Duidelijkheid over de juridische status van Paul Watson

12 augustus 2012

Duidelijkheid over de juridische status van Paul Watson

Sea Shepherd spreekt over de impact van de Red Notice van Interpol op kapitein Paul Watson, en de activiteiten van de organisatie

Paul Watson with his lawyer in GermanyPaul Watson en zijn advocaat in Duitsland

Na veel speculatie en verkeerde informatie over de gevolgen van de onlangs door Interpol uitgevaardigde Red Notice voor kapitein Paul Watson, geeft Sea Shepherd duidelijkheid over de zaak. Paul Watson is de oprichter en voorzitter van Sea Shepherd Conservation Society en werd op 13 mei op de luchthaven van Frankfurt gearresteerd. Hij werd in Duitsland gedurende 70 dagen vastgehouden, tot aan zijn vertrek op of rond 22 juli. Aan de hand van informatie uit een brief van Oliver Wallasch, de juridisch adviseur van kapitein Watson in Duitsland, bespreekt Sea Shepherd de juridische feiten van deze zaak om de geruchten te ontzenuwen. Klik op de link om de gehele brief te lezen.

Vragen & Antwoorden

V.: Wat is de impact van het feit dat kapitein Watson de borgtocht heeft verbeurd door Duitsland te verlaten?

A.: Dit is geen misdaad in Duitsland! Binnen de Amerikaanse rechtspraak en in andere landen in de wereld werkt dat heel anders. In artikel 2 van de Duitse grondwet garandeert Duitsland persoonlijke vrijheid. Daarom is het in Duitsland niet eens een misdaad om uit de gevangenis te ontsnappen. De beslissing van de cliënt om het land te verlaten heeft alleen maar tot gevolg dat het lokale (niet het internationale!) arrestatiebevel van het Gerechtshof van kracht werd, en dat de borgtocht in beslag wordt genomen (verbeurd) op last van de rechter. Omdat onze cliënt werd gearresteerd vanwege een uitleveringsverzoek is Duitsland niet actief, in eigen land of daarbuiten, op zoek naar de heer Watson.

Letter from Paul Watson's lawyer. (Click to read the entire unedited letter)Brief van de advocaat van Paul Wats. (Klik om de gehele brief te lezen)

V.: Wat is de uitleveringsprocedure van Duitsland in deze zaak?

A.: In het geval van de heer Watson wisten we dat er, naast het verzoek van Costa Rica, ook een blue notice was uitgevaardigd door Interpol door beschuldigingen van Japan tegen onze cliënt.
Deze blue notice op verzoek van Japan is actief sinds 2010 en is gedurende de uitleveringsprocedure met Costa Rica niet omgezet in een red notice door Interpol.
Maar we kwamen erachter dat Japan zeer geïnteresseerd was in de procedure met Costa Rica, omdat ze via Interpol in Tokio verzoeken stuurden naar het Gerechtshof om meer informatie over de procedure zelf te verzamelen.
Dit is hoogst ongebruikelijk.
De Duitse autoriteiten mogen ook uitleveren zonder een speciaal verdrag met het verzoekende land.
Daarom was het zeer waarschijnlijk dat Japan zelf zou vragen om uitlevering op bilaterale basis. Nadat de heer Watson het land had verlaten, kwamen we erachter dat een dergelijk verzoek om uitlevering inderdaad was ingediend bij het Algemene Openbaar Ministerie in Frankfurt door de Japanse ambassade, via het ministerie van Buitenlandse Zaken .
De heer Watson zou dan eerst worden uitgeleverd aan Costa Rica, en vervolgens na deze procedure worden uitgeleverd aan Japan.

Deze feiten laten zien dat er een verband was tussen het uitleveringsverzoek van Costa Rica en het komende uitleveringsverzoek van Japan.
Gezien het feit dat de president van Costa Rica eind 2011 Japan bezocht, en Japan Costa Rica een enorme hoeveelheid geld heeft toegekend voor de “bescherming van het milieu”, is het duidelijk dat deze twee landen een zeer nauwe band hebben.

V.: Is de Red Notice van Interpol een arrestatiebevel en wat zijn de gevolgen ervan?

 

A.:
Interpol Notices zijn internationale waarschuwingen waardoor de politie in de lidstaten informatie kan delen.
Interpol vaardigt geen arrestatiebevelen uit, Interpol is niet actief op zoek naar de verdachte, en Interpol is niet betrokken bij de uitleveringsprocedure.
Interpol wisselt slechts informatie uit tussen de politie in de lidstaten.

De informatie dat Interpol een red notice tegen de heer Watson heeft uitgegeven vanwege beschuldigingen van Costa Rica betekent alleen dat de politie in de lidstaten ervan op de hoogte is dat de heer Watson wordt gezocht door Costa Rica.
Het is aan de politie en de gerechtelijke autoriteiten in de Interpol-lidstaten of ze al dan niet willen ingaan op dit lokale arrestatiebevel vanuit Costa Rica.

V:
Wat is de impact van de Red Notice op de Sea Shepherd Conservation Society (SSCS)?

A.:
Omdat dit individuele zaken en beschuldigingen zijn tegen de heer Watson (in Costa Rica en in Japan), die zoals gezegd waarschijnlijk politiek-gemotiveerd zijn, is er geen invloed op het werk van SSCS zelf als een NGO (niet-gouvernementele organisatie). Het is een algemeen beginsel dat aanklachten tegen individuen zijn gericht, niet tegen rechtspersonen.

V:
Zal kapitein Watson in staat zijn te reizen voor de aankomende campagnes?

A.:
“Ik ben ervan overtuigd dat kapitein Paul Watson in staat is zijn werk voort te zetten, zelfs met deze valse beschuldigingen tegen hem,” zei Wallasch.

Verklaring van de administratief directeur van Sea Shepherd

Over de doorzichtige pogingen van Japan om campagnes van Sea Shepherd te dwarsbomen, had Susan Hartland, administratief directeur van Sea Shepherd, het volgende te zeggen:
“Het uitgevaardigde arrestatiebevel en de blue notice zijn gewoon een zwakke poging van Japan om te proberen ons te weerhouden van onze missie om onze oceanen te beschermen, te behouden en te verdedigen,” zei ze.
“Wij opereren binnen de wettelijke grenzen van het VN Handvest voor de Natuur.
Wij zijn een handhavings-entiteit die wettelijk handelt tegen hun meedogenloze illegale walvisjachten in een aangewezen reservaat, en als zodanig blijven wij actie voeren om de oceanen en het leven daarin en eromheen te beschermen.
Dat is wat onze supporters verwachten en dat is wat we zullen blijven doen.
Onze supporters staan achter ons en wij staan achter kapitein Watson, alle andere kapiteins van onze schepen, en al onze moedige bemanningsleden,”
Hartland voegde toe:
“Natuurlijk weten we dat Japan niets liever zou doen dan hun eigen red notice tegen kapitein Watson uit te vaardigen.
Ze gingen voor rood, maar Interpol erkende hun poging als politiek-gemotiveerd, zodat ze werden gedwongen om in plaats daarvan genoegen te nemen met blauw.
Door samen te spannen met Duitsland en Costa Rica heeft Japan nu geprobeerd om hem te laten uitleveren, ze hebben rechtszaken tegen ons aangespannen in de VS, Sea Shepherd bemanningsleden lastiggevallen en gearresteerd, en hen beschuldigd van kleine overtredingen of valse misdrijven als ze de kans kregen”, zei ze.

“Maar niets dat Japan doet zal ons weerhouden om dit seizoen terug te keren naar Antarctica met vier schepen en vier bemanningen van toegewijde en gepassioneerde vrijwilligers om de Japanse walvisvloot te stoppen,” voegde ze eraan toe.

In 2010, toen de eerste blue notice voor kapitein Watson werd afgegeven door Interpol, wist kapitein Watson dat dit kwam doordat Japan haar politieke en financiële macht weer misbruikte, net als bij het voortdurende afkopen van leden van de Internationale Walvisvaart Commissie.
Op dat moment had kapitein Watson het volgende te zeggen:
“Zet mijn naam maar op een blauwe lijst, rode lijst, zwarte lijst of dodenlijst, alles is beter dan de ik-geef-er-niets-om lijst.” 

Achtergrond:

Het incident in kwestie vond plaats in de wateren van Guatemala, toen Sea Shepherd op illegale haaienvinners aan boord van het Costa Ricaanse schip, de Varadero I stuitte. Op bevel van de Guatemalteekse autoriteiten instrueerde Sea Shepherd de bemanning van de Varadero I te stoppen met het afsnijden van haaienvinnen en terug te gaan naar een Guatemalteekse haven om te worden vervolgd.
Tijdens het begeleiden van de Varadero I terug naar de haven, werden de rollen omgedraaid en werd een Guatemalteekse kanonneerboot gezonden om de bemanning van Sea Shepherd te onderscheppen.
Om deze kanonneerboot te vermijden, zette Sea Shepherd vervolgens koers naar Costa Rica, waar de bemanning nog meer illegale haaienvinners ontdekte die duizenden haaienvinnen op de daken van industriële gebouwen droogden.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: