Comité van U.S. behandelt beroep van Japans Instituut voor Onderzoek Walvisachtigen

8 october 2012

Comité van U.S. Ninth Circuit Court behandelt beroep van Japans Instituut voor Onderzoek naar Walvisachtigen tegen Sea Shepherd

Zitting vindt plaats op 9 oktober 2012 in Seattle

Steve Irwin Circling the YushinSteve Irwin vaart rond de Yushin
Maru
Archieffoto
Een comité van het United States Court for the Ninth Circuit behandelt op 9 oktober 2012 in Seattle het beroep dat is ingesteld door het Japanse Instituut voor Onderzoek naar Walvisachtigen (ICR) tegen de internationale organisatie voor bescherming van de oceanen, Sea Shepherd Conservation Society. Het beroep is het vervolg op de in februari afgewezen voorlopige voorziening van ICR tegen Sea Shepherd. ICR probeerde toen te voorkomen dat Sea Shepherd komende december hun walvisverdedigingsvloot in Antarctica zou gaan inzetten.

De rechtszaak van ICR wordt gefinancierd met een Japanse overheidssubsidie van zo’n 30 miljoen dollar uit de Tsunami Relief Funds Deze gelden zijn gedoneerd om de slachtoffers van de tsunami, aardbeving en nucleaire crisis te helpen en niet om op walvissen te jagen. De Japanse overheid gebruikt de verwerpelijke strategie van het aanvallen van een bonafide liefdadigheidsinstelling, met als doel het voor Sea Shepherd economisch onhaalbaar te maken om haar activiteiten voor de walvissen voort te zetten. De rechtszaak is onderdeel van een grotere strategie van het Japanse ICR om de acties van Sea Shepherd ter bescherming van de bedreigde walvissen in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan te beperken. Als gevolg hiervan bevindt de oprichter en president van Sea Shepherd, kapitein Paul Watson, zich sinds 22 juli 2012 op een geheime locatie. Dit om de valse beschuldigingen van Japan te ontlopen, die erop zijn gericht hem uit te laten leveren aan hun land voor berechting.

De eiser stelt in deze zaak dat Sea Shepherd zich schuldig maakt aan ‘gevaarlijke’ en ‘agressieve’ activiteiten. Ze stellen ook dat hun bemanning gewond is geraakt, hoewel ze hiervan geen medisch bewijs hebben kunnen leveren.

Ondertussen hebben schepen van ICR schepen van Sea Shepherd geramd en beschadigd, waarbij in één geval een schip van 1,5 miljoen dollar volledig is vernield en waarbij een cameraman gewond raakte en de zeskoppige bemanning bijna verdronk. Hierover is het ICR zelfs niet ondervraagd. Sea Shepherd voert inmiddels al 35 jaar actie op de oceanen ter bescherming van het zeeleven in verschillende delen van de wereld. Sinds acht jaar wordt ook actie gevoerd tegen het ICR en dit alles zonder ooit ernstig letsel te veroorzaken.

Susan Hartland, administratief directeur van Sea Shepherd zegt:
“Sea Shepherd´s standpunt is dat het ICR geen recht heeft op steun, omdat het doden van walvissen illegaal is. Zij doen dit onder het mom van ‘onderzoek’, maar hun activiteiten zijn overduidelijk strijdig met het wereldwijde moratorium op de walvisvangst in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan.”

3600 walvissen gered
In januari 2008 bepaalde een federale rechtbank in Australië dat de walvisjacht illegaal is en legde de walvisvaarders een verbod op. De walvisvaarders gingen echter door met het moorden in strijd met deze rechterlijke uitspraak. Elk jaar in december reist Sea Shepherd af naar het zeereservaat bij Antarctica om walvissen te beschermen tegen de Japanse walvisvaarders. Tijdens de laatste acht campagnes heeft Sea Shepherd meer dan 3600 walvissen gered en de illegale Japanse walvisvaart wereldwijd onder de aandacht gebracht.

Hoewel het mogelijk is dat het comité van het U.S. Ninth Circuit Court al tijdens de zitting uitspraak doet, kan het ook dagen tot weken duren voordat er een beschikking wordt afgegeven.

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: