Weer een stap dichter bij milieurechtvaardigheid op de Galapagos

5 mei 2012

Weer een stap dichter bij milieurechtvaardigheid op de Galapagos

Door kapitein Alex Cornelissen, directeur van Sea Shepherd Galapagos

Photo: Eric ChengFoto: Eric Cheng

Afgelopen week heeft de nationale gerechtelijke instantie van Ecuador de sector voor het behoud van de Galapagos uitgenodigd een vergadering bij te wonen om de behoefte aan een gespecialiseerd gerechtelijk systeem op de Galapagos voor milieuaangelegenheden te analyseren. Als één van de leden en initiatiefnemer van de juridische hervorming op de Galapagos, woonde de juridisch adviseur van Sea Shepherd de bijeenkomst in Quito, de hoofdstad van Ecuador, bij.

Het belangrijkste doel van deze bijeenkomst was het bespreken van de oprichting van een milieurechtelijke macht op de Galapagos. Voor Sea Shepherd was het een belangrijke gelegenheid om de behoefte aan een gespecialiseerde rechter voor milieuzaken op de Galapagos Eilanden toe te lichten.

 

Sea Shepherd Galapagos pleit al sinds 2010 voor de oprichting van een gerechtelijke macht gespecialiseerd in natuurrechten, als eerste in de wereld. In de loop der tijd heeft dit initiatief de steun gekregen van vele andere milieuactivisten. Dit idee wordt sterk ondersteund door de grondwet van Ecuador (de eerste in de wereld die de rechten van de natuur erkent) en ook door een nieuwe wet, die oproept tot de feitelijke oprichting van een dergelijke gespecialiseerde gerechtelijke macht “te allen tijde en met inachtneming van het grondwettelijke mandaat.”

Door jaren van werk op de Galapagos Eilanden, heeft Sea Shepherd gezien hoe uitdagend de handhaving van de wet kan zijn in gebieden als het Galapagos Zeereservaat. We geloven dat een gespecialiseerde gerechtelijke macht een grote verbetering zal zijn met betrekking tot de aanpak van deze uitdagingen. Wij geloven ook, dat het lokale juridische systeem een eenheid kan en moet zijn die echt een verschil maakt in het effectief handhaven van de marine milieuwetten.

Daarom feliciteert Sea Shepherd de nationale gerechtelijke instantie met het nemen van zo’n belangrijke stap in de aanpak van milieuzaken, niet alleen op de Galapagos, maar ook in andere delen van het land.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: