Maatregelen ter bescherming van Maui-dolfijnen ontoereikend

12 juli 2012

Maatregelen ter bescherming van Maui-dolfijnen ontoereikend

Door Tracy Brown, Sea Shepherd Nieuw-Zeeland

DolphinAndTrawler

De tijdelijke maatregelen ter bescherming van de Maui-dolfijn bleken keurig getimed door de Nieuw-Zeelandse regering en een klassiek geval van bureaucratische dubbele belangen. De wetenschappelijke tak van de Internationale Walviscommissie (IWC) heeft Nieuw-Zeeland gevraagd rekenschap af te leggen voor het feit dat zij zich niet houdt aan nationale en internationale verplichtingen om inheemse dolfijnen te beschermen. Het Small Cetaceans Sub-Committee (Comité voor kleine Walvisachtigen) en experts van over de hele wereld zijn het erover eens, dat kieuwnetten en treilers door de mens veroorzaakte bedreigingen zijn, die rechtstreeks hebben bijgedragen aan de daling van de populaties Maui- en Hectordolfijnen gedurende de laatste 40 jaar. Dus, als preventieve maatregel, mooi getimed om internationale afkeuring van Nieuw-Zeeland te verminderen, is het goed nieuws dat het verbod op netten is uitgebreid naar het zuidelijker gelegen Hawera en tot 2 nautische mijlen voor de kust. Ook goed nieuws is dat er observanten meevaren op commerciële treilers, die zich 2 – 7 nautische mijlen uit de kust bevinden en dat hiermee een ander deel van de oplossing bereikt is.

Maar dit zal de dolfijnen niet redden.

Dit is een tijdelijke maatregel. Uitgebreide bescherming tot 100 meter diepte, een verbod op netten in de havens van Manukau en Kaipara en in het hele leefgebied zou een veel aannemelijker oplossing zijn. Het IWC Wetenschappelijk Comité raadt aan de kieuwnetten en treilers in het gebied tussen het Zuidelijke en het Noordelijke eiland uit te bannen, zodat de populaties minder geïsoleerd zullen raken en een veilige doorgang gecreëerd wordt voor de voortplanting van de populaties.

Hoe komt het dat een wetenschappelijke feit, bezien vanuit politiek oogpunt, een zwakke vorm van bescherming tot gevolg heeft en het herstel van soorten juist in de weg staat? Internationaal erkend wetenschappelijk onderzoek wordt afgezwakt door het standpunt van Nieuw-Zeeland omtrent financiële zekerheid, door valse claims over een schone, groene economie die de visserij beschermt en diepzeemijnbouw in reservaten voor zeezoogdieren promoot. Dit experiment is een Darwinistisch voorbeeld van het recht van de sterkste; niet zoals de natuur dit bedoeld heeft, maar door een manipulerende soort waarvan het verstand overschaduwd wordt door overmoed.

Maar het verstand kan overwinnen, met passie en vasthoudendheid. Er zijn mogelijkheden om de effectieve bescherming van Maui- en Hector-dolfijnen te actualiseren, via het Threat Management Plan (Bedreigingsmanagementplan), dat later dit jaar besproken wordt. Nieuw-Zeeland heeft jouw steun nodig in de indieningfase (dit wordt nog aangekondigd). Natuurlijk heeft de bureaucratie niet alle keuzes in handen: ook jij kunt keuzes maken!

Als je geïnteresseerd bent in de bescherming van deze zeldzame dolfijnen, neem dan contact op met de minister-president van Nieuw-Zeeland en maak je bezorgdheid kenbaar (john.key@parliament.govt.nz ).

Of de minister van Natuurbehoud, Kate Wilkinson (kate.wilkinson@parliament.govt.nz ).

Of de minister van de Primaire Sector, David Carter (david.carter@parliament.govt.nz ).

Je kunt ook helpen door geen Nieuw-Zeelandse vis te eten, die gevangen wordt met kieuwnetten en treilers in de leefomgeving van de Maui- en Hector-dolfijnen (brakwatertoonhaai, cobia, olifantsvis, ruwe haai, grootbekvis, schol, grijze harder, geeloogharder, zeeduivel, rode kabeljauw, poon, sterrekijker).

 

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: