Terugblik op een Zeeleeuwen Slachtseizoen bij de Bonneville Dam

26 juli 2012

Terugblik op een Zeeleeuwen Slachtseizoen bij de Bonneville Dam

Door Sandy McElhaney

A scapegoated sea lion next to the killing machine on the Columbia River. Photo:  Ninette Jones, Sea Lion Defense BrigadeEen tot zondebok bestempelde zeeleeuw naast de moordmachine bij de Columbia rivier.
Foto: Ninette Jones, Sea Lion Defense Brigade

De zeeleeuwen moordmachine aan de Columbia rivier in Oregon lijkt te zijn stilgelegd voor het seizoen. De laatste moorden, gerapporteerd door het Oregon Department of Fish and Wildlife, waren op 16 mei 2012. Op die dag werd het speelse geblaf van de zeeleeuwen met brandmerk U61 en U159 voor eeuwig tot zwijgen gebracht door ambtenaren. Deze dieren waren de laatste op een lange lijst van slachtoffers van een moraal corrupte samenwerking tussen staat en federale bureaus en de hebzuchtige commerciële visserij.

De slachtpartij begon dit jaar op 3 april. In de loop van anderhalve maand hebben Oregon DFW werknemers Californische zeeleeuwen methodisch gebrandmerkt, opgejaagd en gedood, vanwege het eten van bedreigde zalm in de Columbia rivier vlakbij de Bonneville Dam. Een recent gepubliceerd rapport van het U.S. Army Corps of Engineers vermeldt, dat Californische zeeleeuwen 0,6 procent van de bedreigde zalm aten bij de Bonneville Dam van januari tot en met mei 2012. Vissers werden toegestaan om 13 procent van dezelfde bedreigde zalm te vissen en de dam zelf is verantwoordelijk voor het wegnemen van 17 procent van de volwassen zalm.

Als de zalm zo bedreigd is, waarom mogen vissers ze dan uit de rivier halen? Waarom? Volg gewoon het geld. In 2011 pochte Seafood Oregon met een totale oogstwaarde van meer dan 145 miljoen dollar voor alle visserijen. Nick Furman, directeur van de groep, vertelt: “We herinneren vissers eraan, dat het niet de ponden vis zijn die je naar de bank brengt, maar de dollars.” Een snelle scan van de Port of Astoria bevestigt dit. De haven ligt bezaaid met kieuwnet schepen. Volgens de Sea Lion Defense Brigade staat Oregon toe, dat 13 keer met kieuwnetten op bedreigde zalm wordt gevist op de Columbia rivier. Het argument, dat de zeeleeuwen worden gedood om bedreigde zalm te beschermen, bezwijkt als je ziet hoe commerciële, recreatieve en tribale vissers op de Columbia rivier dezelfde zalm overbevissen. Met dit in gedachten vecht de Humane Society of the United States voor de Californische zeeleeuwen in de federale rechtbank. Sea Shepherd steunt het gevecht om deze dieren van een onnodige en illegale dood te redden.

Strijdend tegen dit zinloze doden van zeeleeuwen omdat ze vis eten en strijdend tegen de overbevissing en het dammen van onze rivieren, die veel grotere problemen zijn op de Columbia rivier, heeft Sea Shepherd Conservation Society in de lente een Dam Guardian campagne tot stand gebracht. Campagnecoördinator Scott West vertelt:

 “De campagne is in zeer korte tijd opgezet. Vrijwilligers reageerden en sommige reisden zelfs grote afstanden op eigen kosten om mee te helpen. Het werd een zelfgestuurde campagne en de deelnemers hebben zichzelf bewezen. De reactie gaf me hoop voor onze soort. Natuurlijk waren er ook problemen. Mensen, die vastberaden waren geld te verdienen aan de dood van zalm, weigerden om hun eigen bijdrage aan de terugloop van de zalm te erkennen en maakten de zeeleeuwen gemakkelijk tot zondebok. Sea Shepherd blijft toegewijd aan een natuurlijke zee omgeving waar zalm en zeeleeuwen gezond en in overvloed zijn.”

Verscheidene Dam Guardians zagen hoe zeeleeuwen pijnlijk werden gebrandmerkt met hete ijzers en hoe ze gekweld werden door ambtenaren, die rubberen kogels en vuurwerk op hen richtten. Rook van het brandende ijzer hing in de lucht, terwijl de hulpeloze dieren blaften van pijn en angst. In één geval werd een dier geschopt. Meerdere dieren verdwenen in een boothuis en werden nooit meer levend teruggezien. Tijdens het moordseizoen in 2012 werd 11 zeeleeuwen voor altijd het zwijgen opgelegd en werd er één uit zijn leefomgeving bij de rivier gehaald om een treurig leven in gevangenschap te leiden. In totaal zijn sinds 2008 39 zeeleeuwen zinloos gedood door ambtenaren en werden er 11 gevangengenomen.

Verzoeken aan federale- en staatsambtenaren om het doden te stoppen lijken aan dovemansoren gericht. In mei vergezelde Scott West lerares Angela Casey naar het kantoor van John Kitzhaber, de gouverneur van Oregon. De reden van het bezoek was het overhandigen van honderden tekeningen en brieven van schoolkinderen uit Californië, waarmee zij gouverneur Kitzhaber nadrukkelijk verzochten om op te komen voor de zeeleeuwen. De gouverneur was niet beschikbaar voor een afspraak. Hij heeft sindsdien niet eens de ontvangst van de tekeningen en brieven van de kinderen erkend. Wat voor gekozen functionaris negeert brutaal de boodschap van honderden schoolkinderen? Eerder in 2012 maakte de gouverneur gebruik van een fotomoment en las de klassieker ‘De Lorax’ van Dr. Seuss voor aan een groep schoolkinderen. Blijkbaar begreep de gouverneur de inzichtelijke woorden van de Lorax niet:

"Tenzij iemand als jij er een heleboel voor doet,
gaat het nooit meer beter en komt het ook nooit meer goed." – 
De Lorax

Sea Shepherd begrijpt dit wel! Zolang de zeeleeuwen ten onrechte worden gedood omdat ze vis eten bij de Bonneville Dam, zolang de echte boosdoeners, overbevissing van bedreigde zalm en vernietigende damwerkzaamheden, worden toegestaan terwijl zeeleeuwen worden beschuldigd voor de afnemende zalmpopulaties, zullen wij er zijn om hier een licht op te werpen en om ons uit te spreken tegen dit vreselijke onrecht.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: