Duitsland overweegt walvisbeschermer aan Costa Rica uit te leveren

16 mei 2012

Duitsland overweegt walvisbeschermer aan Costa Rica uit te leveren

 

Paul WatsonVandaag heeft de algemene officier van justitie in Frankfurt, op basis van het arrestatiebevel en uitleveringsverzoek van Costa Rica, om een voorlopig arrestatiebevel voor de uitlevering van kapitein Paul Watson gevraagd bij het hoger regionaal gerechtshof. Hoogst ongebruikelijk verklaarde de officier van justitie, dat het Duitse ministerie van Justitie en het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken de bevoegdheid hebben om de uitleveringsprocedures op basis van politieke redenen tegen te houden.

Als het Duitse ministerie van Justitie of het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken het uitleveringsverzoek van Paul Watson aan Costa Rica tegenhoudt, dan zou de zaak voorbij zijn en zou kapitein Paul Watson onmiddellijk vrijgelaten worden. We verzoeken onze supporters het Duitse ministerie van Justitie om hulp te blijven vragen.

Afgevaardigden van Sea Shepherd mochten vanmorgen kapitein Paul Watson in de gevangenis van Frankfurt bezoeken en legden de volgende verklaring van kapitein Watson vast:

Door onze inspanningen om het leven van walvissen, dolfijnen, zeehonden, haaien en vissen te beschermen, hebben we een aantal machtige vijanden gemaakt, met name de regering van Japan. Het is geen toeval dat het verzoek om uitlevering van Costa Rica in dezelfde maand (oktober 2011) werd afgegeven als dat de rechtszaak van de Japanse walvisjagers (Institute of Cetacean Research, ICR) tegen Sea Shepherd van start ging. Het verzoek om uitlevering ging om een klacht van Costa Ricaanse vissers die ik op stroperij betrapte in de wateren van Guatemala. De vissers waren niet verwond en hun boot was niet beschadigd. Het incident is volledig gedocumenteerd voor de film Sharkwater. Interpol heeft dit uitleveringsverzoek oorspronkelijk geweigerd en beschouwde het als politiek gemotiveerd. Daarom moet de vraag gesteld worden waarom Duitsland nu beschuldigingen van illegale vissers wel in overweging neemt.” – Kapitein Paul Watson.

Kapitein Paul Watson heeft de hele wereld over gereisd, sinds de regering van Costa Rica dit arrestatiebevel in oktober 2011 uitgaf. Hij is naar Australië geweest, naar Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, enzovoort. Geen van deze landen heeft geprobeerd kapitein Paul Watson te arresteren zoals Duitsland dat wel heeft gedaan.

De haaienontvinningsmafia, die illegaal opereert in Costa Rica, zou kunnen proberen kapitein Paul Watson kwaad te doen en dit gegeven maakt dat hij voor zijn leven vreest. Sea Shepherd doet alles wat ze kan om te zorgen voor het best mogelijke juridische team voor de verdediging van kapitein Paul Watson. Met de illegale Japanse walvisvaarders en de haaienontvinningsmafia in Costa Rica heeft kapitein Watson geduchte vijanden, die proberen een einde te maken aan zijn inspanningen om het zeeleven te beschermen.

Uw genereuze donatie zal kapitein Watson helpen uit handen van het kwaad te blijven en zal zorgen dat hij zijn missie kan vervullen: Zeedieren beschermen, zolang er nog steeds hoop is.


Verklaring van Oliver Wallasch, advocaat van kapitein Watson:

 Beste allemaal,

Vandaag ontving ik van de algemene officier van justitie in Frankfurt de melding dat, op basis van het arrestatiebevel en uitleveringsverzoek van Costa Rica, om een voorlopig arrestatiebevel voor de uitlevering van kapitein Paul Watson gevraagd zou worden bij het hoger regionaal gerechtshof. De algemene officier van justitie laat weten, dat de autoriteiten van Costa Rica hebben gevraagd om uitlevering, op basis van een beschuldiging die ook onder de Duitse wet een misdrijf is (beginsel van dubbele strafbaarheid). De algemene officier van justitie is bezorgd dat de voorlopige hechtenis nodig is vanwege het vluchtgevaar van de cliënt.

In dit stadium van de procedure hebben we niet al het bewijs en we hebben tevens geen uitleveringspapieren van de autoriteiten van Costa Rica ontvangen. Daarom vraagt de algemene officier van justitie alleen maar om een voorlopig uitleveringsbevel, hij vraagt niet om een uitspraak van de rechter over de uitlevering zelf. Hoogst ongebruikelijk, ik heb dit nog nooit meegemaakt in al mijn eerdere grensoverschrijdende zaken. Ook het feit dat de algemene officier van justitie heeft verklaard dat het Duitse ministerie van Justitie en het Duitse ministerie van Buitenlandse zaken de bevoegdheid hebben om de uitleveringsprocedure te stoppen op basis van politieke redenen, is hoogst opmerkelijk.

Als het Duitse ministerie van Justitie of het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken het uitleveringsverzoek van Paul Watson aan Costa Rica tegenhoudt, zal de zaak voorbij zijn en zal Paul Watson direct worden vrijgelaten. Voor een onafhankelijke officier van justitie is deze verklaring hoogst ongebruikelijk. En het laat doorschemeren, dat dit niet een gewone uitleveringszaak is, maar één die ook op politiek niveau moet worden behandeld.

Klikt u alstublieft hier om te doneren aan het juridische fonds ter verdediging van kapitein Watson.

 

Sea Shepherd persconferentie, vliegveld Frankfurt, Duitsland, 16 mei 2012

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: