Update Operatie Kimberley: Chevron trekt zich terug nu druk verhoogt om bultrugkraamkamer te redden

25 augustus 2012

Update Operatie Kimberley: Chevron trekt zich terug nu druk wordt opgevoerd om bultrugkraamkamer te redden van gasfabriek

Door kapitein Mal Holland

Operation Kimberley Miinimbi

Slechts enkele dagen nadat de Steve Irwin de kust van Kimberley verliet om de reis naar Sydney te hervatten, heeft Woodside’s grootste partner in de geplande gasfabriek bij James Price Point zich teruggetrokken uit de onderneming.

Het vlaggenschip van Sea Shepherd had de voorbereidingen voor de komende Antarctische campagne ter bescherming van de walvissen, Operatie Zero Tolerance, tijdelijk opgeschort om naar Noord-Australische wateren te varen. Het doel van deze reis was het vestigen van de aandacht op de kritieke situatie waarin de Antarctische bultruggen verkeren, aan de andere kant van hun jaarlijkse migratie.

Chevrons vertrek valt samen met acties die toegewijde burgers een week lang aan wal voerden. Zij trachten te voorkomen, dat een konvooi met boormateriaal Woodside’s illegale complex zou bereiken, in het gewoonlijk idyllische kustlandschap achter James Price Point.

Dit materiaal zal worden gebruikt om grondwater van Broome af te tappen; de voorbode van een verwachte acht miljard liter water die de onderneming jaarlijks dreigt te verbruiken, wanneer de gasfabriek in werking is. Eenmaal gebruikt, zal het merendeel van dit water onderdeel uitmaken van de 30 miljard liter ‘zeeafvalwater’, die in de aangrenzende oceaan wordt gedumpt, waar 52 vierkante kilometer ‘dode zeezone’ één van de laatste ongerepte zeegebieden van deze aarde zal vernietigen.

Door de ongerepte staat van dit deel van de oceaan komt vooralsnog een verscheidenheid aan zeldzame groene zeeschildpadden, platrug zeeschildpadden en karetschildpadden voor, evenals ontelbare soorten walvissen en dolfijnen, trekvogels, vissen zoals mantaroggen en haaien, zeekoeien, plankton, zeegras en koraal.

Vijftien activisten werden gearresteerd, vanwege hun pogingen het konvooi met boorapparatuur tegen te houden en de verwoesting van dit natuurlijke leefgebied te stoppen. Op dit moment hebben mensen uit allerlei gelederen zichzelf vastgeketend aan machines: Ze trotseren de politie te paard en de rechtbank om deze redeloze vloedgolf lang genoeg tegen te houden, zodat de rest van ons kan zien wat er daadwerkelijk gaande is op het Dampier Schiereiland. Geweldloze burgerongehoorzaamheid tijdens deze crisis is een uiting van gecontroleerde zelfbeheersing – zij steken hun handen nog verder uit de mouwen. We weten zeker, dat meer mensen hen bij zullen staan.

Operation Kimberley Miinimbi
Operation Kimberley Miinimbi
Kimberley Miinimbi
Visit our
Operation Kimberley Miinimbi
site for more information.
 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: