Cove Guardian situatie update: De waarheid is vreemder dan fictie

12 maart 2012

Cove Guardian situatie update: De waarheid is vreemder dan fictie

Japanese nationalist convoy and the police response

Het is nu vroeg in de morgen van 13 maart in Taiji en het is rustig. Er is niemand gearresteerd en dat is tevens het probleem. Wat er gisteren is gebeurd, zou zelfs ongeloofwaardig overkomen in een filmscript. Een boze menigte van gestoorde criminelen heeft de politie vernederd en de situatie gedomineerd.

De ironie is duidelijk zichtbaar. Wij stellen het op prijs, dat de politie zichzelf in gevaar heeft gebracht om de Cove Guardians te beschermen. De vijf betrokken Cove Guardians zijn vooral dankbaar. Cove Guardians zijn niet de meest geliefde personen in Taiji, maar de politie heeft de taak de wet te handhaven en de vrede te bewaren, zelfs wanneer ze het onaangenaam en gevaarlijk vindt.

We beklagen ons niet over de uitbarsting van de nationalisten. Ja, hun acties zijn onwettig en gewelddadig en we keuren ze niet goed. Maar we waarderen het feit, dat hun gewelddadige, krankzinnige en fanatieke gedrag ons bewijst dat de tactieken van Sea Shepherd in Taiji en in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan effect hebben. We verminderen niet alleen het aantal geslachte walvissen en dolfijnen, maar zijn ook succesvol in het blootleggen van de schande van Japanse overheidssteun aan dergelijke wreedheden. De nationalisten reageren uit schaamte.

De Japanse nationalisten zijn racistische schurken in de zuiverste zin van het woord. Mensen beschuldigen de Cove Guardians graag van racisme, maar dat is simpelweg niet waar. Het feit, dat de Japanse autoriteiten de gewelddadige nationalisten niet hebben gearresteerd, laat zien dat de overheid racisme steunt.

Een ander voorbeeld is natuurlijk het verhaal van Erwin Vermeulen. Hij is een Nederlander, die zonder bewijs was gearresteerd in Taiji, omdat hij iemand geduwd zou hebben. Erwin heeft 64 dagen in de gevangenis doorgebracht en moest zichzelf voor een Japanse rechtbank verdedigen. Zijn vermeende actie was bij lange na niet zo gewelddadig en agressief als de acties die de nationalisten gisteren jegens de Cove Guardians lieten zien (vastgelegd op film).

Cove Guardians hebben inderdaad foto’s gemaakt van de dolfijnmoordenaars en ze daardoor ongemakkelijk doen voelen. Cove Guardians bestormen de dolfijnmoordenaars echter niet en bespugen ze ook niet. We bedreigen de moordenaars niet met geweld.

We hebben begrepen dat de nationalisten, die zijn gefilmd toen zij de politie en Cove Guardians naar het bureau in Kushimoto achtervolgden, een “stevig gesprek” hebben gehad met de politie en vervolgens naar huis zijn gestuurd. Er is niemand gearresteerd. Door dit falen van de politie zullen zich meer vrijwilligers bij de Cove Guardians aansluiten, net zoals er meer vrijwilligers naar Taiji kwamen toen de politie faalde de aantijgingen tegen Erwin naar behoren te onderzoeken.

Dat de politie verzuimd heeft ook maar één van deze gewelddadige nationalisten te arresteren zal dit soort types alleen maar aanmoedigen. We kunnen meer geweld richting de Cove Guardians verwachten. Als er iemand gewond raakt, ligt de verantwoordelijkheid bij de autoriteiten, omdat zij het criminele gedrag van de nationalisten niet hebben aangepakt.

We weten dat het vastleggen van de gruweldaden tegen dolfijnen op Taiji niet zonder gevaar is. Dienen als Cove Guardian heeft een financieel en emotioneel prijskaartje. We hebben ervaren, dat we zonder rechtvaardiging gearresteerd en vastgehouden kunnen worden. We hebben nu ook gezien, dat geweld op ons gericht kan worden. We weten, dat de wet ongelijk wordt toegepast, zelfs als geweld in aantocht is. Maar we gaan niet weg voordat de slachting voorgoed is opgehouden.

Wanneer iemand vrijwilliger wil zijn tijdens een Sea Shepherd campagne in Antarctica, dan moet die persoon bereid zijn te sterven voor een walvis. Het lijkt er nu op, dat Cove Guardians bereid moeten zijn hun leven te wagen voor een dolfijn.

Wil je ook Cove Guardian worden, stuur mij dan een e-mail op coveguardian@seashepherd.org.

Scott West

Cove Guardian Campagne Coördinator
Sea Shepherd Conservation Society

Het konvooi van de Japanse nationalisten en het optreden van de politie

Van Taiji naar Kushimoto: Cove Guardians worden begeleid naar het politiebureau van Kushimoto na een aanvaring met Japanse nationalisten

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: