Samenvatting van Operation Kimberley Miinimbi en lancering van van de campagnefilm

12 september 2012

Samenvatting van Operation Kimberley Miinimbi en lancering van de campagnefilm

Woodside, de grootste producent van olie en gas in Australie, verwijst naar wat zij omschrijft als "de belangrijkste studie naar bultruggen in West-Australie ooit". Dit 'onderzoek' verklaart dat "vanaf James Price Point gemeten, het grootste deel van de migratie van walvissen plaatsvindt ongeveer 30 km uit de kust, waarbij minder dan 5% van de bultruggen binnen 8 km van de kust zwemmen”.

Operation Kimberley Miinimbi heeft bewezen dat de uitkomst van dit zogenaamde onderzoek, waar Woodside zich op beroept, compleet onjuist is.

cow and calf James Price Point

Tijdens de reis van de Steve Irwin van Broome naar James Price Point, gedurende Operation Kimberley Miinimbi, hebben we dagelijks maar liefst tot 108 walvissen geteld in de directe omgeving van James Price Point. Dit was ruim binnen de 8 kilometerzone vanaf de kust (zie ook het walvisspotters-rapport PDF).  

Zo’n 15% van deze waarnemingen waren walvissen met jongen en meerdere keren heeft Sea Shepherd walvissen hun jongen zien verzorgen binnen een kilometer van de geplande bouwplaats. Hierbij moet vermeld worden dat de Steve Irwin slechts 7 uur per dag heeft geobserveerd in dit gebied, dus er kan aangenomen worden dat deze cijfers nog vele malen hoger zullen liggen bij een 24-uurs observatie.

Sea Shepherd heeft met eigen ogen gezien dat dit, zonder twijfel, de grootste kraamkamer voor walvissen is ter wereld, en dat de cijfers die Woodside opgeeft onjuist zijn. Daar komt bij dat de bevindingen van het Kimberley Community Whale Research Project ook aangeven dat de informatie van Woodside niet klopt. Vrijwilligers hebben hierbij onder leiding van zeebioloog Maddie Goddard 1423 verschillende walvissen binnen 8 kilometer van de kust geteld. Ze hebben in totaal 132 uur gemeten, tussen 1 juli en 7 augustus. Onder deze walvissen bevonden zich 95 walvissen met jongen.

Meerdere malen is het Sea Shepherd gelukt de plannen van Woodside – een gasraffinaderij plaatsen midden in s’werelds grootste kraamkamer voor bultruggen – zowel nationaal als internationaal onder de aandacht te brengen. Ook de duizenden mensen die de Steve Irwin in Sydney bezocht hebben is het niet ontgaan; Zij hebben de nieuwe campagnevideo van Operation Kimberley Miinimbi gezien. We weten allemaal wat er verloren gaat als deze plannen doorgaan.

En dit is slechts het begin…

Deze campagne is in meerdere opzichten al een succes gebleken, maar dit is pas het begin van Operation Kimberley Miinimbi. Sea Shepherd is vastbesloten ervoor te zorgen dat wereld’s grootste kraamkamer voor bultruggen een plaats blijft waar walvissen hun jongen kunnen grootbrengen, en geen milieu-vernietigende raffinaderij. Ondanks het feit dat de Steve Irwin de Kimberley-regio heeft verlaten om zich aan te sluiten bij de Sea Shepherd-vloot voor de jaarlijkse Antarctica campagne, blijven we ook strijden om deze plek te beschermen. Zonder bescherming van deze wateren tegen dit soort bedrijven maken deze geweldige warmbloedige dieren, de bultruggen, geen schijn van kans.

We hopen dat je geniet van deze documentaire, die is gesponsord door het  Fair Projects team :

Tim Watters – oprichter van Fair Projects:

“Het was een geweldige ervaring om betrokken te zijn bij Operation Kimberley Miinimbi. Door middel van foto’s en video’s wilden we de rest van de wereld laten zien hoe de Kimberley-regio eruit ziet. Hiermee hopen we dat de Sea Shepherd-supporters beter kunnen begrijpen wat er allemaal verloren gaat als deze ontwikkelingen zich voortzetten. We hopen dat deze korte film de nog intacte omgeving en de dieren uit de Kimberley-regio eer aan doet. Het is niet alleen een van de meest prachtige en ongerepte gebieden op aarde, maar ook nog een van de meest belangrijke voor de bultruggen."

Sea Shepherd bedankt iedereen die deze campagne mogelijk heeft gemaakt

We bedanken iedereen die deze campagne tot nu toe mogelijk hebben gemaakt: De crew van de Steve Irwin en kapitein Malcolm Holland, onze vrijwillige helicopterpiloot Roger Danner, onze medewerkers en vrijwilligers, en natuurlijk al onze supporters over de hele wereld.

Ook de mensen uit Broome, waaronder de Goolarabooloo en Nyul Nyul/Jabirr Jabirr volkeren waar we ons zo welkom voelden, bedankt.

In de woorden van Kapitein Paul Watson: “Bedankt voor jullie uitnodiging, welke we hebben geaccepteerd in de gedachte van eeuwige vriendschap, met de belofte ons samen met de Goolarabooloo sterk te maken voor het behoud van deze prachtige, spirituele omgeving.“

Daarnaast zouden wij de volgende personen en projecten eervol willen vermelden voor hun onvermoeide campagnevoering: De Wilderness Society, Martin Pritchard en de Environs Kimberley en Mark Jones met Save the Kimberley. Ook spreken wij onze dank uit voor de geweldige ondersteuning die we van de Australian Greens hebben gehad, met een eervolle vermelding voor Federal Labor lid for Fremantle, en Melissa Parke MP voor het geven van een stem aan deze campagne.

En tenslotte zou deze campagne niet mogelijk geweest zijn zonder de ondersteuning, passie, toegewijdheid en vindingrijkheid van voormalig Australian Greens partijleider Bob Brown van de Bob Brown Foundation. Sea Shepherd voelt zich vereerd om hem in ons midden te hebben als campagneleider van Operation Kimberley Miinimbi.

“Als je de walvissen ziet zwemmen bij de kust van James Price Point, moeders met hun jongen, dan kunnen we er niet zomaar van uitgaan dat ze geen last zullen ondervinden van een enorme haven, reusachtige schepen en een gigantische raffinaderij. Dat is nu duidelijk bewezen." – Bob Brown

Humpback off James Price PointFoto: Tim Watters

Kimberley Miinimbi
Visit our
Operation Kimberley Miinimbi
site for more information.
 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: