Juridische overwinning voor Sea Shepherd U.K. vandaag in de Britse rechtszaal

25 juni 2012

Juridische overwinning voor Sea Shepherd U.K. vandaag in de Britse rechtszaal

Sea Shepherd inspecting net pens in the Mediterranean during Operation Blue Rage. Photo: Barbara VeigaSea Shepherd inspecteert netkooien in de Middellandse Zee tijdens Operatie Blue Rage. Foto: Barbara Veiga

Sea Shepherd, Sea Shepherd U.K. en kapitein Paul Watson hebben de rechtszaak gewonnen, die door Fish and Fish was aangespannen, in reactie op de vrijlating van 800 illegaal gevangen Blauwvintonijnen in juni 2010 voor de kust van Libië.

Rechter Hamblin van het maritieme gerechtshof kondigde deze ochtend zijn beslissing aan in de rechtszaal in Londen. Zijn uitspraak was, dat het Britse gerechtshof niet de juiste plaats was om een zaak tegen Sea Shepherd te beginnen en besloot dat de zaak tegen Sea Shepherd Conservation Society, Sea shepherd U.K. en kapitein Paul Watson werd afgewezen. Fish and Fish ging in beroep. De rechter wees dit beroep af. Fish and Fish zou nog in hoger beroep kunnen gaan.

In afwachting van een mogelijk beroep, krijgt Sea Shepherd de borgsom van 520.000 pond (bijna 650.000 euro) terug. De rechter oordeelde, dat Fish and Fish een percentage van de juridische kosten van Sea Shepherd in deze zaak moet betalen, een bedrag dat kan oplopen tot meer dan 200.000 extra ponden (zo’n 250.000 euro).

In deze zaak werd de Steve Irwin in juli 2011 in Schotland aangehouden en pas vrijgelaten nadat de borgsom was betaald. Het bedrag werd al binnen tien dagen betaald door Sea Shepherd supporters van over de hele wereld.

“We hebben geen spijt van wat we deden in 2010”, zei kapitein Paul Watson. “We hebben 800 grote bedreigde Blauwvintonijnen bevrijd, die door stropers illegaal gevangen waren voor de kust van Libië. We hebben de netten doorgesneden en het Maltese bedrijf dat het eigendom over deze vrijgelaten vissen claimde, daagde ons voor de rechter. We stonden stevig in onze schoenen tijdens de rechtszaak en wij wonnen, de tonijnen wonnen en de stropers verloren. Onze Britse advocaten hebben fantastisch werk verricht. Ik ben ervan overtuigd, dat als een beroep wordt verleend, het hof van beroep deze uitspraak zal handhaven. Het belangrijkste is dat de vissen werden bevrijd en dat het bedrijf er niet in slaagde de gevraagde schade voor hun illegale vangst te verhalen.”

Sea Shepherd Conservation Society zal strijdlustig tegenstand blijven bieden aan de illegale exploitatie van Blauwvintonijn in de Middellandse Zee. De organisatie zoekt een schip, dat zich toe kan leggen op de bescherming en het behoud van de biodiversiteit in de Middellandse Zee.

 

Bluefin Tuna inside a Mediterranean net pen. Photo: Gary Stokes

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: