Honderden mensen komen bij elkaar in Sydney voor de walvissen van Kimberley

4 september 2012

Honderden mensen komen bij elkaar in Sydney voor de walvissen van Kimberley

DEMONSTRATIE TEGEN WOODSIDE'S ENORME GASFABRIEK OP JAMES PRICE POIN

Australians attend rally for Kimberley whales at the MV Steve Irwin in Sydney Harbor. Photo: Glenn LockitchAustraliërs wonen demonstratie bij voor de Kimberley walvissen bij de Steve Irwin in de haven van Sydney. Foto: Glenn Lockitch

Meer dan 700 mensen verzamelden zich bij Circular Quay in Sydney om de Kimberley walvissen te verdedigen en om duidelijk te maken dat ze het niet eens zijn met de plannen voor de ontwikkeling van een van ’s werelds grootste industriële complexen op de bijzondere en kwetsbare Kimberley kustlijn in het noorden van West-Australië.

Belangrijke sprekers, waaronder projectleider Bob Brown van Operatie Kimberley Miinimbi en de Australische directeur Jeff Hansen, spraken de mensenmassa toe vanaf het Sea Shepherd vlaggenschip, de Steve Irwin. Deze is net teruggekomen van de Kimberley kustlijn, waar meer dan 10.000 bultruggen zich hebben verzameld, en honderden jongen zijn geboren de afgelopen winter. Dit kustgebied staat bekend als ’s werelds grootste kraamkamer voor bultrugwalvissen.

Na de toespraak liep de menigte over de Harbour Bridge richting het Kirribilli House om een duidelijke boodschap aan minister-president Julia Gillard af te geven: bescherm de bultruggen bij Kimberley tegen het James Price Point gasproject.

Woodside wil, samen met Shell, BHP Billiton, BP, Mitsubishi en Mitsui, een enorme gasfabriek bouwen op James Price Point (of Walmadany, zoals de plaatselijk Goolarabooloo stam het noemt). In deze plannen zijn een enorme golfbreker en een uitgebaggerd kanaal opgenomen, dwars door deze kraamkamer.

Ongeveer 34 miljoen ton aan sediment uit dit kanaal zal in dit onaangetaste ecosysteem gedumpt worden, wat een rampzalig effect zal hebben op zeldzame dolfijnen, schildpadden en zeekoeien in deze regio. Daarnaast bedreigt dit project onder meer 130-miljoen jaar oude fossiele voetafdrukken van dinosauriërs, traditionele culturele locaties van de Aboriginals en beschermde diersoorten zoals de grote langoorbuideldas (een soort woestijnmuis).
De menigte hoorde vervolgens diverse tegenstanders van de bouw aan, waaronder Phillip Roe, een traditionele eigenaar van de Goolaraboolo, zakenman Geoffrey Cousins, parlementslid Cate Faehrmann van de NSW Greens (de Groene Partij van New South Wales) , en Wilderness Society Kimberley campagneleider Glen Klatovsky.

Traditionele eigenaar Phillip Roe: “Deze gasfabriek zou onze manier van leven, onze wetten en cultuur vernietigen, een cultuur die bekend staat als de oudste levende cultuur ter wereld. Het is onze verantwoordelijkheid om voor de grootste walviskraamkamer ter wereld te zorgen.

Sea Shepherd Australia Director Jeff Hansen addresses crowd at rally for Kimberley whalesSea Shepherd Australië regisseur Jeff Hansen spreekt de mensenmassa toe tijdens de demonstratie voor de Kimberley walvissenSea Shepherd’s Jeff Hansen vertelde: "Deze kraamkamer voor bultruggen bij Kimberley is van wereldwijd belang. Als de Australische ministers dit project door laten gaan, zou het behoorlijk hypocriet zijn van de Australische overheid om de Japanse walvisvaarders te veroordelen. Als dit project goedgekeurd wordt, zullen er walvissen sterven in ’s werelds grootste kraamkamer voor bultruggen.
Als iemand de Sydney Harbor Bridge of het Opera House zou willen vernietigen, zouden Australiërs dit nooit toestaan. Zo zouden we ook dit project niet toe moeten staan, omdat Woodside en haar partners belangrijke Australische cultuur en natuur willen vernietigen, waaronder 130-miljoen jaar oude dinosaurusafdrukken, prachtige aboriginal-cultuur en songlines (soort gezongen Aboriginal routebeschrijvingen – red.)die meer dan 40.000 jaar teruggaan, om nog maar te zwijgen over de kraamkamer. Je kunt geen prijs plakken op de Kimberley-kustlijn, omdat het een van de laatste grote ongerepte gebieden ter wereld is.”

Dr. Brown zei: “Woodside’s project, dat 45 biljoen dollar waard is, omvat een golfbreker van 2,5 kilometer, en een kanaal van 6 kilometer lang en 300 meter breed, dwars door de walviskraamkamer. Een kanaal dat begint bij een gasfabriek zo groot als een buitenwijk, gebouwd op Aboriginal-grondgebied. Het zou goedkoper zijn om de fabriek iets zuidelijker te bouwen, maar de walvissen kunnen nergens anders heen."

Glen Klatovsky van The Wilderness Society: “De strijd tegen de voorgestelde gasfabriek op James Price Point heeft langzaam maar zeker landelijk meer bekendheid gekregen. De heldhaftige gemeenschap in Broome is hiermee begonnen, en vecht deze bouwplannen al enkele jaren aan. Nu is het aan alle bezorgde Australiërs om de krachten te bundelen met de lokale gemeenschap, om ervoor te zorgen dat deze bijzondere locatie haar waarde op het gebied van milieu en cultuur behoudt.”

Martin Pritchard, aanvoerder van de lokale actiegroep Environs Kimberley, zei: "Als deze gasfabriek gebouwd wordt, zal 50 vierkante kilometer van een van de meest ongerepte watergebieden ter wereld compleet verwoest worden. Daarnaast zou de rest van de spectaculaire Kimberley wildernis opengesteld worden voor verdere industrialisatie.”

Meer dan vijfduizend inwoners van Sydney hebben een rondleiding op de Steve Irwin gekregen, en daarnaast een blik kunnen werpen op de nieuwe film van Sea Shepherd: Kimberley Miinimbi. In deze video wordt een van de laatste ongerepte natuurgebieden ter wereld getoond; datgene wat alle Australiërs, en de rest van de wereld, kunnen kwijtraken als de gasfabriek in de Kimberley-regio gebouwd wordt.

Bent u het ook niet eens met deze ontwikkelingen? Schrijf dan naar Tony Burke, de Australische Minister van Milieu, om hem te laten weten dat je niet achter deze enorme gasfabriek in James Price Point staat.

The Honorable Tony Burke MP
Minister for Sustainability, Environment, Water, Population and Communities
PO Box 6022
House of Representatives, Parliament House
Canberra ACT 2600
Tony.Burke.MP@aph.gov.au

Hundreds of supporters attend rally for Kimberley whales in SydneyHonderden mensen komen bij elkaar in Sydney voor de walvissen van Kimberley

Kimberley Miinimbi
Visit our
Operation Kimberley Miinimbi
site for more information.
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: