De rijst en bananen samenzwering: de Japan/Costa Rica verbinding

28 juni 2012

De rijst en bananen samenzwering: de Japan/Costa Rica verbinding

Tijdslijn:

Costa Rican President Laura Chinchilla Miranda meets with Japanese Prime Minister Yoshihiko Noda in Japan on Dec. 8, 2011. Photo: ReutersDe Costa Ricaanse president Laura Chinchilla Miranda ontmoet de Japanse premier Yoshihiko Noda in Japan op 8 december 2011. Foto: Reuters

Oktober 2011: Het Japanse Instituut voor Onderzoek naar Walvisachtigen, oftewel de Japanse walvisindustrie, ontvangt ongeveer 30 miljoen dollar uit het rampenfonds voor tsunamislachtoffers. Dit geld wordt gebruikt voor bescherming tegen Sea Shepherd’s pogingen om de illegale Japanse walvisvangst in het walvisreservaat van de Zuidelijke Oceaan te verstoren. Referenties: onderaan dit artikel.

6 december – 10 december 2011: De Costa Ricaanse president Laura Chinchilla bezoekt Japan.

8 December 2011: Volgens een persbericht van Casa Presidencial Costa Rica: Op donderdag 8 december organiseerde minister-president Yoshihiko Noda om 18.30 een vergadering van ongeveer 30 minuten met Laura Chinchilla Miranda, president van de Republiek Costa Rica.

8 December 2011: Het Japanse Instituut voor Onderzoek naar Walvisachtigen eist wettelijke maatregelen om Sea Shepherd te doen stoppen met het dwarsbomen van de illegale walvisvangst in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan. De wettelijke documenten worden op 9 december 2011 aan Sea Shepherd overhandigd.

8 Maart 2012: De Japanse walvisvloot trekt zich twee weken eerder dan gepland terug uit het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan. De walvisjagers moeten het doen met een vangst van 267 walvissen (26% van het vooraf gestelde doel). Sea Shepherd heeft de vangst van 768 walvissen weten te voorkomen. Het jaar daarvoor, op 18 februari 2011, trok de Japanse vloot zich anderhalve maand te vroeg terug, nadat zij slechts 17% van het vooropgestelde streefaantal had bereikt (172 walvissen gedood). Sea Shepherd voorkwam toen het doden van 863 walvissen. In totaal heeft het ingrijpen van Sea Shepherd in Antartica 3690 walvissen gered van Japanse harpoenen. En dit kost de walvisvaarders een aanzienlijke hoeveelheid geld.

19 Maart 2012: De afwijzing van het kort geding, aangespannen door het Japanse Instituut voor Onderzoek naar Walvisachtigen, werd op 19 maart 2012 in Seattle afgegeven.

13 Mei 2012: Kapitein Paul Watson wordt gearresteerd op de luchthaven van Frankfurt in Duitsland, vanwege een uitleveringsverzoek door Costa Rica. Costa Rica beschuldigt Watson van het in gevaar brengen van de levens van vissers in april 2002.

Het incident in 2002 veroorzaakte geen letsel of materiële schade. Het was het gevolg van een interventie tegen haaienvinstropers in de wateren van Guatemala. Het betrof een Costa Ricaans schip, Varadero I, dat al was veroordeeld voor stroperij op de Galapagos eilanden in 2001. De Guatemalteekse regering liet de interventie toe en het hele incident is gefilmd voor de prijswinnende film Sharkwater.

21 Mei 2012: Kapitein Alex Cornelissen ontmoet de Costa Ricaanse minister van Milieu, die belangstelling toont om Sea Shepherd te laten terugkeren, om mee te helpen met het beschermen van Cocoseiland. 

Costa Rican President Laura Chinchilla Miranda is greeted by Japanese Emperor Akihito at the Imperial Palace in Tokyo, Thursday, Dec. 8, 2011. Photo: APDe Costa Ricaanse president Laura Chinchilla Miranda wordt begroet door de Japanse keizer Akihito bij het keizerlijk paleis in Tokio, donderdag 8 december 2011.
Foto:  AP

26 juni 2012: Japan geeft 9 miljoen dollar aan het Costa Ricaanse Instituut voor Toerisme (ICT) en het ministerie van Milieu en Energie (MINAET). “We vieren deze forse donatie van de Japanse regering”, zei de algemeen directeur van ICT, Juan Carlos Borbón.

Dus binnen 6 maanden na de ontmoeting tussen de president van Costa Rica en de minister-president van Japan, wordt kapitein Paul Watson gearresteerd op basis van een 10 jaar oude beschuldiging en ontvangt Costa Rica 9 miljoen dollar van de Japanse regering voor nationale parken.

Hier zijn de onbeantwoorde vragen.

1. Werd de kwestie van de Varadero I en kapitein Paul Watson besproken tijdens de vergadering van president Chinchilla en premier Noda op 8 december 2011?

2. Waarom heeft Costa Rica tien jaar na het incident een arrestatiebevel uitgegeven en rond dezelfde tijd dat deze vergadering plaatsvond?

3. Wanneer werd de 9 miljoen dollar, die Japan doorsluisde naar Costa Rica, officieel geautoriseerd?

4. Waar komt al het geld vandaan? Waren de fondsen van het Japanse Visserij Agentschap een deel van de 30 miljoen dollar, afkomstig uit het tsunami rampenfonds?

5. Welke voorwaarden heeft Japan verbonden aan de bijdrage van 9 miljoen dollar aan Costa Rica?

6. Heeft Japan druk uitgeoefend op Costa Rica voor een uitleveringsverzoek van kapitein Paul Watson?

We verwachten geen antwoorden van Costa Rica of Japan. Maar er is zeker veel indirect bewijs, dat suggereert dat de druk van Japan invloed had op Costa Rica’s beslissing om kapitein Watson te laten arresteren en vasthouden in Duitsland, in afwachting van zijn uitlevering.

Verwijzingen naar Tsunami fondsen - Het Instituut voor Onderzoek naar Walvisachtigen heeft dit toegegeven.

Klik op onderstaande links om ondersteunende artikelen te lezen, afkomstig van externe bronnen:

Japan zegt dat er wat geld van de tsunami wederopbouw fondsen naar de walvisjacht gaat (CNN)

Japan gebruikt tsunami fondsen voor de walvisjacht (USA Today)

Het gebruik van rampenfondsen van de regering stookt het vuur op onder de Japanse walvisvaart-ruzie (Wall Street Journal)

Japan gebruikt rampenfonds voor walvisjacht (Seattle Times)

Japan gebruikt tsunami rampenfondsen voor redden walvisjacht (San Francisco Gate)

Japanse walvisjagers beschuldigd van gebruik tsunami rampenfondsen  (The Guardian)

Japan geeft toe tsunami fondsen te gebruiken om walvisvloot te beschermen (Mother Jones Magazine)

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: