Rechter wijst aanvraag borgtocht in leguanen-smokkelzaak op de Galapagoseilanden af

27 augustus 2012

Rechter wijst aanvraag borgtocht in leguanen-smokkelzaak op de Galapagoseilanden af

Iguanas

De hoorzitting van afgelopen maandag in de rechtszaal van het eiland Santa Cruz op de Galapagoseilanden kende een grote overwinning voor natuurbehoud en wildbescherming. De rechter heeft het verzoek voor de aanvraag van borgtocht voor de duitse Dirk Bender, die wordt verdacht van het smokkelen van leguanen, afgewezen. Deze uitspraak gaf een duidelijk signaal af aan mensen die van plan zijn milieuovertedingen te plegen. Hun daden zullen niet meer getolereerd worden.
Voor deze aanvraag had de rechter twee verschillende mogelijkheden:

a) Het verstrekken van borgtocht en de hoogte hiervan te bepalen met inachtneming van de schade toegebracht aan het milieu

b) Het weigeren van borgtocht op grond van publiek belang, ernst van de zaak of op grond van het risico dat de verdachte vlucht.

Op grond van artikel 176 van het wetboek van strafrecht van Ecuador, heeft de rechter besloten de aanvraag voor borgtocht af te wijzen. Dit is de eerste keer ooit dat een verdachte in een milieustrafzaak op de Galapagoseilanden zal worden vastgehouden, en het ziet er steeds meer naar uit dat deze zaak een belangrijk precedent zal scheppen.

Sinds de start van ons juridische project op de Galapagoseilanden zijn er tot nu toe alleen maar negatieve gerechtelijke beslissingen genomen in milieurechtszaken. Tijdens de 14 jaar dat de Speciale Wet op de Galapagoseilanden van kracht is, is er nog nooit iemand veroordeeld voor een milieuovertreding, ondanks de ernst van sommige van deze overtredingen. De uitspraak van afgelopen maandag door het gerechtshof laat een kentering zien en geeft een belangrijk signaal af aan de maatschappij; het gerechtshof zal de wet toepassen om de lokale diersoorten van de Galapagoseilanden te beschermen.

In tegenstelling tot eerdere zaken die we hebben meegemaakt zal deze zaak niet op de lange baan worden geschoven omdat de beklaagde niet aanwezig is. (iets dat vaak gebeurt op de Galapagoseilanden) De beklaagde zal nu op de Galapagoseilanden moeten blijven om zich te verdedigen tegen de aanklachten. Uiteindelijk zal de zaak een definitieve uitspraak krijgen waarmee dit de eerste uitspraak van dit soort zal zijn op de Galapagoseilanden.

We juichen dit besluit van de rechter toe en feliciteren alle partijen die zo hard hebben gewerkt om deze zaak zover te krijgen; het kantoor van de provinciale aanklager, het Galapagos National Park en de afdeling van wetenschap en natuurbehoud waar ook Sea Shepherd deel van uitmaakt.

Wij hebben deze zaak intensief gevolgd en voor juridische ondersteuning gezorgd en zijn verheugd dat het rechtssysteem eindelijk een duidelijk signaal heeft afgegeven; namelijk dat er vanaf nu hard zal worden opgetreden tegen milieuovertredingen op de Galapagoseilanden.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: