Bob Brown en Sea Shepherd starten Operatie Kimberley Miinimbi

17 juli 2012

Bob Brown en Sea Shepherd starten Operatie Kimberley Miinimbi

Operation Kimberley Miinimbi campaign leader Bob Brown in front of the Sea Shepherd flagship, Steve Irwin. Photo: Fair ProjectsBob Brown, campagneleider van Operatie Kimberley Miinimbi, voor de Steve Irwin, het vlaggenschip van Sea Shepherd.
Foto Fair Projects

Als antwoord op de toestemming voor het gaswinningproject, hebben Bob Brown en Sea Shepherd vandaag Operatie Kimberley Miinimbi gelanceerd. Zij deden dit op een persconferentie bij de Steve Irwin in Williamstown, Melbourne, Australië.

Voor het controversiële gaswinningproject bij Kimberley is voorwaardelijk groen licht gegeven door de milieuwaakhond van West-Australië, de EPA (Environmental Protection Authority). Dit, terwijl het besluitvormingsproces van de EPA onder vuur ligt, nadat bleek dat vier van de vijf bestuursleden terzijde kwamen te staan door belangenconflicten. Dr. Vogel, voorzitter van de EPA en het enige overgebleven bestuurslid die de beslissing gisteren nam, gaf zelfs toe dat troebelheid door baggerwerkzaamheden, olielekkages, industriële lozingen, geluid, licht en botsingen met schepen een negatief effect zouden kunnen hebben op walvissen, dolfijnen, schildpadden, Indische zeekoeien en vissen. Hoewel het onvermijdelijk is dat er walvissen zullen sterven, zet de minister-president van West-Australië, Colin Barnett, toch door met de bouw van gasfabrieken bij James Price Point, iets ten noorden van Broome. Dit is een van de meest ongerepte kustlijnen van de wereld.

 Jeff Hansen, directeur van Sea Shepherd Australië, verklaarde: “Australië was eens een walvisjagend land, maar nu behoren Australiërs tot de meest gepassioneerde walvisbeschermers ter wereld. Sea Shepherd ontvangt overweldigende steun in Australië. We zouden simpelweg niet kunnen doen wat we doen, het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan beschermen, zonder de steun van het Australische publiek.”

“Echter, dezelfde bultrugwalvissen waar deze zomer in de Zuidelijke Oceaan door de Japanse walvisjagers op wordt gejaagd, zien nu een nieuwe bedreiging in hun broedplaats – het door Woodside voorgestelde gaswinningproject op een plek genaamd James Price Point, net ten noorden van Broome,” verklaarde meneer Hansen.

Dit gebied is de grootste bultruggenbroedplaats ter wereld. Zo groot zelfs, dat sinds 1 juli dit jaar - dus in slechts zeventien dagen tijd - door wetenschappelijk onderzoek al 259 walvissen zijn geregistreerd, slechts een paar kilometer ten zuiden van James Price Point. Ook zijn er al 23 moeders met jong gezien, waarvan meer dan zeventig procent binnen vijf kilometer van de kust.

Eerder vandaag tijdens een persconferentie met Sea Shepherd, zei Rachel Siewert, senator van de Groenen: “Omdat uit nieuwe nationale peilingen is gebleken, dat de meerderheid van de Australiërs geen gaswinningproject bij James Price Point in de Kimberley wil, ben ik blij dat Sea Shepherd zich bij deze campagne aansluit en kijk ik uit naar de aankomst van de Steve Irwin in de Kimberley.”

Dus daar heb je het dan: De Goolarabooloo gemeenschap, de meerderheid van de inwoners van Broome en nu ook heel Australië, en zeker ook de walvissen, willen dit gaswinningproject niet.

Bob Brown zei vandaag bij de lancering van de campagne: "Er zijn alternatieve plaatsen voor de fabrieken van Woodside, maar niet voor de walvissenbroedplaats daar – of voor de levende inheemse cultuur, met inbegrip van de aan songlines verbonden dinosaurussporen, 130 miljoen jaar oud, op de kustlijn bij James Price Point. (Een songline is een Aboriginal wandelroute, vastgelegd in de vorm van een lied – red.).Sea Shepherd Australia Director Jeff Hansen (center) with Greens Senator Rachel Siewert and Operation Kimberley Miinimbi campaign leader Bob Brown. Photo: Fair ProjectsJeff Hansen, directeur van Sea Shepherd Australië (midden) met de senator van de Groenen, Rachel Siewert, en campagneleider Bob Brown van Operatie Kimberley Miinimbi.
Foto: Fair Projects

“Er zijn andere, betere opties voor waar dit grote gasproject heen zou kunnen gaan. We weten dat een aantal partners van Woodside ook liever ergens anders heen zouden gaan. Uit mijn gesprekken met Shell is gebleken, dat zij het project graag verplaatsen. Ik heb het bestuur van Woodside geschreven en gevraagd of ze alternatieve plaatsen willen overwegen,” concludeerde Bob Brown.

Sea Shepherd heeft onlangs een brief ontvangen van Joseph Roe, Phillip Roe en Richard Hunter, Senior Law Bosses van de Goolarabooloo gemeenschap, op wiens land de voorgestelde gasfabrieken zouden worden gebouwd. Een fragment uit deze brief, waarin Sea Shepherd wordt uitgenodigd de Kimberley te bezoeken en de campagne te ondersteunen, volgt nu:

“De Goolarabooloo gemeenschap is samen met onze vrienden van over de hele wereld aan het vechten om dit land te voor destructie te behoeden. Ons Land van de Zee hier is het thuis van de bultrugwalvis. We hebben het werk gezien, dat u heeft gedaan om de walvissen in de Zuidelijke Oceaan te beschermen. We zouden elke steun, die u ons kunt geven om de bultrug in ons Land van de Zee te beschermen tegen het voorstel om een industriële haven te bouwen bij James Price Point, om vloeibaar aardgas te exporteren, zeer waarderen.” – Senior Law Bosses Joseph Roe, Phillip Roe en Richard Hunter.

Sea Shepherd kapitein Paul Watson, die nog steeds onder huisarrest staat in Duitsland, antwoordde met zijn brief hieronder. Hij verklaart: “Dank u zeer voor uw uitnodiging, die we in de geest van eeuwigdurende vriendschap accepteren, met de belofte in eenheid met de Goolarabooloo te staan om de schoonheid en heiligheid van deze wonderlijke omgeving te verdedigen.”

Om ons respect voor de traditionele eigenaren van Goolarabooloo te laten zien, noemen we ons bezoek Operatie Kimberley Miinimbi, de Goolarabooloo naam voor bultrugwalvis.

Degene die de leiding neemt in deze campagne, Operatie Kimberley Miinimbi, is campagneleider Bob Brown, lid van de adviesraad van Sea Shepherd en voormalige leider van de Australische Groene Partij.

De Steve Irwin zal Seaworks, Willamstown, aankomende zaterdag verlaten, om op zaterdag 4 augustus aan te komen in Broome. Daar zullen verschillende lokale en internationale media, VIP’s, musici en bedrijfsmensen aan boord gaan, voor een reis naar James Price Point, als een wake om de aandacht vestigen op het vruchtbare kalveren dat in het voorgestelde gebied plaatsvindt.

Sea Shepherd nodigt ook nationaal minister van Milieu, Tony Burke, en schaduwminister van Milieu, Greg Hunt, uit om te komen en de walvissen en de buitengewone mariene omgeving van Kimberley met eigen ogen te zien. Dit is de echte erfenis voor onze kinderen die beschermd moeten worden ten behoeve van iedereen, ook om de wet, cultuur en liederencyclus van de Goolarabooloo mensen te beschermen.

pdf_sm_whKlik hier om de brief van kapitein Paul Watson en Sea Shepherd aan de Goolarabooloo te lezen  (PDF)

pdf_sm_whKlik hier om de brief van de Goolarabooloo in West-Australië aan Sea Shepherd te lezen (PDF)

 

Operation Kimberley Miinimbi campaign leader Bob Brown aboard the Steve Irwin with Sea Shepherd crew and media. Photo: Fair ProjectsCampagneleider Bob Brown van Operatie Kimberley Miinimbi aan boord van de Steve Irwin met bemanningsleden van Sea Shepherd en media. Foto: Fair Projects Sea Shepherd Australia Director Jeff Hansen (left) with Operation Kimberley Miinimbi campaign leader Bob Brown. Photo: Fair ProjectsDirecteur van Sea Shepherd Australië Jeff Hansen (links) met de campagneleider van Operatie Kimberley Miinimbi, Bob Brown.
Foto: Fair Projects

 

Directeur van Sea Shepherd Australië, Jeff Hansen, en voormalig senator van de Groenen, Bob Brown, delen hun gedachten over Operatie Kimberley Miinimbi. Video: Fair Projects

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: