De schandelijke misdaad van het redden van haaien in het schimmige Costa Rica

23 juni 2012

De schandelijke misdaad van het redden van haaien in het schimmige Costa Rica

news_120622_1_1_Galapagos_Shark_Inspection

Tien jaar geleden greep het Sea Shepherd schip de Ocean Warrior in de wateren van Guatemala in bij een illegale haaienontvinningsoperatie, van de Costa Ricaanse beugvisser Varadero I (eerder al veroordeeld voor stroperij). In april 2002 werd de Varadero I 50 mijl binnen de wateren van Guatemala aangetroffen. Rob Stewart filmde en documenteerde hun haaienontvinningsoperatie. Sea Shepherd kreeg toestemming van de overheid van Guatemala om in te grijpen en een einde te maken aan hun illegale activiteiten. De bemanning van de Ocean Warrior heeft dit gedaan zonder iemand te verwonden en zonder de Varadero I te beschadigen.

Dit incident vond plaats slechts twee dagen voordat Sea Shepherd een overeenkomst zou sluiten met Costa Rica om de parkwachters van het Cocos Island National Park te helpen. Het ingrijpen tegen de Varadero I kon niet worden genegeerd. Wat Sea Shepherd ontdekte, was een overduidelijk, illegaal geval van haaienontvinning in de territoriale wateren van Guatemala.

Desondanks handelde de Sea Shepherd bemanning niet overhaast, maar wachtte geduldig op toestemming om in te grijpen, voordat ze de haaien te hulp kwam. Met de gegeven toestemming werd het stropen gestopt. Het incident werd vastgelegd voor de later uitgebrachte en bekroonde film “Sharkwater”. Ondanks dit alles hebben de stropers bij de politie van Costa Rica geklaagd, dat hun leven werd bedreigd. Deze klacht, die niet werd onderbouwd met enig bewijs of documentatie, torpedeerde de overeenkomst tussen Sea Shepherd en de parkwachters.

Sea Shepherd had al eerder invloedrijke vijanden gemaakt onder de haaienstropers in Puntarenas. Sinds 1989 hebben bemanningsleden van Sea Shepherd stroperijactiviteiten in de wateren rond Cocoseiland verstoord. We hebben de parkwachters voorzien van apparatuur zoals generatoren, geweren, laarzen, proviand en een radarsysteem. In 2001 hebben we de Ecuadoriaanse beugvisser San Jose in beslag genomen en voor vervolging aan de parkwachters overgeleverd. Dit was de eerste keer, dat de rechtbank van Costa Rica een stropersschip in beslag liet nemen. De veroordeling was gebaseerd op filmmateriaal, verklaringen en GPS posities, verschaft door de Sea Shepherd Conservation Society.

De Varadero I was zeker geen onschuldige vissersboot. Op 8 april, een jaar voor het incident in de wateren van Guatemala, werd de Varadero I betrapt in het Galapagos Park Marine Reserve, vlakbij Darwin eiland. Ze kreeg een boete van 4.000 dollar en kon toen gaan. Op dat moment was 4.000 dollar de maximale boete voor stroperij in de Galapagos. Ze werd betrapt door de kustwacht, vlak nadat het Sea Shepherd verkenningsschip de Sirenian begonnen was het nationale park te bewaken. De bemanning van de Varadero I wist ten tijde van het incident wie Sea Shepherd was, maar koos er toch voor om het verzoek hun illegale vissersactiviteiten te stoppen te negeren. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, dat de Ocean Warrior pas stappen heeft ondernomen tegen de Varadero I, nadat er toestemming was gegeven door de overheid van Guatemala.

De Ocean Warrior vertrok uit Costa Rica, met toestemming van Costa Rica. Er werd niets meer over het incident gehoord, totdat kapitein Paul Watson op 13 mei 2012 op het vliegveld van Frankfurt landde, een decennium later. Toen bleek dat Costa Rica een verzoek tot uitlevering had gedaan. Interpol had dit verzoek al afgewezen, omdat het politiek gemotiveerd zou zijn. Toch heeft Duitsland dit verzoek om nog onbekende redenen wel serieus genomen en kapitein Paul Watson vastgezet.

Meer dan een maand later zit kapitein Watson nog steeds vast in Duitsland, niet in staat om naar huis terug te keren, terwijl Costa Rica haar uitleveringsverzoek verder onderbouwt. Deze exercitie kan wel drie maanden duren. Sea Shepherd hoopt, dat de Duitse rechters zorgvuldig naar deze zaak zullen kijken en zich zullen realiseren hoe ongebruikelijk deze zaak is. Het gaat over een incident dat een decennium geleden plaatsvond, waarbij niemand gewond is geraakt en geen eigendommen zijn beschadigd, waarbij Sea Shepherd toestemming had van de autoriteiten van Guatemala, waarbij het hele incident is vastgelegd en waarbij 25 getuigen die op de Ocean Warrior zaten de aantijgingen van een stel veroordeelde stropers kunnen weerleggen. Er is geen enkele informatie over de aanklacht verstrekt, er is alleen een uitleveringsverzoek gedaan.

De vissers hebben laten weten dat ze de aanklacht laten vallen als ze 250.000 Amerikaanse dollars krijgen en dat is in onze ogen regelrechte afpersing. Een kwart miljoen dollar als compensatie, voor wat? Voor het dwarsbomen van hun illegale activiteiten!

De parkwachters van Cocoseiland hebben kapitein Watson laten weten, dat de haaienstropers in Puntarenas 25.000 dollar hebben uitgeloofd aan eenieder die hem kan vermoorden. Ze maakten er destijds zelfs grapjes over, dat ze die beloning zelf zouden gaan innen. Gelukkig voor kapitein Watson was dat niet serieus bedoeld. Maar wat is nou een betere plek om zo’n beloning te kunnen verdienen, dan in de Costa Ricaanse gevangenis? We hebben gehoord dat de beloning is verhoogd, maar we kunnen dit niet verifiëren. Een snelle blik op de successen van Sea Shepherd in de Galapagos eilanden maakt wel duidelijk waarom de haaienstropers zo boos zijn. Sinds 2000 hebben de Sea Shepherd Conservation Society, de Galapagos National Park Service en de Ecuadoriaanse politie een contractuele samenwerking. In die tijd hebben we geassisteerd bij de inbeslagname van meer dan honderdduizend haaienvinnen en andere wilde diersoorten, zoals illegaal gevangen kreeft en zeekomkommers. We hebben ook geassisteerd bij het oppakken van Costa Ricaanse vissersboten, die binnen de grenzen van het Galapagos National Park Marine Reserve opereerden.

Naast de arrestatie van de Varadero I in 2001, hebben we nog een aantal Costa Ricaanse boten op onze lijst staan:

B/P Cash Flow I: Industriële vissersboot (beuglijn), betrapt (door Parkboot Guadalupe River) op visserij binnen het GMR op 23 april 1999, volgeladen met haaienvinnen. Ze werd overgebracht naar Puerto Ayora en ontsnapte dezelfde nacht. Positie waarop ze werden betrapt: NW van Isabela eiland

B/P Maria Canela II: Industriële vissersboot (beuglijn), betrapt (door de Sirenian) op visserij binnen het GMR op 22 maart 2001, volgeladen met haaienvinnen. Ze doorliepen een administratief proces en kregen een boete van 4.000 dollar. Het schip werd in beslag genomen en zou worden verkocht. Op 31 mei 2002 wisten ze te ontsnappen naar Costa Rica. Positie waarop ze werden betrapt: Wolfeiland

B/P Varadero I: Beugvissersschip betrapt (door een schip van de kustwacht, LAE 5 de Noviembre), illegaal aanwezig binnen het GMR op 8 april 2001. Ze betaalden een boete van 4.000 dollar en werden weer vrij gelaten. Positie waarop ze werden betrapt: Darwin eiland

B/P Indio I: Industriele vissersboot (beuglijn), betrapt (door de Sirenian) op visserij binnen het GMR op 15 juli 2001, volgeladen met haaienvinnen. Ze doorliepen een administratief proces, kregen een boete van 4.000 dollar en verloren hun schip. Positie waar ze werden betrapt: Darwin eiland

B/P Kendy: Beugvissersschip betrapt (door de Sirenian en de Farley Mowat), illegaal het GMR binnenvarend op 10 juni 2004. Ze werd schuldig bevonden aan het illegaal binnengaan. Positie waar ze werden betrapt: Darwin eiland

B/P Hipocampus II: Beugvissersschip betrapt (door de Guadalupe River) op illegale toegang tot het GMR op 31 mei 2006. Ze werd schuldig bevonden aan het illegaal binnengaan. Positie waar ze werden betrapt: Wolfeiland

B/P Maria Nella II: Industriële vissersboot (beuglijn), betrapt (door een schip van de kustwacht, LG-41 “11 de Abril”) op visserij binnen het GMR op 6 april 2007. Werd veroordeeld. Positie waarop ze werden betrapt: Ten westen van Fernandino eiland

• Drie schepen; Atlantis III, Aleta I en Aleta II: Illegaal vissend binnen het Ecuadoriaanse EEZ en verdacht van het binnengaan van het GMR op 24 april 2007. Ze werden alle drie schuldig bevonden aan het overtreden van het LOREG (Speciale wetgeving van Galapagos) en visserijregels. Positie waarop ze werden betrapt: Ongeveer 100 mijl ten westen van Isabela eiland

• Twee schepen; B/P Cachalotte II en B/P Cachalotte III: Illegale toegang tot de Ecuadoriaanse EEZ op 16 juni 2009. Veroordeeld voor het aanwezig zijn binnen de Ecuadoriaanse EEZ zonder toestemming. Positie waarop ze werden betrapt: niet bekend

Sea Shepherd heeft geholpen bij het plaatsen van een surveillancesloep bij Wolf- en Darwin eiland. De boot was erg succesvol in het afschrikken van stropers bij deze twee meer afgelegen eilanden op de Galapagos. Aanvullend heeft Sea Shepherd de Galapagos voorzien van een hondeneenheid (getraind om haaienvinnen op te sporen), een compleet communicatiesysteem voor de politie, de agrarische inspectiedienst, een patrouilleschip, juridische bijstand en hulp bij de wedhandhaving en een AIS systeem dat het hele Galapagos Marine Reserve bestrijkt.

Als erkenning voor onze inspanningen in de Galapagos heeft de vicepresident van Ecuador in 2007 de Amazon Peace Prize toegekend aan kapitein Watson. De erkenning in Costa Rica is echter niet zo hartelijk. We hebben de stropers veel geld gekost en de stropers hebben veel invloed in Costa Rica. Costa Rica exporteerde afgelopen jaar ruim 30 ton haaienvinnen. Zulke hoeveelheden smokkelwaar brengen veel geld op en met die hoeveelheden geld kan veel invloed worden gekocht.

Kapitein Watson heeft aangeboden om naar Costa Rica te komen om terecht te staan met zijn bewijs en zijn getuigen, als het verzoek om uitlevering wordt ingetrokken. We staan sterk in deze zaak en het is dan ook niet de rechtszaak waar we ons zorgen over maken. We maken ons er wel zorgen over, dat een uitlevering kapitein Watson voor ongeveer een jaar in een Costa Ricaanse gevangenis zal doen belanden, totdat er een datum is gepland voor de rechtszaak. De rechtbank heeft het aanbod afgewezen. Ze willen hem in de gevangenis, wat natuurlijk de beste kansen biedt voor mensen die de uitgeloofde prijs op zijn hoofd willen binnenhalen.

De Costa Ricaanse haaienontvinners willen geen rechtszaak. Ze willen een executie!

Blijf alstublieft contact zoeken met de Duitse minister van Justitie om kapitein Watson vrij te krijgen.

 

Sabine Leutheusser-Schnarrenberger
Federal Minister of Justice
Deutscher Bundestag
Platz der Republik
11011 Berlin

Telefoon: 030 - 227 751 62
Fax 030: - 227 764 02
E-Mail: sabine.leutheusser-schnarrenberger@bundestag.de

 

 

Federal Ministry of Justice
Mohrenstrasse 37
10117 Berlin, Germany

Telefoon: +49 (030) 18 580-0
Telefax: +49 (030) 18 580-9525

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: