Het tij is gekeerd voor het zeeleven in Australië

16 juni 2012

Het tij is gekeerd voor het zeeleven in Australië: Sea Shepherd biedt hulp om de kwetsbare koraalzee van Australië te beschermen

Tiger shark. Photo: Eric ChengTijgerhaai. Foto: Eric Cheng

Sea Shepherd Conservation Society heeft aangekondigd dat het haar expertise, schepen en andere middelen zal aanbieden om te helpen bij het patrouilleren en beschermen van het nieuw gevestigde maritieme reservaat in Australië, het grootste ter wereld: de Koraalzee. Hiermee proberen zij deze prachtige oceaan en haar zeeleven te helpen beschermen.

Na een lange periode van publieke inspraak, kondigde de Australische regering donderdag aan de moedige stap te hebben genomen om het oceaanreservaat te gaan vestigen. Op de website van de regering staat het volgende: “Deze actie vertegenwoordigt een keerpunt in het behoud en beheer van onze oceanen.” En verder: “Zeereservaten zijn vanaf nu één van de belangrijkste onderwerpen op de nationale agenda, zoals nationale parken dat ook zijn. Het doel is om de ongekende bedreigingen jegens ons unieke zeeleven aan te pakken.”

Door deze aankondiging gaf de regering aan, dat wetshandhaving de sleutel tot succes zal zijn van het nieuw opgerichte netwerk van zeereservaten. Zonder wetshandhaving zullen buitenlandse vissersboten blijven doorgaan met het exploiteren van de kwetsbare ecosystemen van het gebied. Ze doen dit door stroperij, overbevissing, haaienontvinning en andere illegale activiteiten.

 

De voormalige afgevaardigde van de regio Herbert (Queensland), Peter Lindsay, vindt dat de autoriteiten van het Great Barrier Reef Marine Park zelf toezicht moeten houden op het controleren van het grootste beschermde mariene park van de wereld. “Het is zinloos een zeereservaat te hebben, zonder dit te kunnen patrouilleren en bewaken,” zei hij. Hij voegde toe: “Ze moeten dan wel voldoende financiële middelen krijgen, ze kunnen dit niet met hun huidige budget. Maar zelfs als het nog eens tien miljoen dollar zou kosten, zou het goed besteed geld zijn.”

In antwoord op de opmerkingen van de Australische regering biedt Sea Shepherd haar hulp aan om samen te werken. Ze biedt aan om middelen en expertise in te zetten om de wateren te beschermen tegen illegale visserij in het nieuwe Koraalzee reservaat. Ze biedt op deze manier een oplossing aan voor het handhavingprobleem, die de Australische belastingbetaler geen cent kost.

Sharks species will be protected from overfishing in the Coral Sea. Photo: Julie AndersenHaaiensoorten in de Koraalzee zullen worden beschermd tegen overbevissing. Foto: Julie Andersen

Sea Shepherd stelt ook schepen ter beschikking. Leden van het Great Barrier Reef Marine Park Authority, of van andere Australische autoriteiten, zijn welkom aan boord van het patrouilleschip op de Koraalzee.

De organisatie zal samenwerken met de juiste Australische autoriteiten om strategieën te ontwerpen, geschikte programma’s te implementeren en vervolging van illegale visactiviteiten te ondersteunen.

Sea Shepherd heeft een lange, succesvolle, wereldwijde historie van verdediging en behoud van mariene ecosystemen en dieren. We hebben een hele sterke achterban in Australië. Ons programma op de Galapagos Eilanden, Ecuador, is een modelvoorbeeld van hoe onze organisatie een lokale regering kan helpen bij de bescherming van haar haaienpopulatie en mariene ecosystemen. We hebben meer dan vier miljoen dollar bijgedragen aan de aankoop van een patrouilleboot, de installatie van scheepsidentificatie systemen, opleiding en handhaving. Ook hebben we bijgedragen aan de opleiding van speciale patrouillehonden, die er op getraind zijn om gestroopte haaienvinnen te ontdekken, en dragen we bij aan juridische steun. We zijn geprezen door de regering van de Galapagos, de Marine en de ambtenaren van het zeereservaat. Gezamenlijk beschermen we hun rijke wateren tegen stropers en illegale visvloten die erop uit zijn lokale economieën en ecosystemen te plunderen.

“Sea Shepherd is bereid samen te werken met welke regering of lokale instantie dan ook, om hun wateren te beschermen,” zegt oprichter kapitein Paul Watson. “We hebben middelen en ervaring, die andere natuurbehoudorganisaties niet hebben, inclusief wereldwijd bewustzijn en steun, doorlopende implementatie van programma’s, expertise in mediarelaties, opleiding, haaienvin patrouillehonden, en scheepsidentificatie systemen. We staan klaar om langere tijd onze deskundigheid in te zetten voor de Koraalzee van Australië.”

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: