Vals uitleveringsproces gaat door, maar kapitein Paul Watson komt op borgtocht vrij

18 mei 2012

Vals uitleveringsproces gaat door, maar kapitein Paul Watson komt op borgtocht vrij

Het Hoger regionaal gerechtshof verwijst naar het Ministerie van Justitie voor de uitspraak

In een uitzonderlijke stap van het Duitse hoger regionaal gerechtshof in Frankfurt heeft de rechter het verzoek van de officier van justitie om kapitein Paul Watson in voorlopige hechtenis te nemen, met als doel hem uit te leveren aan Costa Rica, toegekend. De rechter heeft echter ook geoordeeld dat kapitein Paul Watson op borgtocht vrij komt in afwachting van beoordeling van de documenten die Costa Rica kan verstrekken ter onderbouwing van hun valse beschuldigingen tegen kapitein Paul Watson. De verwachting is dat kapitein Paul Watson op maandag 21 mei 2012 op borgtocht vrij komt. Het juridische team van Sea Shepherd zegt dat dit een ongebruikelijke, maar veelbelovende stap is van de regionale rechtbank. Dit kan een aanwijzing zijn dat de internationale campagne voor de vrijlating van kapitein Paul Watson wordt gehoord bij Justitie in Duitsland.

In een persbericht, dat vrijdag aan het eind van de werkdag werd ontvangen, stelt het gerechtshof dat “de beslissing of de heer Paul Watson al dan niet wordt uitgeleverd uiteindelijk niet bij de regionale rechtbank ligt, maar bij het Ministerie van Justitie als uitvoerend orgaan”.

Zelfs het hoger regionaal gerechtshof stelt dat het Ministerie van Justitie in Duitsland elk moment kan ingrijpen en zo zijn uitlevering kan voorkomen. De internationale campagne om te voorkomen dat kapitein Paul Watson wegens politieke redenen uitgeleverd wordt aan Costa Rica lijkt effect te hebben. De verwachting is dat hij daar geen eerlijk proces zal krijgen en dat het aannemelijk is dat hij het verblijf in de gevangenis niet zou overleven voordat hij voor het gerecht komt. De Taiwanese haaienvinnenmafia in Costa Rica heeft namelijk doodsbedreigingen geuit aan het adres van kapitein Paul Watson.

Eerst stelde de officier van justitie in zijn motie voor het hoger regionaal gerechtshof dat het Ministerie van Justitie en het Ministerie van Buitenlandse Zaken de bevoegdheid hebben om de uitlevering om politieke redenen te stoppen. Nu verwijst het hoger regionaal gerechtshof in Frankfurt eveneens naar het Ministerie van Justitie.

Sea Shepherd roept haar supporters in Duitsland en andere landen op om te blijven schrijven naar Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, federaal minister van Justitie, en dr. Guido Westerwelle, minister van Buitenlandse Zaken, om zo hun bezorgdheid te uiten dat een politiek gemotiveerde uitlevering hetzelfde zal zijn als een doodvonnis.

De contactinformatie van de ministers kan hier gevonden worden :

http://www.seashepherd.org/news-and-media/2012/05/17/german-prosecutors-late-motion-gives-german-ministers-more-time-to-free-captain-paul-watson-1378

Sea Shepherd plant een wereldwijde actiedag op woensdag 23 mei, die samenvalt met een diplomatiek bezoek van de Costa Ricaanse president Laura Chinchilla Miranda aan Duitsland.

Om de recente verklaring van de Duitse rechtbanken te lezen (deze websites zijn in het Duits), klik dan op de links hieronder.

Oberlandesgericht Frankfurt am Main ordnet vorläufige Auslieferungshaft gegen Tierschutzaktivisten Paul Watson an und setzt Haftbefehl gegen Sicherheit außer Vollzug

Auslieferungsverfahren gegen Tierschutzaktivisten Paul Watson

Meer details volgen later.


 

Bel, e-mail, en/of fax alstublieft naar de volgende ministers:

Sabine Leutheusser-Schnarrenberger
Federal Minister of Justice

Deutscher Bundestag

Platz der Republik
11011 Berlin

Telephone 030 - 227 751 62

Fax 030 - 227 764 02

E-Mail: sabine.leutheusser-schnarrenberger@bundestag.de

 

Federal Ministry of Justice
Mohrenstrasse
37
10117 Berlin
Germany

Telephone: +49 (030) 18 580-0
Telefax: +49 (030) 18 580-9525

 

Dr. Guido Westerwelle - Minister of Foreign Affairs
FDP-Bundestagsfraktion
Platz der Republik 1
11011
Berlin

Tel.: 030 / 22771636
Fax: 030 / 22776562
E-Mail: guido.westerwelle@bundestag.de

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: