PG&E vraagt toestemming voor testen seismische geluidsgolven langs Californische kust

7 september 2012

PG&E vraagt toestemming voor testen seismische geluidsgolven langs Californische kust

Oorverdovende aanval zal hoogstwaarschijnlijk duizenden zeedieren vernietigen, waaronder bijna elk levend wezen in het zeereservaat Point Buchon State Marine Reserve

Aerial view of Diablo Canyon. Photo: WikipediaLuchtopname van de Diablo Canyon.
Foto: Wikipedia
In een poging om een kerncentrale in een door aardbevingen geteisterd gebied in gebruik te kunnen houden, probeert Pacific Gas & Electric (PG&E) toestemming te krijgen voor testen met seismische drukgolven voor de kust van Californië. Een PG&E woordvoerder gaf bij een informele bijeenkomst aan, dat volgens dit voorstel "een 75-meter lang schip een reeks van twintig ‘luchtkanonnen’, verdeeld over een breedte van 400 meter, zal voorttrekken langs bijna 150 kilometer Californische kustlijn.”  Deze luchtkanonnen, met een kracht van 250 decibel per stuk, zullen onder water oorverdovende explosies veroorzaken, iedere twintig seconden, dag en nacht, gedurende 42 dagen. De omgeving waar deze verwoestende aanval op de natuur gepland is, omvat onder meer het “beschermde” natuurreservaat Point Buchon State Marine Reserve.

Dit besluit komt op een moment, dat bultruggen en blauwe vinvissen zich in enorme aantallen hebben verzameld voor de Californische kust, om zich met krill te voeden. De seismische testen zullen een groot aantal blauwe vinvissen doden, net als grijze walvissen, dolfijnen, bruinvissen, zeehonden, zeeleeuwen, otters en vissen. PG&E heeft lokale vissers een compensatie aangeboden voor de verwachte inkomstenderving, mocht het plan doorgaan.

Het plan van PG&E is om een 3D-kaart te maken van de diepere zones van de breuklijn. Diverse microfoons en geofoons zullen onder water en op de zeebodem gegevens verzamelen, terwijl het geluid zich door het water en land heen boort. De bedoeling is dat geologen met deze gegevens de breuklijn beter in kaart kunnen brengen. Niets in deze orde van grootte is ooit in Californische wateren uitgevoerd en volgens het Environmental Impact Report, dat de effecten op de omgeving onderzoekt, zal de schade voor het leven in deze wateren duizelingwekkend groot zijn. In gebieden waar dergelijke testen eerder zijn uitgevoerd, zijn weken lang enorm veel dode dieren aangespoeld, zowel tijdens als na het testen. Bij deze dieren droop het bloed uit de drukgevoelige zones zoals ogen, neus, oren of mond; een teken dat ze gestorven zijn aan catastrofale interne bloedingen.

Daarnaast wordt verwacht, dat deze seismische testen slechts matige resultaten op zullen leveren. Volgens vis- en wildcommissaris Richard Rogers zal dit het Point Buchon State Marine Reserve “schoonvegen van alle levende zeeorganismen”, van (dwerg)potvissen, bultruggen, grijze walvissen en blauwe vinvissen tot aan andere vissoorten en zeezoogdieren en zelfs het plankton.

Volgens onafhankelijk journalist Dave Gurney op noyonews.net:

“Iedere explosie onder water zal het geluidsvolume hebben van een schokgolf, die alle levende wezens die de pech hebben in diens pad te zwemmen ogenblikkelijk doof maakt, verminkt en mogelijk doodt. Een knal van 240 decibel is vergelijkbaar met het volume als je 30 centimeter met je oren van een groot kanon verwijderd bent. Als mens zullen je oren, of wat ervan over is, waarschijnlijk nooit meer stoppen met nagonzen. Het experimenteren met deze geluidsniveaus zal op zijn minst onmiddellijke en permanente doofheid veroorzaken, als het al niet erger is. Voor het onderwaterleven zullen deze schokgolven naast doofheid ook bloedingen in de longen en luchtzakken veroorzaken, door de overgang van water naar lucht naar water. Dit zal de dood betekenen van vele zeezoogdieren - walvissen, dolfijnen, zeehonden, zeeleeuwen en otters - en vissen.”

De Natural Resources Defense Council heeft er ook voor gewaarschuwd, dat de luide explosies bruinvissen en andere zeedieren doof zouden kunnen maken; dieren die voor hun overlevingskansen sterk afhankelijk zijn van hun gehoor.

De Diablo Canyon kerncentrale is in 1968 gebouwd op de rand van een kustgebergte, boven de (toen nog onbekende) Hosgri breuklijn. In 2008 is nog een voorheen onbekende breuklijn ontdekt langs de kust. “Wij zijn van mening ,dat seismische testen niet alleen gevaarlijk zijn voor walvissen, maar voor iedereen, omdat het PG&E in staat stelt om de ontmanteling van de kerncentrale op deze breuklijn uit te stellen”, aldus Stop the Diablo Canyon Seismic Testing.

De seismische testen zijn gepland tussen begin november en begin december dit jaar. Nu is het moment om afgevaardigden van de staat Californie te benaderen, om er zeker van te zijn dat toestemming voor dit slecht doordachte plan niet wordt verkregen. We zullen je hier in de toekomst op de hoogte houden van hoe je verder nog kunt helpen.

Nu kun je in ieder geval je zorgen al mailen of faxen naar de California Coastal Commission. Het is het beste als je dit voor 20 september doet, maar in ieder geval voor 10 oktober, want dan komt deze zaak ter sprake. Je kunt hiervoor gebruik maken van de volgende gegevens :

Central Coast District Office
Dan Carl, Deputy Director
725 Front Street, Suite 300
Santa Cruz, CA 95060-4508
+1 (831) 427-4863

FAX +1 (831) 427-4877

 

De Californische Vis- en Jachtcommissie zal een openbaar forum over deze zaak houden op 24 september om 10.00 uur:
1416 9th St
Sacramento, CA
California Fish and Game Website Calendar

 

Ook kun je je zorgen mailen naar de vis- en jachtcommissie (Fish and Game Commission) op fgc@fgc.ca.gov , t.a.v. Sonke Mastrup

Neem contact op met Senator Sam Blakeslee en vraag hem om zijn wet te heroverwegen, aangezien seismische testen te verwoestend zijn om mee door te gaan :
senator.blakeslee@senate.ca.gov
Senator Sam Blakeslee
4066 State Capitol
California 95814
Phone:
+1 (916) 651-4015   Fax: +1 (916) 445-8081

 

Bel Senator Barbara Boxer op: +1 (202) 224-3553  

Benader congreslid Lois Capps op:
The Honorable Lois Capps
United States House of Representatives
2231 Rayburn House Office Building
Washington, DC 20515-0523
DC Phone: +1 (202) 225-3601
FAX: +1 (202) 225-5632

Location of Diablo Canyon Power Plant and surrounding marine reserve areasLocatie van de Diablo Canyon energiecentrale en omliggende zeereservaten
Marine life in the area will be injured or killed by the seismic testing. Photo: Simon AgerZeeleven in het gebied zal verwond of gedood worden door de seismische testen.
Foto: Simon Ager
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: