Ontzielde orka voorproefje van wat komen gaat?

27 september 2012

Ontzielde orka voorproefje van wat komen gaat?

Blood TearsBloedrode tranen
Foto: Carol Ann Bassett

De voorbereidingen voor oliewinning voor de kust van Uruguay hebben recent een derde slachtoffer onder de orka’s geëist. Het geluid van seismische testen veroorzaakt interne bloedingen bij deze en andere zeedieren. Een plaatselijke natuurorganisatie verzoekt de overheid om walvisreservaten te creëren.

Dodelijke slachtoffers

Op het strand in het kleine stadje La Pedrera in Uruguay is vorige week een dode orka aangespoeld. Aangezien het niet gebruikelijk is dat orka’s aanspoelen, hebben lokale natuurbeschermers de zaak onderzocht.

Het blijkt de derde orka te zijn die recentelijk in dit gebied is aangespoeld en er lijkt een patroon in te zitten. Net als Peru, waar onlangs honderden dolfijnen zijn aangespoeld, is Uruguay zich aan het voorbereiden op oliewinning. Tevens wordt de aanleg van een diepzeehaven gepland.

Testen in beschermd gebied

Het gebied is echter een internationaal biosfeerreservaat en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het omvat kwetsbare nationale parken en gebieden die volgens de RAMSAR (internationale overeenkomst voor watergebieden) beschermd zijn. Daarnaast ligt het op de trekroute van de zuidkapers.

Bij onderzoek van de orka zag walvisbioloog Rodrigo Garcia Pingaro, directeur van de plaatselijke NGO 'Conservation of Cetaceans' (OCC), dat er bloed uit de ogen en het luchtgat van het dier kwam. Het is zeer waarschijnlijk dat seismische testen door de olie-industrie de orka hebben gedood. Na het onderzoek is de orka begraven op het strand.

Beschermingsmaatregelen

Binnenkort zullen langdurige seismische testen beginnen en de angst is groot dat er nog veel meer zeedieren zullen aanspoelen op deze ongerepte Uruguayaanse stranden. De OCC gaat een voorstel indienen bij de overheid om walvisreservaten te creëren in alle Uruguayaanse wateren (Exclusieve Economische Zone), om walvisachtigen en hun leefgebied te beschermen en problemen die door scheepvaartverkeer, vervuiling en onderwatergeluiden worden veroorzaakt te beperken en voorkomen. Dit voorstel heeft de volledige steun van Sea Shepherd.

Sea Shepherd Uruguay is nog maar net opgestart met een paar vrijwilligers. Het ziet ernaar uit dat zij in het diepe worden gegooid in wat wel eens een lange strijd voor het behoud van beschermde gebieden kan worden, tegen een van de meest vernietigende industrieën op deze planeet.

Orca with La Pedrera in backgroundOrka met La Pedrera op de achtergrond
Foto: Carol Ann Bassett

Taking Tissue SampleHet nemen van weefselmonsters
Foto: Carol Ann Bassett

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: