Galapagos National Park rouwt om het verlies van Lonesome George

25 juni 2012

Galapagos National Park rouwt om het verlies van Lonesome George, een symbool van wereldwijde inspanningen voor natuurbehoud

Lonesome George was the last of his species of giant land Tortoises from Pinta Island. Photo: ReutersLonesome George was de laatst overgebleven reuzenlandschildpad op Pinta eiland. Foto: Reuters

Het symbool van inspanningen voor natuurbehoud op de Galapagos, Lonesome George, is zondagmorgen dood gevonden in zijn kraal. De doodsoorzaak moet nog worden onderzocht, in de komende dagen is een necroptie gepland. George was nog jong, men schat hem op zo’n honderd jaar. Galapagos schildpadden kunnen wel tweehonderd jaar oud worden.

Lonesome George was de laatst overgebleven Galapagos landschildpad op het eiland Pinta. Door de afzondering van de eilanden in de Galapagos, zijn er in de loop der tijd verscheidene soorten en subsoorten geëvolueerd op de meeste grote eilanden.

Duizenden jaren lang hadden de schildpadden geen natuurlijke vijanden, waardoor ze konden evolueren tot de enorme grootte die we vandaag de dag zien.

Helaas kwam hun veiligheid in het geding, toen er mensen naar de Galapagos begonnen te komen. Piraten – en later walvisjagers – ontdekten dat schildpadden ideaal waren als voedsel tijdens hun lange zeereizen. Ze waren gemakkelijk te vangen, bevatten veel vlees en konden maanden lang in leven gehouden worden, zonder hen water te hoeven geven. Walvisjagers bewaarden hen vaak ondersteboven en lichaamsdelen werden afgesneden terwijl het dier nog leefde. Dit was niet alleen een verschrikkelijk gebruik voor de betrokken dieren, vergelijkbaar met het ontvinnen van haaien; het grote aantal schildpadden dat van de eilanden werd afgehaald zette de verschillende populaties ook zwaar onder druk.

Binnen een eeuw zijn er zoveel schildpadden geslacht, dat sommige populaties uitgeroeid werden (Floreana genus) en anderen serieus bedreigd.

Een verdere bedreiging voor de schildpadden was een ander menselijk ingrijpen: de introductie van geiten op de eilanden. De piraten en walvisjagers introduceerden de geiten (en varkens, koeien en andere dieren), zodat ze zich konden voortplanten en als voedselbron konden dienen voor toekomstige bezoeken aan de eilanden. Helaas aten de geiten de vegetatie op, waardoor veel van de overgebleven schildpadden verhongerden.

Lonesome George being carried by park workers. Photo: ReutersLonesome George wordt gedragen door medewerkers van het park. Foto: Reuters

Eén van hen was natuurlijk de Pinta soort met slechts één dier, Lonesome George, die de slachting en het gebrek aan vegetatie overleefde.

George werd vroeg in de jaren ’70 ontdekt door de Galapagos National Park Service (GNPS) en werd naar de Santa Cruz eilanden gebracht om te worden opgenomen in het fokprogramma van de parkdienst. Door de jaren heen is dit fokprogramma van onschatbare waarde gebleken, aangezien meerdere soorten, die op het punt van uitsterven stonden, weer naar gezonde aantallen zijn teruggebracht.

Voor George werd een fokprogramma ontwikkeld, om hem met een paar vrouwtjes van andere eilanden (Isabela en Espanola) te laten paren, soorten die genetisch gezien dicht bij de Pinta soort stonden.

Als een echte schildpad nam George zijn tijd, voordat hij eindelijk geïnteresseerd raakte in de vrouwtjes en er meerdere eieren werden gelegd. Helaas bleken de eieren, zoals vaak bij hybriden, onvruchtbaar te zijn en kwamen er geen nakomelingen uit. Toch bleef men goede hoop houden, dat uiteindelijk de pogingen succesvol zouden zijn, omdat George steeds meer het symbool werd voor de inspanningen voor natuurbehoud, zowel in de Galapagos als wereldwijd.

Maar, ondanks alle inspanningen van zoveel betrokkenen, hebben we nu toch deze strijd verloren. We konden niet meer goedmaken wat onze voorouders kapot hebben gemaakt. We moeten weer een diersoort toevoegen aan de snelgroeiende lijst met uitgestorven dieren. En voor de meeste van de andere soorten wordt weinig gedaan om hen te redden. Veel van hen glijden stilletjes, vaak uit het oog, uit het hart, in de vergetelheid en laten deze planeet elke dag leger achter.

Ik kan alleen maar hopen, dat George een symbool zal blijven voor onze inspanningen voor natuurbehoud en dat zijn dood mensen wakker zal schudden. We moeten nu ingrijpen, anders zullen de Atlantische blauwvintonijn, alle grote apen, neushoorns en olifanten, alle grote katachtigen en alle haaiensoorten, net als Lonesome George, niet meer dan een herinnering zijn.

Vaarwel George. Wij, de mensen van Galapagos, zullen je heel erg missen.

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: