Herdenking voor een dappere en inspirerende Makah oudste

13 april 2012

Herdenking voor een dappere en inspirerende Makah oudste

Alberta Nora Thompson

3 december 1923 – 11 april 2012

Alberta Nora Thompson: December 3, 1923 - April 11, 2012Alberta Nora Thompson:
3 december 1923 – 11 april 2012

Sea Shepherd Conservation Society werd in 1995 geconfronteerd met een dilemma. Onze loyaliteit aan walvissen werd op de proef gesteld, toen we het standpunt innamen om de Californische grijze walvis te beschermen en zo het voorstel van de Makah stamraad uit de staat Washington dwarsboomden. De Makah wilden hun traditionele walvisvaart nieuw leven inblazen door elk jaar vijf walvissen te doden. Ze hadden al bijna een eeuw geen walvissen gedood en voldeden daardoor niet meer aan de regels van de Internationale Walviscommissie (IWC) voor traditionele walvisvangst. Er werd met name niet voldaan aan de criteria ‘noodzakelijk voedsel’ en ‘ongeschonden traditie’.

We weigerden te discrimineren door de Makah toe te staan walvissen te doden. Volgens ons zou het racistisch zijn om een oogje dicht te knijpen voor de Makah, terwijl we wel de strijd aangingen met walvisvaarders uit Japan, de Faeröer Eilanden, IJsland en Noorwegen. We waren ons er ook van bewust dat we door ons non-discriminatiebeleid zouden worden beschuldigd van racisme, omdat we het waagden de confrontatie te zoeken met een Amerikaanse indianenstam vanwege het doden van walvissen.

Het was een moeilijke beslissing, maar we hadden geen keus, als organisatie die zich inzet voor de bescherming en het behoud van walvissen. We moesten de walvissen beschermen. Deze taak werd ons makkelijker gemaakt, dankzij de steun van sommige Makah oudsten, die de hernieuwde walvisvaart onjuist vonden. De meest openhartige van deze oudsten was Alberta ‘Binky’ Thompson.

Ik kan me nog herinneren, dat ze me vertelde dat het niet ging om de cultuur van de Makah, maar dat het slechts een kleine groep jonge Makah was die walvissen wilden doden. Deze groep was opgejut door de Japanse walvisindustrie. Het oorspronkelijke plan was om een commerciële onderneming op te zetten en walvisvlees aan Japan te leveren. De commerciële plannen werden al snel getorpedeerd, maar de Makah stamraad besloot toch door te gaan met de herinvoering van de walvisvaart. De federale regering voorzag de Makah van geld voor trainingsdoeleinden en ondersteuning, inclusief de financiering van afgevaardigden van de Internationale Walviscommissie om hun aanvraag voor walvisvaart aan te bevelen. Ook de Makah oudsten Jesse Ides, Dottie Chamblin en Alberta Thompson waren aanwezig op de IWC-bijeenkomsten in Monaco in 1997. Zij waren daar om de walvissen te verdedigen en zich uit te spreken tegen de walvisvaart.

“Binky’, zoals we Alberta liefkozend noemen, werd zwartgemaakt en bespot door sommigen van haar stam omdat ze de walvisvaarders tegenwerkte; maar ze hield voet bij stuk. Zij vormde de fundering waarop alle inspanningen van natuurbeschermers en dierenrechtenactivisten rustten, toen we Neah Bay maandenlang bewaakten. En ze was sterk. Ze twijfelde nooit over haar steun aan de walvissen en degenen die ze beschermden. ”Ja, ooit doodde mijn volk walvissen en de walvis is inderdaad belangrijk voor ons”, vertelde ze me eens. “Maar nu is het tijd om onze schuld voor vroeger tijden aan de walvissen in te lossen. Het is nu tijd om ze te beschermen, niet om ze te doden. Eens was de walvis de redding van de Makah. Nu moeten wij de walvis redden”

When some of the Sea Shepherd crew were arrested, Alberta fiercely protested on their behalf.

Uiteindelijk overleed er één walvis, een grijze walvisjong, die het slachtoffer werd van het .50 kaliber geweer van Wayne Johnson. Deze man doodde tien jaar later illegaal een andere walvis. Een misdaad waarvoor hij werd gearresteerd en veroordeeld. Het uiteindelijke resultaat van Alberta Thompsons dappere standpunt was dat de traditie om walvissen te doden niet opnieuw werd ingevoerd en dat de walvissen tegenwoordig niet bang hoeven te zijn om de Makah-gemeenschap van Neah Bay te benaderen.

Binky had de walvissen gered!

Iedereen die het genoegen en het voorrecht had haar te kennen en met haar samen te werken, hield enorm van Binky. Daarom speet het ons zeer te horen dat ze op 11 april 2012 is overleden, op 88-jarige leeftijd.

Haar uitvaart vindt plaats op maandag 16 april 2012 om 13.00 uur in de Neah Bay Assembly of God Church. Het afscheid nemen begint om 12.00 uur. Alberta zal worden begraven op de Neah Bay begraafplaats. 

Aangezien Neah Bay niet zo gemakkelijk te bereiken is, kunnen degenen die een bericht of condoleance willen plaatsen het gastenboek tekenen van Drennan & Ford Funeral Home and Crematory in Port Angeles. Het is belangrijk dat haar familie weet hoeveel Alberta voor de walvissen betekend heeft en dat ze internationaal erkend wordt voor haar moedige bijdrage aan de succesvolle prestatie om de herinvoering van de walvisvaart op het continent Verenigde Staten in de kiem te smoren.

Teken alstublieft hier het online condoleanceregister voor haar familie.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: