Sea Shepherd middenin Japans schandaal

11 october 2012

Sea Shepherd middenin Japans schandaal

Fires Across The HarborBranden tegenover de haven
Archieffoto

Het lijkt erop dat Sea Shepherd’s campagne om de illegale Japanse walvisvangst in de beschermde wateren van de Zuidelijke Oceaan te stoppen nu ook serieuze politieke impact heeft. Dit komt bovenop de gigantische financiële verliezen die de walvisindustrie momenteel al lijdt. Vorige week berichtten de Japanse media dat de walvisvaarders afgelopen seizoen 20,5 miljoen dollar verlies hebben geleden door de interventies van Sea Shepherd. Dit verhaal werd ook vermeld in de New York Times en in Newsweek.

Deze week laat The Yomiuri Shimbum (een krant) weten dat de toewijzing van gelden afkomstig uit de ‘Great East Japan Earthquake Relief Fund’ aan niet-rampgerelateerde uitgaven eindelijk een politiek schandaal teweeg brengt in Japan.

Een jaar geleden werd kapitein Paul Watson door de Japanse regering als leugenaar bestempeld nadat hij publiekelijk maakte dat zo’n 30 miljoen dollar uit het Tsunami Relief Fund specifiek was toegewezen aan de walvisvloot om zich te wapenen tegen acties van Sea Shepherd. Dit ondanks het feit dat het Japanese Fishery Agency aangaf dat de toewijzing inderdaad had plaatsgevonden. Andere verdedigers van de walvisvaarders verklaarden dat de bedragen afkomstig waren uit belastingen en uit het noodfonds. Destijds leek de Japanse media weinig interesse te tonen in de toewijzingen vanuit de fondsen. Nu, een jaar later, lijken zij het echter te zien als een schandaal. En dat is het zeker. De Japanse regering heeft misbruik gemaakt van de goede wil van mensen over de hele wereld, door financiële middelen die bedoeld waren voor de slachtoffers van de aardbeving en de tsunami, uit te geven aan projecten die werkelijk niets met de ramp te maken hebben.

Zoals de Yomiuri Shimbum laat weten:

"Financiële toewijzingen voor de wederopbouw van gebieden die verwoest zijn door de aardbeving zijn gebruikt voor projecten die niet direct gerelateerd zijn aan door de ramp getroffen gebieden. Deze misleiding kan niet genegeerd worden.”

“Het Ministerie van Financiën gaf inzage in de lopende projecten, onder druk van de Liberale Democratische Partij. Veel van de projecten lijken niet essentieel te zijn voor de wederopbouw van de door de aardbeving verwoeste gebieden. Het Ministerie voor Landbouw, Bosbouw en Visserij merkte de kosten voor het verdedigen van de walvisvloot tegen de acties van Sea Shepherd aan als een onderdeel van de begroting voor wederopbouw. Zij redeneert dat wanneer de anti-walvisvangst protesten een halt toe worden geroepen, dit effect zal hebben op de wederopbouw van Ishinomaki, in het Miyagi Prefectuur, waar zich faciliteiten bevinden voor het verwerken van walvissen.” De Yomiuri Shimbum beschreef dit als “het armzalige excuus” van de vice-premier Katsuya Okada.

Otsuchi, JapanOtsuchi, Japan
Archieffoto

Het lijkt erop dat de toewijzing van financiële middelen om verzet te bieden tegen Sea Shepherd een van de meest onverenigbare manieren is om dit geld besteden. De 30 miljoen dollar is gebruikt voor een PR-campagne tegen Sea Shepherd, een rechtzaak die is ingediend in de Verenigde Staten met het doel een kort geding aan te spannen tegen Sea Shepherd, het onder druk zetten van Costa Rica om een 10 jaar oude zaak waarbij kapitein Paul Watson eerder al werd vrijgesproken nieuw leven in te blazen en het onder druk zetten van Interpol om een kapitein Paul Watson aan te merken op de ‘Rode Lijst’. Het geld werd ook gebruikt om de walvisvloot te voorzien in een beveiligingsschip dat hen zou vergezellen.

De Japanse regering werd in verlegenheid gebracht toen Australische actievoerders succesvol aan boord wisten te komen van dit beveiligingsschip voor de kust van Australië. Daarnaast wist Sea Shepherd het vastgestelde quotum voor de vangst van walvissen met 74% terug te dringen. De woede over dit schandaal werd verder aangewakkerd door het bericht dat de Japanse regering de Japanse belastingbetalers uitbuit onder het valse voorwendsel dat de verhoogde belastingen gebruikt worden als een belangrijke bron voor het uitvoeren van de wederopbouw. Tegen het einde van de wederopbouw zal de huizen- en inkomstenbelasting verhoogd worden over een periode van respectievelijk 10 en 25 jaar, volgens de krant. Ondanks het schandaal zal de Japanse regering dit jaar weer subsidie geven aan de walvisvloot. Zij geven ook grote bedragen uit in hun pogingen kapitein Paul Watson te lokaliseren. Het lijkt erop dat de Japanse regering denkt dat Sea Shepherd stopt met het dwarsbomen van de illegale walvisvangst als zij kapitein Paul Watson uitschakelen.

Critici, zowel in als buiten Japan, woedend over het misplaatste gebruik van het noodfonds, vragen zich af hoeveel geld er nog zal worden verspild in een walvisindustrie die bankroet is en zich voordoet als een onderzoeksproject dat, in de 25 jaar dat zij al operationeel is, nooit een enkel collegiaal getoetst internationaal wetenschappelijk stuk heeft opgeleverd. Het fabrieksschip van de walvisvaarders, de Nisshin Maru, ligt momenteel in een droogdok in Hiroshima, waar het een upgrade krijgt. Ondertussen zijn de 4 schepen van Sea Shepherd er klaar voor om ook dit jaar weer in te grijpen tegen deze illegale industrie. Een industrie die alleen blijft bestaan als een verheerlijkt liefdadigheidsproject, betaald door de mensen die dachten dat zij met hun donaties mensen zouden helpen in plaats van mee te betalen voor het slachten van walvissen.

Otsuchi, JapanOtsuchi, Japan
Archieffoto

Cove Guardians path out of Otsuchi, JapanOtsuchi, Japan
Archieffoto

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: