Kapitein Paul Watson gearresteerd in Frankfurt, Duitsland, op bevel van Costa Rica

13 mei 2012

Kapitein Paul Watson gearresteerd in Frankfurt, Duitsland, op bevel van Costa Rica

Photo: Tim WattersFoto: Tim Watters

Kapitein Paul Watson is gisteren in Duitsland gearresteerd om aan Costa Rica te worden uitgeleverd. De Duitse politie heeft gezegd. dat het arrestatiebevel voor kapitein Watson een reactie is op een vermeende scheepsverkeersovertreding in Costa Rica, hetgeen gebeurde tijdens de opnames voor Sharkwater in 2002. Het specifieke “scheepsverkeersovertreding”-incident vond plaats op volle zee, in de wateren van Guatemala, toen Sea Shepherd op illegale haaiontvinnende praktijken stuitte, die gerund werden door een Costa Ricaans schip genaamd de Varadero. Op bevel van de Guatemalteekse autoriteiten gaf Sea Shepherd de bemanning van de Varadero opdracht te stoppen met het afsnijden van haaienvinnen en terug te gaan naar de haven om te worden vervolgd. Tijdens het begeleiden van de Varadero naar de haven, werden de rollen omgedraaid en werd er een Guatemalteekse kanonneerboot gezonden om de bemanning van Sea Shepherd te onderscheppen. De bemanning van de Varadero beschuldigde Sea Shepherd ervan, dat ze hen probeerden te vermoorden, terwijl het videobewijs laat zien dat dit bedrog is. Om de Guatemalteekse kanonneerboot te ontwijken, zette Sea Shepherd vervolgens koers naar Costa Rica. Daar werden zelfs nog meer illegale haaiontvinningspraktijken ontdekt, in de vorm van duizenden gedroogde haaienvinnen op de daken van industriële gebouwen.

Natuurbeschermers over de hele wereld houden hoop, dat de Costa Ricanen de aanklacht tegen kapitein Watson zullen laten vallen. De kans bestaat ook, dat de aanklacht al ingetrokken is, maar dat heeft Sea Shepherd nog niet bevestigd kunnen krijgen door de Costa Ricaanse ambtenaren. Met de rijke biodiversiteit van Costa Rica zou het een aanfluiting zijn als zij niet opkwamen voor haaien, die op de hoogste niveaus van de voedselketen zitten en daardoor het evenwicht tussen ecologische gemeenschappen verzekeren.

Kapitein Watson wordt in de gevangenis bijgestaan door Daniel Cohn Bendit, de vice-president van het Europees Parlement, en Jose Bove, de Europese afgevaardigde. Onze hoop is dat deze twee geachte heren kapitein Watson vrij kunnen krijgen, voordat deze onzin nog verder gaat. Ook hebben de Europese Sea Shepherds zich gemobiliseerd om kapitein Watson te steunen.

Omdat het lot van de haaien steeds hopelozer wordt, is Sea Shepherd Conservation Society begonnen met het uiteenzetten van een nieuwe haaiencampagne voor 2012. Julie Andersen, oprichtster van Shark Savers en Shark Angels, heeft zich aangesloten bij Sea Shepherd om onze wereldwijde campagne, om haaien voor uitsterven te behoeden, te leiden.

Sea Shepherd zal gebruik maken van haar expertise en ervaring, maar ook van haar kennis van de media, om mensen over de hele wereld te stimuleren hun haaien terug te krijgen – een dier dat van cruciaal belang is voor zowel hun eigen als de mondiale leefomgeving en economie.

Sea Shepherd biedt wereldwijd haar hulp aan om internationale en lokale wetten te handhaven en meedogenloze stroperijen te eindigen. Maar ook om te patrouilleren in maritieme reservaten die worden bedreigd, hightech verdediging uit te voeren en de positie van de lokale bevolking te versterken door middel van opleiding en het verstrekken van middelen om de strijd aan te gaan. Sea Shepherd zal ook een oorlog met de publieke opinie aan gaan, om alles wat we weten over het meest verachte dier te veranderen.

De eerste bestemming is de Zuidelijke Oceaan, waar het team in juni heen zal gaan.

“We hebben alle benodigde wetten om haaien te beschermen. Nu zullen we onze middelen en expertise inzetten om landen over de hele wereld te helpen die wetten te handhaven. Met de Galapagos als voorbeeld, reizen we waarheen we nodig zijn – en handhaven we de lokale wetten, terwijl we strategieën ontwikkelen en de lokale bevolking trainen om hun haaien te verdedigen, om wereldwijde inspanningen voor wetshandhaving te voeden” – aldus Julie Andersen, coördinator Haaiencampagne.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: