Oprichter Sea Shepherd gearresteerd in Duitsland

30 mei 2012

Het volgende artikel is gepubliceerd op 22 mei op surfermag.org.
(Met toestemming herdrukt.
)

Oprichter Sea Shepherd gearresteerd in Duitsland

Kelly Slater roept op tot onmiddellijke vrijlating van kapitein Paul Watson

Captain Paul Watson with Kelly Slater. Photo: Deborah BassettKapitein Paul Watson met Kelly Slater.
Foto: Deborah Bassett

De oprichter van Sea Shepherd, kapitein Paul Watson, is in Frankfurt, Duitsland, gearresteerd en wordt mogelijk uitgeleverd aan Costa Rica. Dit naar aanleiding van een incident, dat ruim tien jaar geleden plaatsvond, toen hij voor de kust van Guatemala een illegale haaienontvinningsoperatie ontmaskerde. Hoewel kapitein Watson maandag is “vrijgelaten” uit de gevangenis van Frankfurt, na betaling van een borgsom van 250.000, blijft hij onder huisarrest. Tijdens zijn huisarrest zal de Duitse rechtbank alle documentatie bekijken, die Costa Rica aan kan leveren, in een zaak die politiek gemotiveerd lijkt te zijn.

De arrestatie van kapitein Watson is gebaseerd op beschuldigingen van scheepsverkeersovertreding in de wateren van Guatemala, na een conflict in 2002 tussen vissers op het schip Varadero, die illegaal haaien aan het vangen waren, en het schip van Sea Shepherd, Ocean Warrior. Na het aanhouden van de Varadero in de wateren van Guatemala, wat volgens Sea Shepherd gebeurde op bevel van de autoriteiten van Guatemala, beschuldigden de vissers kapitein Watson van poging tot moord. Watson werd bij aankomst in Costa Rica vervolgd en de oorspronkelijke aanklacht werd verworpen. Later werd een tweede arrestatiebevel ingediend, dat werd afgewezen, totdat het in oktober vorig jaar op mysterieuze wijze opnieuw geactiveerd werd. Dit ondanks een verklaring van Interpol, waarin zij in maart zeiden te weigeren een ‘red notice’ (een soort internationaal arrestatiebevel) voor kapitein Watson af te geven, omdat hun juridische afdeling het verzoek niet in overeenstemming met de wetten en regels van Interpol vond.

Kelly Slater, elfvoudig wereldkampioen surfen en lid van de Adviesraad van Sea Shepherd, is onlangs begonnen internationale steun voor kapitein Paul Watson te werven in de surfwereld. Zondag schreef hij:

“Deze situatie kan niet gedijen, zolang er transparantie is. Chinese en Taiwanese betrekkingen met Costa Ricanen en hun investeringen in de infrastructuur van Costa Rica, bijvoorbeeld, maken dat Costa Rica een oogje dichtknijpt voor de haaienontvinningsindustrie en illegale visserij voor de kust. En dat terwijl Costa Rica tegelijkertijd het eco-toerisme promoot, op basis van de biodiversiteit en natuurlijke schoonheid van het land. Als deze betrekkingen aan het licht komen, zal hun vermogen om stiekem de zaken naar hun hand te zetten verdwijnen.”

Het incident in kwestie is grondig gedocumenteerd in de prijswinnende film Sharkwater, uitgebracht in 2007. Deze film bracht de afschuwelijke realiteit van de corrupte en wrede haaienontvinningsindustrie wereldwijd in de media en onder de aandacht. Een recente clip van het incident werd vrijgegeven door filmmaker Rob Stewart, om de onschuld van kapitein Watson te bewijzen (te bekijken op de website van Surfermag).

Slater voegde toe: “De situatie waar kapitein Watson zich in bevindt, brengt deze donkere hoeken nu voor het voetlicht. Het is nu letterlijk een eenvoudige keus voor de regering, om bij te draaien en kapitein Watson vrij te laten, aangezien het hele incident, waarbij hij de illegale stropers confronteerde, op tape staat. De video laat de feiten zien en dat zet vraagtekens bij de motieven van hen die desondanks doorgaan met het achtervolgen van kapitein Watson. Er is tijdens de schermutseling niemand gewond geraakt en er is geen schip. Bovendien volgde Watson de instructies op van de ambtenaren van de regering van Guatemala en beschermde de natuurlijke bronnen onder het protocol van de Verenigde Naties. Hij heeft al een geldboete betaald en hij is vrijgelaten, maar iemand heeft elders in de wereld nog steeds een appeltje met hem te schillen. En diegene wordt onterecht, achter gesloten deuren, geholpen door een of andere duistere overheid.”

In het geval dat kapitein Watson wordt uitgeleverd aan Costa Rica, staat buiten kijf dat hij geen eerlijk proces zal krijgen. Ook zal zijn veiligheid niet kunnen worden gegarandeerd. Met de illegale activiteiten van de Japanse walvisvaartindustrie en de beruchte haaienontvinningsmaffia in Costa Rica heeft kapitein Watson verscheidene geduchte vijanden gemaakt, gedurende zijn veertig jaar aan het front. Vijanden, die proberen een einde te maken aan zijn succesvolle inspanningen om de wereldwijde natuurbehoudwetten te handhaven en het zeeleven te beschermen. De haaienontvinningsmaffia, die illegaal vanuit Costa Rica opereert, kan gemakkelijk proberen kapitein Watson kwaad te doen en uitlevering aan Costa Rica zou kunnen resulteren in wat kapitein Watson zelf als “een zekere doodstraf” beschrijft.

Op 23 Mei, de dag van de Free Paul Watson actie, zal Duitsland over de hele wereld bij Duitse ambassades en consulaten worden aangemoedigd de uitlevering aan Costa Rica te stoppen en Paul Watson vrij te laten. Op deze dag bezoekt de president van Costa Rica, Laura Chinchilla, de Duitse bondskanselier Merkel in Berlijn. Bezoekt u alstublieft de website van Sea Shepherd voor meer details over evenementen in uw regio. – Deborah Bassett

Kapitein Watson heeft het grootste deel van zijn leven gewijd aan het beschermen van hen die geen stem hebben en het is nu tijd een stem voor hem te zijn. Neemt u alstublieft respectvol contact op met de twee mensen, die de bevoegdheid hebben om kapitein Paul Watson vrij te laten:

Sabine Leutheusser-Schnarrenberger
Federal Minister of Justice
Deutscher Bundestag
Platz der Republik
11011 Berlin
Telephone 030 – 227 751 62
Fax 030 – 227 764 02
E-Mail: sabine.leutheusser-schnarrenberger@bundestag.de

Federal Ministry of Justice
Mohrenstrasse 37
10117 Berlin, Germany
Telephone: +49 (030) 18 580-0
Telefax: +49 (030) 18 580-9525
Dr. Guido Westerwelle

Minister of Foreign Affairs
FDP-Bundestagsfraktion
Platz der Republik 1
11011 Berlin
Tel.: 030 / 22771636
Fax: 030 / 22776562
E-Mail: guido.westerwelle@bundestag.de

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: