Toronto zou vangst van wilde en bedreigde haaien voor Ripley’s Aquarium niet moeten toestaan

23 augustus 2012

Toronto zou vangst van wilde en bedreigde haaien voor Ripley's Aquarium niet moeten toestaan

Door Bob Timmons, regionaal coördinator Sea Shepherd Toronto

Photo: Bob TimmonsFoto: Bob Timmons

In Toronto is begonnen aan de bouw van een aquarium met een inhoud van 2,8 miljoen liter water, genaamd Ripley’s Aquarium of Canada. Dit aquarium zal een onnatuurlijk thuis worden voor meer dan 13.000 zout- en zoetwatervissen, waaronder 10 haaien.

De wilde haaien, die daar bekeken kunnen worden, zijn zeldzame zandtijgerhaaien, die als bedreigd staan aangemerkt op de Rode Lijst van IUCN (International Union for Conservation of Nature). Ze zijn beschermd in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Guinea. Deze haaiensoort migreert langs Murrels Inlet, South Carolina, op weg naar haar broedplaats. De zandtijgerhaai krijgt slechts twee jongen per keer en is al slachtoffer geweest van commerciële visserij, speervissers en beschermende strandnetten. Het verder laten verdwijnen van deze dieren door het team van Ripley zal zeker een extra deuk opleveren in de groei van deze beschermde haaienpopulatie.

Ripley’s team zal deze haaien in het wild gaan vangen in Murrels Inlet, South Carolina, zoals zij eerder ook al deden. Het team zegt speciale toestemming te hebben gekregen van de regering, omdat de haaien voor educatieve doeleinden gevangen zouden worden.

“Het heeft ongeveer net zoveel educatieve waarde om dieren in gevangenschap te bestuderen, als het heeft om de mensheid te bestuderen door alleen gevangenen in een isolatiecel te observeren." ~ Jacques Cousteau

De weg van een leven in het wild en in vrijheid naar een leven in een kooi, verloopt voor deze bedreigde haaien ongeveer zo:

1) Er wordt gebruik gemaakt van een vislijn die veel wegheeft van een beuglijn. Beuglijnen doden jaarlijks meer dan 70 miljoen haaien. Andere dieren die met deze lijnen gevangen worden, zijn onder andere pijlstaartroggen, zwartpunthaaien, hamerhaaien en de haaiensoort waar nu op gejaagd wordt, de zandtijgerhaai. Dit laat duidelijk de destructieve en agressieve aard van deze jacht zien.

2) De staart van de haai wordt vastgebonden en de kaak van het dier wordt vastgehaakt aan de zijkant van een boot. Op onnatuurlijke wijze wordt de haai zo meegesleept, tot hij in een draagzak en daarna in een kleine ruimte wordt gelegd, om uiteindelijk in een bak op de boot te worden geplaatst.

3) Eenmaal aan land wordt de haai nogmaals naar een andere bak verplaatst en daarna vervoerd naar Ripley’s Aquarium of South Carolina.

4) Er zal nog meer stress bij deze haaien ontstaan, tijdens de lange en uitputtende reis van South Carolina richting New York en vervolgens naar Toronto.

Van begin tot eind zal dit dier zich in een onnatuurlijke en beperkte ruimte bevinden. Dit zorgt voor onnodig veel stress en geharrewar, voordat de haai opgesloten zal worden in een kooi van water, om zo geëxploiteerd te worden voor geld en niet voor educatie.

Toronto heeft een verbod op haaienvinnen. Zij zouden het beschermen van haaien verder moeten doorvoeren, door niet toe te staan dat deze zeldzame en bedreigde haaien uit het wild worden gehaald, om tentoongesteld te worden in Toronto.

Photo: Wikimedia

Jij kunt meehelpen door jezelf op een van onderstaande manieren in te zetten:

We willen graag steunbetuigingen laten zien van mensen, die niet willen dat de haaien worden verwijderd uit hun natuurlijke leefomgeving en herplaatst worden in een onnatuurlijk aquarium in Toronto, Canada.

  • Tweet dit bericht: #Toronto @TOMayerFord should not permit the import of #sharks from the wild for Ripley's Aquarium @SSCSToronto Petition
  • Lokale bewoners uit Toronto zouden contact op moeten nemen met hun lokale bestuur om te laten weten dat zij geen toestemming zou moeten verlenen aan het importeren van wilde haaien met Ripley's Aquarium of Toronto als bestemming.
  • Neem contact op met Ripley’s via:

     TIM O’BRIEN – VP Communications

     Kantoor: (615) 646-7465

Obrien@ripleys.com

Gebruikte bronnen:

Toronto Star Article, 11 augustus 2012

Toronto Star Article. 13 maart 2012

Rode lijst IUCN

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: