Sea Shepherd roept op tot onmiddellijke bescherming van ernstig bedreigde Maui- en Hectordolfijnen

9 april 2012

Sea Shepherd roept op tot onmiddellijke bescherming van ernstig bedreigde Maui- en Hectordolfijnen in Nieuw-Zeeland

Dead dolphins tangled in gill net. Photo: DOC NZDode dolfijnen verstrikt in een kieuwnet.
Foto: DOC NZ

De Maui-dolfijn en de Hectordolfijn worden met uitsterven bedreigd. De Maui-dolfijn (Cephalorhynchus hectori maui) is een ondersoort van de Hectordolfijn (Cephalorhynchus hectori) en beide zijn inheemse diersoorten voor Nieuw-Zeeland. Recent onderzoek heeft aangetoond, dat de populatie Maui-dolfijnen tussen de 55 en 79 ligt, waarmee de diersoort bijna is uitgestorven. Het Threat Management Plan, na jarenlang overleg met de visindustrie en andere betrokkenen gepubliceerd door het Ministerie van Visserij en het Departement voor Milieubeheer, heeft overtuigend aangetoond, dat het gebruik van nylonvezel kieuwnetten (geïntroduceerd in de jaren ‘70) de hoofdoorzaak is van de dood van Maui- en Hectordolfijnen. Dr. Liz Slooten en dr. Steve Dawson van de Otago Universiteit hebben in drie decennia wetenschappelijk onderzoek aangetoond, dat er niet genoeg beschermde gebieden in de kustwateren van Nieuw-Zeeland zijn, om de snelle daling van het aantal dolfijnen een halt toe te roepen. In de afgelopen veertig jaar is de populatie Maui-dolfijnen gekelderd van 1000 naar het huidige geschatte aantal van 55. De populatie Hectordolfijnen is naar schatting gedaald van 30.000 naar circa 7.000.

Maui's Dolphin mother and calf. Photo: Steve DawsonMaui-dolfijnmoeder en kalf.
Foto: Steve Dawson

De Maui-dolfijn zal de eerste walvissoort ter wereld zijn, die door direct toedoen van de mens uitgestorven raakt – tenzij jij ons helpt! Sluit je alstublieft aan bij het mondiale initiatief van dr. Barbara Maas van NABU International en eis van de Nieuw-Zeelandse regering, dat kieuwnetten worden verboden in het leefgebied van de Maui- en Hectordolfijnen. De regering van Nieuw-Zeeland accepteert inzendingen tot 11 april. Steun dit verbod op kieuwnetten in de kustwateren van Nieuw-Zeeland door onderstaande petitie te tekenen.

 

Hiermee zijn we er nog niet, want het leefgebied van de Maui-dolfijn wordt ook bedreigd door treilers, vervuiling en diepzeemijnbouw. Ook daar gaan we mee aan de slag, maar het is nu vooral belangrijk de regering van Nieuw-Zeeland te laten weten dat je de Maui-dolfijn niet laat uitsterven.

 

Wereldkampioen freediving Will Trubridge steunt ‘s werelds meest zeldzame dolfijn.

Bekijk de video en William's blog.

 

Een smeekbede namens Hector- en Maui-dolfijnen, door William Trubridge

DIT IS WAT JIJ KUNT DOEN:

Dolphin swimming behind trawler. Photo: Steve DawsonDolfijn zwemt achter een treiler.
Foto: Steve Dawson

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: