne voeren om de haaien te redden. Ook niet te vergeten de onvermoeibare werkzaamheden van Sea Shepherd, met name op de Galapagoseilanden. Sea Shepherd werkt daar samen met autoriteiten in pogingen om de illegale stroperij van haaien in het Galapagos zeereservaat uit te roeien. Naast West-Australië en de Galapagoseilanden zijn er verschillende landen wereldwijd die het ontvinnen van haaien en de import en export van haaienproducten verbieden. Uitspraken zoals die van Stuart Smith getuigen van een compleet gebrek aan respect. Niet alleen voor de haaien en de natuur, maar ook voor de toekomstige generaties. Het wijst er daarnaast op dat de heer Smith volledig onwetend is over de belangrijke rol die haaien spelen in de gezondheid van onze oceanen en de benarde situatie waarin ze nu wereldwijd verkeren.  

“Er bestaat niet zoiets als duurzame haaienvisserij. Haaien worden overal ter wereld met uitsterven bedreigd. Het besluit van de West-Australische regering werd gemaakt door politici die het contact hebben verloren met de werkelijkheid. Het is hebzucht boven logica, winst ten koste van de natuur, geld is belangrijker dan de toekomst. Hier op de Galapagoseilanden zijn de mensen meer in contact met de natuur en ze begrijpen dat de waarde van een levende haai veel zwaarder weegt dan de waarde van een dood exemplaar. Het is tijd dat de West-Australische politici wakker worden en haaien gaan beschermen", aldus Alex Cornelissen, directeur van Sea Shepherd Galapagos.

Sea Shepherd Galapagos director Alex CornelissenSea Shepherd Galapagos directeur Alex Cornelissen Cornelissen
Foto: Tim Watters/Sea Shepherd

Een van de laatste overgebleven beschermde gebieden voor haaien aanbieden aan Azië is een beetje hetzelfde als het vinden van een nog onontdekte groep bedreigde neushoorns en hen overlaten aan ivoorhandelaren. Er bestaat niet zoiets als een duurzame haaienvin. Dit gebied openstellen voor het jagen op haaien laat uitsluitend een nog hoger niveau van corruptie toe in de illegale handel in haaienvinnen. Een handel die na de illegale handel in drugs en wapens op de derde plek staat. Is dit een industrie waar Australiërs aan gekoppeld willen worden?

De wereld maakt zich grote zorgen over de toestand van de haaienpopulaties en zal de West-Australische regering op dit punt nauwlettend in de gaten houden. Vanuit economisch oogpunt zou er niet alleen een rechtstreeks verlies van omzet in de duikindustrie komen, omdat veel duikers naar West-Australië komen om haaien te zien, maar ook vanwege de totale verontwaardiging van de internationale gemeenschap mag men zelfs een boycot van het toerisme in West-Australië verwachten, indien dit aanbod door West-Australië serieus ‘op de tafel’ van de Aziatische markt wordt geplaatst.

Jeff Hansen, directeur van Sea Shepherd Australië verklaarde: "Stel je voor hoe het gesteld zou zijn met onze walvispopulatie vandaag de dag, als op de vooravond van het wereldwijde moratorium op de commerciële walvisjacht, iemand een duurzame vorm van walvisvlees op de markt zou hebben gebracht. Haaien hebben onze oceanen voor meer dan 450 miljoen jaar gezond gehouden, oceanen die ons tot wel 80 procent van onze zuurstof geven. Voor ons eigen voortbestaan rekenen we elke dag op de haaien. Wij hebben hen nodig, zij hebben ons niet nodig. Het is de hoogste tijd dat wij hen het respect geven dat ze verdienen. We kunnen prima leven zonder een smakeloze, niet voedzame kom haaienvinnensoep. Maar we kunnen niet op deze wereld leven zonder haaien. "

Stuart Smith, Norman Moore en de West-Australische regering hebben de mogelijkheid om op te komen voor de haaien, op te komen voor de gezondheid van onze oceanen, in het belang van de huidige en toekomstige generaties.

Wat kun jij doen om te helpen?

Neem contact op met de minister van Visserij, Norman Moore, om hem uw bezorgdheid over dit onderwerp te laten weten.

Contact opnemen met de minister

Honourable Norman Moore BA DipEd JP MLC
Minister for Mines and Petroleum; Fisheries; Electoral Affairs
Address: 4th Floor, London House, 216 St Georges Terrace, PERTH WA 6000
Telephone: (08) 6552-5400
Fax: (08) 6552-5401
e-Mail: Minister.Moore@dpc.wa.gov.au

Australiërs kunnen ook hun lokale parlementsleden ontmoeten, bellen of e-mailen met de boodschap het niet eens te zijn dat West-Australië helpt bij de voortzetting van deze barbaarse handel in haaienvinnen.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: