Kapitein Paul Watson ontmoet de minister van Buitenlandse Zaken van Costa Rica, Enrique Castillo

25 mei 2012

Kapitein Paul Watson ontmoet de minister van Buitenlandse Zaken van Costa Rica, Enrique Castillo

Sea Shepherd supporters in Venice, Italy rally to support Captain WatsonSea Shepherd supporters in Venetië (Italie) demonstreren om kapitein Paul Watson te steunen

Kapitein Paul Watson en Scott West, directeur Onderzoek bij Sea Shepherd, namen de trein naar Stuttgard (Duitsland) voor een afspraak met de Costa Ricaanse minister van Buitenlandse Zaken, Enrique Castillo. “Het gesprek was positief. Meneer Castillo was duidelijk geïnteresseerd in het vinden van een oplossing omtrent mijn arrestatie en in een mogelijke samenwerking met Sea Shepherd bij het beschermen van de haaien en de integriteit van het Maritiem Reservaat Cocoseiland”, aldus kapitein Watson.

De Sea Shepherd Conservation Society probeert deze controverse om te zetten in iets positiefs, door ten eerste wereldwijd de aandacht te vestigen op het vreselijke ontvinnen van haaien. En ten tweede door de parkwachters en kustwacht van Costa Rica verder te ondersteunen bij het tegengaan van stroperij en haaienontvinning. In het Galapagos Nationale Park en Maritieme Reservaat heeft Sea Shepherd de afgelopen twaalf jaar veel vooruitgang geboekt en ze wil graag de gelegenheid krijgen Costa Rica te helpen bij de bescherming van Cocoseiland. In 2001 voorzag Sea Shepherd de parkwachters van Nationaal Park Cocoseiland van apparatuur en voorraden. Datzelfde jaar nam kapitein Watson het Ecuadoriaanse schip San Jose in beslag in het maritieme reservaat. Hij leverde het schip uit aan de Costa Ricaanse parkwachters en de San Jose werd het eerste schip, dat in beslag werd genomen door de Costa Ricaanse rechtbank. Het bewijs, dat Sea Shepherd verzameld had, was erg belangrijk bij de veroordeling.

 

In 2002 zou Sea Shepherd een overeenkomst tekenen met Costa Rica om nauw samen te gaan werken met de parkwachters, net zoals Sea Shepherd samenwerkt met de parkwachters en politie van Ecuador op de Galapagos. Slechts twee dagen voor de geplande ondertekening, vond het incident tussen Sea Shepherd en de Costa Ricaanse vissers plaats, waarbij de vissers door Sea Shepherd betrapt werden op haaienstroperij. De beschuldigingen van de bemanning van de Varadero I, een schip dat kapitein Watson betrapte op het ontvinnen van haaien in de territoriale wateren van Guatemala, maakten een einde aan de samenwerking tussen Sea Shepherd en Costa Rica.

Volgens Sea Shepherd Conservation Society is Cocoseiland één van de meest waardevolle maritieme ecosystemen ter wereld. De organisatie zou graag weer verder gaan waar we in 2002 noodgedwongen zijn gebleven, met een goede samenwerking tussen Sea Shepherd en Costa Rica om de ecologische integriteit van Nationaal Park Cocoseiland te verdedigen, beschermen en behouden.

Sea Shepherd supporters gather in Paris, France for S.O.S. DaySea Shepherd supporters komen bijeen in Parijs (Frankrijk) voor S.O.S. Dag“Als Costa Rica het nodig vindt om mij te berechten naar aanleiding van de absurde beschuldigingen van deze vissers, die we betrapten op haaienstroperij, dan ben ik bereid mijn medewerking te verlenen aan het justitiële systeem, zodat ik al ons bewijs voor kan leggen. We hebben video’s, logboeken en onze bemanning die kan getuigen. Costa Rica hoeft alleen een datum te plannen voor de zitting en ik zal vrijwillig naar Costa Rica toe komen, als mijn veiligheid wordt gegarandeerd. Ik hoef niet te worden uitgeleverd. Costa Rica hoeft alleen maar te vragen of ik kom”, zegt kapitein Watson.

Het uitgangspunt van Sea Shepherd Conservation Society is om samen te werken met Costa Rica, om de haaien en ander zeeleven te beschermen. Kapitein Watson gelooft dat deze situatie goede kansen biedt om weer te gaan samenwerken met de parkwachters van Cocoseiland.

Duitsland kan besluiten om het proces van uitlevering stop te zetten. Costa Rica kan ook besluiten het verzoek tot uitlevering in te trekken.

Kapitein Paul Watson is diep geraakt door alle mensen die hem over de hele wereld steunen. “Steeds meer mensen maken zich zorgen en zetten zich in voor de bescherming van het zeeleven. Het is erg bemoedigend dat zoveel mensen demonstreren voor dit doel”, zegt hij in Frankfurt. Voorlopig mag hij Duitsland nog niet verlaten.

Klik hier om het artikel en de video te zien van de Costa Ricaanse media.

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: