Advocaat van kapitein Paul Watson bevestigt vermoedens Sea Shepherd: Japan wil uitlevering Watson

27 juli 2012

Advocaat van kapitein Paul Watson bevestigt vermoedens Sea Shepherd: Japan wil uitlevering van Watson

Captain Paul Watson

De Japanse regering laat zich wederom door niets of niemand tegenhouden in hun queeste een einde te maken aan de inspanningen van kapitein Paul Watson, om hun illegale walvisjachtactiviteiten te stoppen. De Duitse raadsman van Watson heeft bevestigd, dat de Japanse ambassade een verzoek heeft ingediend bij het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken om Watson uit te leveren aan Japan. Kapitein Paul Watson verliet Duitsland, na zeventig dagen te zijn vastgehouden voor uitlevering aan Costa Rica.

Duitsland was overgegaan tot uitlevering van Watson aan Costa Rica. Sea Shepherd was bezorgd dat het leven van Watson in gevaar zou zijn of dat hij aan Japan uitgeleverd zou worden. Vandaag zijn de vermoedens van Sea Shepherd bevestigd door de advocaat van Watson.

“Vandaag kreeg ik de bevestiging van de algemeen procureur van Duitsland, dat Japan een verzoek om uitlevering van Paul Watson heeft ingediend op 19 juli,” zei Oliver Wallash, de leidende Duitse raadsman van kapitein Paul Watson.

“Duitsland was overgegaan op de uitlevering van kapitein Watson aan Costa Rica en als hij eenmaal daar zou zijn, zou hij ongetwijfeld in Japanse hechtenis worden gebracht,” zei Susan Hartland, administratief manager van Sea Shepherd. “Als hij aan Japan zou worden uitgeleverd, zou hij geen eerlijk proces krijgen en zou hij nooit meer de buitenkant van de gevangenis zien,” voegde ze toe.

Zelfs met een vermeende premie van minstens 25.000 dollar op zijn hoofd, uitgeloofd door de haaienontvinners van Costa Rica, was Watson bereid uit eigen beweging (en niet door uitlevering) naar Costa Rica te gaan, om antwoord te geven op de beschuldigingen van schending van het scheepvaartverkeer door het gebruik van waterkanonnen in 2002. Maar toen kwam hij erachter, dat zijn arrestatie de interesse van Japan had gewekt en dat het land contact had opgenomen met het Duitse Ministerie van Justitie om een deal te sluiten. Deze deal met Duitsland zou betekenen dat Duitsland geen bezwaar zou maken tegen een Japans verzoek aan Costa Rica om Watson over te dragen aan Japan. Sea Shepherd weet, dat Interpol het Costa Ricaanse verzoek heeft afgewezen. Maar Duitsland arresteerde kapitein Watson op 13 mei, ondanks het politiekgemotiveerde verzoek, en besloot het Costa Ricaanse uitleveringsverzoek op bilaterale basis te overwegen – ten behoeve van zowel Costa Rica als Japan.

De pogingen van Japan om achterkamerdeals te sluiten met Duitsland en Costa Rica, evenals het aanspannen van rechtszaken tegen Sea Shepherd in de Verenigde Staten, zijn wanhopige pogingen om kapitein Watson te stoppen. Ze zullen nooit het voortdurende werk van Sea Shepherd, om onze oceanen te beschermen, dwarsbomen," zei Hartland. “We opereren onder het VN Handvest voor de Natuur om de internationale conservatiewetten hoog te houden en direct op te treden tegen illegale activiteiten op volle zee. Japan heeft de verkeerde indruk, dat het gevangennemen van kapitein Watson een einde zou maken aan onze campagnes om het leven in de oceanen te beschermen. Het wordt tijd dat Japan zich realiseert, dat zij ons niet kan weerhouden van het beschermen van walvissen en andere zeedieren voor toekomstige generaties, wereldwijd,” voegde ze toe.

Kapitein Watson werd 70 dagen vastgehouden in Duitsland, ondanks duizenden steunbetuigingen van burgers, beroemdheden, politici en andere uitblinkers, die gezonden werden naar de Duitse Minister van Justitie om te pleiten voor zijn vrijlating en het negeren van dit politiekgemotiveerde uitleveringsverzoek. Hij werd op weg naar Cannes, Frankrijk, in Frankfurt gearresteerd op 13 mei jongstleden, op basis van een tien jaar oud bevel van Costa Rica. Hij werd in Duitsland vastgehouden voor uitlevering aan Costa Rica, vanwege een vermeende “scheepsverkeerovertreding”, welke in 2002 plaatsvond tijdens het filmen voor de bekroonde documentaire Sharkwater. Het desbetreffende incident vond plaats op volle zee, in Guatemalaanse wateren, waar Sea Shepherd een illegale haaienvinnenoperatie aantrof, die werd uitgevoerd door het Costa Ricaanse schip Varadero. In opdracht van de Guatemalaanse autoriteiten droeg Sea Shepherd de bemanning van de Varadero op hun haaienvinnenpraktijken te stoppen en terug te keren naar de haven om vervolgd te worden. Tijdens het begeleiden van de Varadero naar de haven werden de rollen omgedraaid en werd een Guatemalaanse kanonneerboot uitgezonden om de Sea Shepherd bemanning te onderscheppen. Om de Guatemalaanse kanonneerboot te ontwijken heeft Sea Shepherd vervolgens koers gezet naar Costa Rica, waar de bemanning nog meer illegale haaienvinnenpraktijken aantrof, in de vorm van duizenden gedroogde haaienvinnen op de daken van industriële gebouwen.

Blijf onze website in de gaten houden voor meer updates.

 

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: