Update Operatie Kimberley Miinimbi: Steve Irwin bereikt grootste kraamkamer bultruggen ter wereld

11 augustus 2012

Update over Operatie Kimberley Miinimbi: De Steve Irwin bereikt de grootste kraamkamer voor bultruggen ter wereld

Operation Kimberley Miinimbi campaign leader, Bob Brown, gives a press conference on the bow of the Steve IrwinBob Brown, campagneleider van Operatie Kimberley Miinimbi, geeft een persconferentie vanaf de boeg van de Steve Irwin

7 Augustus 2012 – Vandaag eindigde onze eerste zeereis naar James Price Point. Aan boord van de Steve Irwin waren Richard Hunter en Ronnie Roe van de Goolarabooloo, verschillende media en invloedrijke plaatselijke bewoners zoals Richard Costin en Annabelle Sandes van Kimberley Whale Watching. Verder waren voormalig rechter voor het Australisch federaal gerecht Murray Wilcox (Officier in de orde van Australië en Queen’s Counsel), Phillip Wollen (Officier in de orde van Australië en Australiër van het jaar 2007) en Martin Pritchard van Environs Kimberley aan boord.

De vijftig kilometer lange reis langs de kust voer ons langs het project voor walvisonderzoek Kimberley Community Whale Research Project, naar de plaats bij James Price Point (Walmadan) waar de geplande gasfabriek zou komen.

Vanaf het begin van de reis werden we begroet door walvissen, het merendeel van hen was binnen vijf kilometer van de kust. De meeste waargenomen walvissen hadden kalveren, sommige van de kalveren waren nog geen twee weken oud.

De moeders deden niets anders dan rusten en hun jongen voeden, ze reisden niet. Dit benadrukte nogmaals dat het gebied waar de Woodside gasfabriek zou komen in feite een kraamkamer voor bultruggen is.

Richard Costin van Kimberley Whales deed fantastisch werk, door de precieze plek van het geplande project aan te wijzen en aan te geven wat de gevolgen van het project zullen zijn voor het zeeleven en het milieu. Door te kijken naar de manier waarop de stromingen van en naar de kust lopen en rekening houdend met het zeegras en koraal, is het gemakkelijk te zien dat de voorgestelde baggerwerkzaamheden voor een kilometerslange kade voor grote schepen een rampzalig effect zal hebben op de populaties schildpadden en doejongen, die voor hun voedsel afhankelijk zijn van het zeegras.

Richard wees er ook op, dat hoewel de West-Australische overheid een gebied in Camden Sound, ten noorden van James Price Point, tot zeereservaat heeft verklaard, in dit gebied nog steeds mijnbouw plaatsvindt. Bovendien beslaat dit gebied slechts drie procent van de gehele bultrugkraamkamer. “Het onderzoek dat wij de afgelopen drie of vier jaar gedaan hebben, wijst uit dat het gebied van hier tot de Lacipede Eilanden wellicht het belangrijkste gebied voor de kust van Kimberley voor walvissen is”, volgens Richard Costin.

Murray Wilcox, gepensioneerd Queen’s Counsel, zei dat het interessant was te zien hoe dicht de walvissen leefden bij het gebied dat aangewezen is voor het gaswinningproject. “Het gebied en de walvissen zijn duidelijk nauw met elkaar verbonden”, verklaarde hij. “Volgens mij is Kimberley één van de mooiste gebieden van Australië – het is in elk geval één van de meest ongerepte gebieden – en we hebben de kans om een bijna ongerepte wildernis te behouden. Als we dat niet doen, zal er niets overblijven voor onze kleinkinderen. Het is mogelijk de gasreserves bij Browse Basin te winnen, zonder een gasfabriek bij Kimberley te bouwen”, aldus Murray Wilcox. Hij was ook vol lof over de bemanning van Sea Shepherd: “Dit zijn mensen die zeer betrokken zijn bij een zaak waar wij allemaal betrokken bij zouden moeten zijn.”

Humpback whale and the Steve Irwin just off James Price PointEen bultrug en de Steve Irwin vlakbij James Price Point

Martin Pritchard, woordvoerder van Environs Kimberley, is het met hem eens. Hij zei dat bij onderzoek, gedaan door vrijwilligers uit de gemeenschap, sinds 1 juli al 1441 passerende bultruggen geteld zijn, waarvan 1200 binnen acht kilometer van de kust. De Environmental Protection Authority heeft echter in een verklaring gesteld, dat het gehele seizoen naar verwachting zo’n duizend walvissen zouden passeren, gedurende de jaarlijkse trek naar het noorden. “In drie weken, waarin we slechts vier uur per dag observeerden, telden we al 1200 walvissen en ongeveer negentig moeders met jongen”, zei de heer Pritchard. “Dit bewijst dat het onderzoek van Woodside en de overheid niet klopt.”

Iedereen aan boord was gefascineerd door het zeeleven, de vele bultrugwalvissen, groene schildpadden, zeeslangen en dolfijnen. Ze waren zeer onder de indruk van het prachtige landschap bij James Price Point. Dit in tegenstelling tot het commentaar van premier Barnett, dat dit gebied een onopvallend deel van de kust van Kimberley is.

8 Augustus 2012 – Walvissen zorgen voor het bewijs dat we nodig hebben tegen Woodside

Op onze tweede tocht naar James Price Point (Walmadan) werden we vergezeld door de Goolarabooloo mannen Error Roe, Jason Roe, Brian Councillor, en Erik Hunter; Yawuru vrouwen Jeb Clerk, Nyul Nyul / Jabirr Jabirr vrouw Lorna Cox, verschillende lokale en internationale media, en Peter Robertson, coördinator van Wilderness Societies WA, die zeer veel weet over dit gebied.

De dag zat vol walvisobservaties binnen acht kilometer van de kust, in totaal werden 120 bultruggen gezien. Het hoogtepunt van de dag was het filmen van een kalf dat gezoogd werd, niet verder weg dan een kilometer van de kust van James Price Point. De beelden tonen duidelijk de kliffen van James Price Point op de achtergrond. Dit is eens te meer belastend bewijs, dat het enorme gaswinningproject van Woodside rampzalige gevolgen zal hebben voor de rust en vreedzaamheid van de grootste kraamkamer voor bultruggen ter wereld. Campagneleider en voormalig leider van de Groenen, Bob Brown, verklaarde: “Laat me beschrijven wat we vanaf de opblaasbare boot zagen: Een moederwalvis dook onder en kwam direct naar ons toe, het walvisjong sloeg met zijn staart op het wateroppervlak. Drie mensen van Walmadan zaten op een vlot en daarachter was de Steve Irwin. De walvissen waren slechts een kilometer van de kust verwijderd. En toen kwam zij, de moederwalvis, naar de oppervlakte en slaakte een diepe, melodieuze zucht!”

Bob Brown en Jeff Hansen, directeur Sea Shepherd Australië, gingen ook aan boord van Sea Shepherds helikopter Nancy Burnett voor een bovenaanzicht van het voorgestelde gaswinningproject. Kapitein Roger Danner, helikopterpiloot uit  Nashville, Tennessee, verklaarde: “Ik zou het verschrikkelijk vinden, niet alleen voor Australië maar voor de hele wereld, als dit project doorgaat en de walvissen zwaar onder druk komen te staan. Ik heb de hele wereld over gereisd en gevlogen en wat Australië hier heeft is echt een zeldzaam, uniek en waardevol gebied.”

Jeff Hansen verklaarde: “Toen ik het plan voor het gaswinningproject zag, werd ik ziek van de enorme schaal van wat Woodside van plan is aan een van de meest bijzondere kusten van Kimberley. Als we toestaan dat deze gasfabrieken in de grootste kraamkamer voor walvissen ter wereld doorgaan, zullen onze kinderen ons dat nooit vergeven. We moeten in opstand komen en vechten voor de Kimberley.”

Bob Brown herinnerde: “Boven in de helikopter keken we neer op de afdruk van de gasfabriek – vierkanten met kaalgeslagen stukken – ter grootte van een stedelijke buitenwijk. Een turkey nest dam om water onder de vlakte vandaan te halen, een apart  vierkant ‘werkgebied’ van scheepscontainers, een beveiligingswagen bij het hek en dichter bij de kust een klein kamp van de beschermers van dit gebied: Goolarabaloo mensen, walvisonderzoekers, andere wetenschappers en gewone mensen, die tegen ’s werelds grootste gaswinningproject zijn”.  Bob Brown ging ook aan land om Goolarabooloo senior law boss, Philip Roe, te ontmoeten, als erkenning voor zijn passie en toewijding aan de bescherming van het gebied.

Scheepsmanager Beck Straussner uit Lahaina, Hawaii, heeft vele jaren onderzoek gedaan naar bultruggen in het wild. Nooit eerder zag hij zoveel bultruggen in één gebied en hij is zeer bezorgd over deze geweldige dieren. “Australiërs moeten hier echt naar toe komen en zien wat hier is. Ik weet zeker dat als ze zien wat hier op het spel staat, ze alles zouden doen wat ze kunnen om het krankzinnige gaswinningproject van Woodside te stoppen.”

 Humpback and calf just off shore at James Price Point Een bultrug en kalf vlakbij de kust van James Price Point
The so-called Het zogenaamde "onopvallende" deel van de kust van Kimberley
The Outlay Of The Proposed Massive Gas SiteHet plan voor het enorme voorgestelde gaswinningproject
Kimberley Miinimbi
Visit our
Operation Kimberley Miinimbi
site for more information.
 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: