Update over de zes dolfijnen die afgelopen maandag zijn getransporteerd vanuit Taiji

12 october 2012

Update over de zes dolfijnen die afgelopen maandag zijn getransporteerd vanuit Taiji

Dolfijnen getransporteerd met Japan Airlines via Heathrow Airport zijn op weg naar onbekend pretpark

Buyer being taken by skiff to visit the captive dolphinsDe koper wordt per boot naar de gevangen genomen dolfijnen gebracht.

Foto: Sea Shepherd

Sinds het nieuws van 9 oktober over de verkoop en het transport van de zes dolfijnen die gevangen zijn in Taiji’s beruchte Cove, heeft Sea Shepherd verschillende onbevestigde informatie ontvangen over de verblijfplaats van de dolfijnen, die in containers weggevoerd zijn.

Sea Shepherd heeft vandaag via diverse bronnen vernomen dat de 6 dolfijnen zijn aangekomen op het vliegveld London Heathrow, met een vlucht van Japan Airlines met vluchtnummer JL401 vanuit Tokyo.

Ondanks dat zowel het vliegveld als Japan Airlines dit bericht niet wil bevestigen, heeft het DEFRA (Department for Environment, Food and Rural Affairs) bevestigd dat het papierwerk van CITES (Convention on International Trade in Endangered Species), om de dolfijnen toegang te verlenen tot de UK, inmiddels in behandeling genomen is. De dolfijnen verlieten de wateren van Taiji op 9 oktober om ongeveer 6:00 uur lokale tijd, na een aantal stressvolle uren van voorbereiding op het geplande transport.

Een oplettende Cove Guardian zat op dezelfde vlucht als de koper van de dolfijnen en zag dat hij tassen bij zich had met het logo van het park Marineland Mallorca. (een Aspro park) Zij zag hem eveneens bij de Cove in Taiji, waar hij samen met de trainers aan het werk was met de dolfijnen en hen voorbereidde voor het transport. Hij was ook ter plekke bezig met het vastleggen van het laadproces op video. Bronnen hebben de man geïdentificeerd als een voormalig werknemer van Marineland Mallorca en geloven dat hij de dolfijnen heeft gekocht voor een dierentuin in Lissabon of voor een pretpark in de Verenigde Arabische Emiraten. In het licht van deze nieuwe informatie, lijkt het erop dat de dolfijnen niet naar één van de Europese Aspro parken gaan, zoals we in eerste instantie berichtten. De informatie die wij eerder ontvingen was onjuist blijkt nu, omdat deze koper niet inkoopt voor Aspro. Sea Shepherd trekt eerdere berichtgeving hierover dus in.

“Zes tuimelaar-dolfijnen werden gescheiden van hun familie en alles dat voor hen vertrouwd is. Zij werden in kratten opgesloten om vervolgens de wereld over te vliegen” aldus Melissa Sehgal, leider van de Cove Guardian-campagne. “Het is nu meer dan twee dagen later en de dolfijnen hebben nog steeds hun eindbestemming niet bereikt. Wat zegt dit over wat deze dolfijnen allemaal moeten doorstaan om vervolgens mensen te entertainen? Als je een kaartje koopt voor een dolfijnenshow of een zwemmen-met-dolfijnen programma, werk je eigenlijk mee aan hun enorme lijdensweg.”

De koper kocht de dolfijnen, die nog geen 3 weken geleden gevangen werden in de beruchte Cove, en deze werden afgelopen maandagochtend getransporteerd. De koper spendeerde sinds zaterdag enkele uren aan het werken met de dolfijnen en lokale trainers om de dolfijnen klaar te maken voor het geplande transport. Dit gebeurde onder toezicht van de lokale vissersbond, die tevens de drijfjachten en slachtingen uitvoert.

De dolfijnen werden gekocht van het Taiji Whale Museum, die in het wild gevangen dolfijnen uit de Cove voor honderdduizenden dollars per stuk verkoopt en hen hiermee veroordeeld tot een eenzaam leven in gevangenschap.

Buyer and local trainer at captive dolphin pensDe koper en een lokale trainer bij de drijvende kooien waarin de dolfijnen gevangen gehouden worden.

Foto: Sea Shepherd

Taiji is het centrum van deze lucratieve internationale handel in wilde, levende dolfijnen. Deze intelligente sociale dieren worden van hun families in het wild weggerukt en gedwongen tot een eenzaam, opgesloten bestaan waarbij ze kunstjes moeten doen voor hun eten. In de meeste gevallen worden de overige dolfijnen afgeslacht, maar voor deze 6 dolfijnen geldt een overeenkomst tussen de vissersbond en de World Association of Zoos and Aquariums, waarbij de dolfijnen niet afkomstig mogen zijn uit een drijfjacht waarbij de rest van de groep dolfijnen is afgeslacht. Ondanks dat in dit geval de rest van de groep is vrijgelaten is er toch nog 1 dolfijn overleden als gevolg van stress en verwondingen die zijn ontstaan tijdens de drijfjacht. De dolfijn is later gevonden en alsnog naar het slachthuis gebracht om het vlees te verkopen.

De gruwelijke slachtpartijen in Taiji zijn over de hele wereld bekend geraakt door de “Academy Award”-winnende documentaire “The Cove” (2009). Cove Guardians zijn leden van Sea Shepherd die opzettelijk getuige zijn van de gruwelijke jaarlijkse dolfijnenslachtingen in Taiji, en dit laten zien aan de rest van de wereld. Het zijn vrijwilligers uit de hele wereld die onvermoeid doorgaan om deze gruweldaden onder de aandacht te brengen, om zo een eind te maken aan deze bloedbaden.


Wat JIJ kunt doen voor de dolfijnen:

• Bel, fax of mail Japan Airlines en geef vriendelijk maar duidelijk aan dat ze stoppen met het transporteren van dolfijnen uit de "Cove".

Japan Airlines Corporate Office
Toll Free number: 0120-25-8600 9:00 a.m. - 5:00 p.m. daily
When using a mobile phone(toll): 0570-025-519
When calling international. (toll): Tokyo 03-5460-3715

• Schrijf naar:

JAPAN AIRLINES Customer Support
NRE Tennozu Building 2-4-11 Higashi shinagawa Shinagawa-ku,
Tokyo 140-8790 Japan

Submit comments online (Scroll naar beneden tot "Your Comment to JAL" en laat een reactie achter)

• Houd in de gaten of deze dolfijnen wellicht naar een park in jouw omgeving getransporteerd worden. De eerste persoon die de dolfijnen identificeert krijgt een Cove Guardian T-shirt. Houd de Sea Shepherd Cove Guardians Facebook pagina in de gaten voor meer informatie over deze zaak.

Buyer and local trainer watch dolphins “perform” for dead fishKoper en lokale trainer kijken hoe de dolfijnen "werken" voor dode vis
Foto: Sea Shepherd

Buyer and local trainerKoper en lokale trainer
Foto: Sea Shepherd

Buyer (in red jacket) films as dolphin cries while being loaded onto transfer truck headed for airportKoper (rode jas) filmt terwijl doodsbange dolfijn in vrachtwagen wordt geladen om naar het vliegveld vervoerd te worden.
Foto: Sea Shepherd

Terrified dolphin cries as it is carried by crane to transfer truckDoodsbange dolfijn wordt in de vrachtwagen gehesen met een lier Foto: Sea Shepherd

Cove Guardians
Bezoek onze
Cove Guardians
site voor meer informatie.
 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: