Menselijke invloed treft wildstand in Argentinië

26 september 2012

Menselijke invloed treft wildstand in Argentinië

5056196244_3b28c511e4Archieffoto

De stad Puerto Madryn in Patagonië (Zuid-Amerika), die bekend staat om de mogelijkheid om er walvissen te spotten, was onlangs in het nieuws toen de bestuurders van de stad besloten om toestemming te geven voor het jaarlijks doden van 1.200 zeemeeuwen (Kelpmeeuw, Larus dominicaus). De reden die ze hiervoor geven, is dat de vogels de walvissen, die zich voortplanten in dit gebied, verwonden. Meerdere walvissen hebben wonden die geïnfecteerd zijn en het lijkt erop dat de walvissen steeds verder van de kust wegtrekken, met als gevolg dat de bestuurders zich zorgen maken over het teruglopen van de inkomsten, afkomstig van het walvis-toerisme.

In oktober 2010 onderzocht Sea Shepherd Argentinië deze zaak en kwam tot de conclusie dat niet de vogels de schuldige zijn, maar de mens. Het klopt dat de laatste jaren de hoeveelheid zeemeeuwen explosief is toegenomen in dit gebied en het is ook waar dat ze op het vet van de walvissen inpikken, waardoor wonden ontstaan. Wat echter niet wordt gezegd is dat de vogels aangetrokken worden tot dit gebied door twee mensgebonden problemen:

  • Vuilnisbelten – Het is een bekend feit dat zeemeeuwen aangetrokken worden tot een makkelijke maaltijd en dus ook tot vuilnis dat in de open lucht wordt achtergelaten. De gemakkelijke voedselbron en voortdurende beschikbaarheid van deze voedselbron zorgen ervoor dat de hoeveelheid zeemeeuwen explosief toeneemt.
  • Weggegooide ingewanden van vissen en afval van vissersvaartuigen (trawlers) – Het afval wordt gedumpt in de oceaan waar de walvissen zich voortplanten. De zeemeeuwen worden door dit afval aangetrokken en de hoeveelheid vogels groeit hierdoor nog verder. Meeuwen zien de ruggen van walvissen aan voor ingewanden van vissen en raken hierdoor in een uitzinnige staat van 'vreetlust.’

Het probleem wordt verder vergroot door de stijgende temperatuur van de oceaan en de verspreiding van ziektekiemen door de zeemeeuwen. Een aantal van de verwondingen van de walvissen zijn van een tot nu toe onbekende oorzaak, maar het dumpen van vuilnis in zee is zeker een van de oorzaken.

Sea Shepherd Argentinië heeft met het stadsbestuur gepraat met als doel de vuilnisbelten af te breken. De drie vuilnisbelten zijn inmiddels vervangen door recyclingcentra, maar volgens de lokale bevolking is er in het gebied veel afval dat nog niet is opgeruimd.

Voor de trawlers geldt dat er nog geen enkele actie is ondernomen.

De verordening om de zeemeeuwen te doden is niet openbaar gemaakt omdat de autoriteiten zich er zeer van bewust zijn dat er hierdoor veel protest kan losbarsten. Toch is het nu publiekelijk bekend geworden. De zeemeeuwen worden neergeschoten, in een gaskamer gestopt en de nesten worden vernietigd, de eieren kapot gemaakt en de jonge vogels worden gedood.

In 2010 stond Sea Shepherd Argentinië er alleen voor in het gevecht om de zeemeeuwen te beschermen. We werden ervan beschuldigd dat het ons alleen om naamsbekendheid ging. Nu pleiten veel NGO’s voor hetzelfde doel. Het is belangrijk om de locale autoriteiten onder druk te blijven zetten, zodat ze de verordening zullen intrekken.

Foto_Diego_Gonzalez_ZevallosArchieffoto

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: