Costa Rica verhevigt politiek gemotiveerde aanval op kapitein Watson en Sea Shepherd

8 augustus 2012

Costa Rica verhevigt politiek gemotiveerde aanval op kapitein Watson en Sea Shepherd; Interpol vaardigt 'red notice' uit

Captain Paul Watson

Interpol kondigde gisteren aan, dat het aan haar lidstaten een red notice heeft uitgevaardigd voor Paul Watson, de oprichter en voorzitter van Sea Shepherd. Dat gebeurde nadat Costa Rica aangepast papierwerk had ingediend bij Interpol, in het kader van haar vraag naar de aanhouding of arrestatie van kapitein Watson, met het oog op uitlevering aan Costa Rica.

Op doorreis naar Cannes, Frankrijk, werd kapitein Watson op 13 mei in Frankfurt gearresteerd in verband met een 10 jaar oud bevel van Costa Rica. Na 70 dagen huisarrest in Duitsland verbeurde hij rond 22 juli zijn borgtocht en verliet Duitsland . Hij is nu op een onbekende locatie. Kapitein Watson werd in Duitsland vastgehouden voor uitlevering aan Costa Rica voor – zoals het toen heette – zogezegd “hinderen van scheepsverkeer”, dat naar verluidt plaatsvond tijdens het filmen van de bekroonde documentaire “Sharkwater” uit 2002.

Volgens Interpol is de herziene aanklacht nu “veroorzaken van gevaar voor verdrinking of van een luchtramp”. Eén en ander heeft te maken met het gebruik van een waterkanon tijdens het incident uit 2002. Iedereen die de documentaire bekeken heeft, kan echter duidelijk zien dat deze aanklachten vals zijn. Het waterkanon, dat kapitein Watson zogezegd gebruikte om de illegale haaienvinners te stoppen, reikte nooit tot het stuurhuis. Er was dan ook nooit de mogelijkheid dat de veilige navigatie verstoord werd. Er waren ook geen vliegtuigen in het luchtruim boven het incident, dus een “luchtramp” kon ook niet veroorzaakt worden. De Guatemalteekse regering had kapitein Watson gevraagd om stropers op heterdaad te betrappen en het haaienvinnen te stoppen – en dat is dan ook wat hij probeerde te doen. Toen kwamen plots corrupte politieke machten tussenbeide, om de rollen om te draaien en in plaats daarvan kapitein Watson te beschuldigen van wangedrag.

In een zeer ongebruikelijke stap verbindt het bericht van Interpol Sea Shepherd aan kapitein Watson in haar documentatie. De advocaat van Sea Shepherd zegt, dat dit een bewijs is dat de vervalste aanklacht en het Costa Ricaanse bevelschrift politiek gemotiveerd zijn en het resultaat van onderlinge afstemming tussen Costa Rica en Japan.

“De intensivering van de aanval tegen onze organisatie en onze oprichter, kapitein Watson, komt niet als een verrassing," zei Susan Hartland, administratief manager van Sea Shepherd. "Gedurende deze gehele zaak is Costa Rica de marionet van Japan geweest en we verwachten niet dat dat zal veranderen. Japan is de drijvende kracht achter deze acties en dat als weerwraak voor onze succesvolle campagnes om hen te doen stoppen met de walvisvangst in het walvisreservaat van de Zuidelijke Oceaan. We hebben hen al miljoenen dollars gekost en we hebben de wereld op de hoogte gebracht van hun schandelijke weigering om te stoppen met het afmaken van walvissen in een bestaand reservaat, onder het mom en via het achterpoortje van ‘research’."

“De media hebben al veel foutieve informatie over deze zaak verspreid en het wordt tijd dat de waarheid naar boven komt”, voegde Hartland toe. “In tegenstelling tot in andere landen, is het in Duitsland geen misdaad om je aan borgtocht te onttrekken. Duitsland is niet uit op de uitlevering van kapitein Watson en hij heeft geen misdaad begaan in dat land – noch in een ander land. Het bevelschrift voor zijn aanhouding in Duitsland draait om uitlevering en is alleen verbonden aan de nepaanklachten van Costa Rica. Kapitein Watson heeft de volledige steun van Sea Shepherd. We werken met onze internationale teams om deze politiek gemotiveerde strijd op te lossen”, aldus Hartland.

Achtergrond:

• Een red notice van Interpol is geen internationaal arrestatiebevel. Het vestigt enkel extra de aandacht op het bestaande Costa Ricaanse bevelschrift en dat in de vorm van een bericht aan de Interpol-lidstaten. Die staten kunnen zich naar eigen inzicht wel of niet aan het bericht houden. Het is geen bevelschrift op zich.

• Het specifieke incident in kwestie vond plaats in Guatemalteekse wateren, toen Sea Shepherd stuitte op een illegale haaienvinnenactiviteit, gerund door het Costa Ricaanse schip Varadero. Op bevel van de Guatemalteekse autoriteiten instrueerde Sea Shepherd de bemanning van de Varadero te stoppen met het afsnijden van haaienvinnen en terug te varen naar een Guatemalteekse haven om te worden vervolgd. Tijdens het begeleiden van de Varadero terug naar de haven, werden de rollen omgedraaid en werd een Guatemalteekse kanonneerboot uitgezonden om de bemanning van Sea Shepherd te onderscheppen. Om de Guatemalteekse kanonneerboot te vermijden, zette Sea Shepherd vervolgens koers naar Costa Rica, waar de bemanning nog meer illegale haaienontvinningsactiviteiten ontdekte, in de vorm van duizenden gedroogde haaienvinnen op de daken van industriële gebouwen.

 

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: