Sea Shepherd voltooit eerste samenwerking met de Republiek Kiribati om haaien te beschermen

11 september 2012

Sea Shepherd voltooit eerste samenwerking met de Republiek Kiribati om haaien te beschermen bij de Phoenixeilanden

Bescherming van haaien in de Stille Oceaan

The crew of the Brigitte Bardot with PIPA SPC Ieakana Tiban (front row, left)De bemanning van de Brigitte Bardot met PIPA SPC Ieakana Tiban (eerste rij, links) foto: Simon Ager

Na bijna twee maanden in de Stille Oceaan te hebben doorgebracht voor Operation Requiem, een campagne om haaien te beschermen, heeft Sea Shepherd deze campagne succesvol voltooid. Sea Shepherd heeft op verschillende eilanden gewerkt aan de bescherming van de zee, hulpverlening, educatie en het voltrekken van samenwerkingsverbanden.

Dit is de eerste samenwerking van dit soort in de Stille Oceaan en Sea Shepherd was dan ook vereerd partner te zijn van de Republiek Kiribati. Het doel was om illegale visvangst aan te pakken en de afname van de haaienpopulatie te doen keren in de beschermde gebieden van de Phoenixeilanden (PIPA). Bij deze samenwerking met het Ministerie van Visserij, de Maritieme Politie en PIPA, stuurde Sea Shepherd haar schip, de MV Brigitte Bardot en tien bemanningsleden om hen bij te staan tijdens surveillances en handhaving in PIPA, een van ’s werelds grootste maritieme beschermde gebieden met een oppervlakte van meer dan 277.128 km².

Julie Andersen, leider van Operatie Requiem: ”We werken al jarenlang succesvol samen met de overheid van Ecuador om de haaien te beschermen en de illegale visserij te stoppen op de Galapagoseilanden; nu wilden we hetzelfde doen in de Stille Oceaan. De Phoenix Island Protected Area (beschermd gebied van de Phoenixeilanden), dat ook op de werelderfgoedlijst staat, was de perfecte plek, en de vooruitstrevende overheid van de Republiek Kiribati ging akkoord".

Handhaving van wetten komt meestal op de schouders van overheden te liggen. Zij beschikken vaak over te weinig middelen en hebben tevens andere prioriteiten. Hier biedt Sea Shepherd hulp, zowel op het financiële als op het logistieke vlak.

Tukabu Teroroko, directeur van PIPA." ”We waarderen de genereuze steun van Sea Shepherd in de vorm van het uitvoeren van patrouilles in de PIPA wateren enorm. Door de aanwezigheid van het Sea Shepherd-schip in het gebied en het controleren van vissersschepen is de illegale visserij in PIPA wateren duidelijk verminderd.

Met SPC Iekana Tiban – een doorgewinterde veteraan van de Kiribati Politie Maritieme Eenheid – aan boord van de Brigitte Bardot, heeft het team gedurende de afgelopen paar weken de allereerste patrouilles uitgevoerd in het gebied. Dankzij de VMS coördinaten, welke geleverd waren door zowel de Kiribati politie als meer dan 500 internationale schepen die wel gemachtigd zijn te vissen in het gebied, was het duidelijk wat hen te doen stond. Tijdens het afleggen van bijna 2000 mijl hielden zij schepen aan, gingen zij aan boord en inspecteerde de schepen die mogelijk meer dan 7200 ton aan lading aan boord zouden kunnen hebben. Hiermee heeft Sea Shepherd bewezen over de middelen en kennis te beschikken en dit te willen inzetten ter beschikking van de naties in de Stille Oceaan, dit in tegenstelling tot andere natuurbeschermingsorganisaties.

John Mote, gezagvoerder van de Kiribati Maritieme Politie is het hier mee eens: ”We prijzen Sea Shepherd voor de steun bij de handhavingstaken van PIPA. De bemanning van Sea Shepherd is uiterst professioneel geweest en verleende hun medewerking. We kijken uit naar een uitbreiding van dit project in de toekomst.”

Er zijn verscheidene gebieden in de wereld die hulp nodig hebben, maar de Stille Oceaan is een belangrijk aandachtsgebied geworden voor Sea Shepherd. Dit vanwege de resterende haaienpopulaties, het progressieve leiderschap van deze naties en het vertrouwen op de oceanen voor het economisch bestaan. Sea Shepherd staat klaar om samen te werken met andere overheden en lokale agentschappen om hun wateren te beschermen zoals we dat gedaan hebben in Kiribati en blijven voortzetten bij de Galapagoseilanden. Soortgelijke aanbiedingen zijn gemaakt voor andere landen in de Stille Oceaan en zowel het gebied als de kwestie zal langdurig een centraal punt blijven voor Sea Shepherd.

Andersen voegt eraan toe: “We hebben niet alleen handhavingspatrouilles uitgevoerd, we hebben ook laten zien dat we willen samenwerken en geen confrontatie zoeken. Het laatste dat we willen is sabotage van overheidsinspanningen voor natuurbehoud. Wij willen ons richten op illegale en ongereguleerde visserij, waarvan de lokale bevolking ook slachtoffer is.

Onze bedoelingen zijn oprecht en we willen het leiderschap van de Stille Oceaan ondersteunen, zodat cultuur en economie samengaan met het behoud van mariene ecosystemen en, uiteraard een van de meest zorgwekkende bewoners hiervan – de haaien.”

Jet Ski Driver Simon Ager returns to MV Brigitte Bardot while Sea Shepherd and PIPA reps conduct inspection of the purse seinerJet Ski bestuurder Simon Ager keert terug naar MV Brigitte Bardot terwijl Sea Shepherd en PIPA vertegenwoordigers inspectie uitvoeren op een schip.
foto: Carolina A. Castro


Operation Requiem
Visit our
Operation Requiem
site for more information.
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: