De walvisjagers gaan huiswaarts!

8 maart 2012

De walvisjagers gaan huiswaarts!

The Bob Barker making its way through the Southern Ocean Whale Sanctuary. Photo: Carolina A. CastroDe Bob Barker onderweg in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan. Foto: Carolina A. Castro

De Japanse walvisvloot verlaat het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan

Operatie Divine Wind is voorbij! De Japanse walvisvaarders gaan naar huis!

De Japanse walvisvloot heeft het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan verlaten en is onderweg naar huis. “Toen kapitein Peter Hammarstedt en zijn bemanning op de Bob Barker op 5 maart de Nisshin Maru inhaalden, was het walvisvangstseizoen feitelijk voorbij”, zei kapitein Paul Watson vanaf het Sea Shepherd vlaggenschip de Steve Irwin, die onlangs is teruggekeerd en nu voor anker ligt in Williamstown, Victoria, in Australië.

De Bob Barker heeft de Nisshin Maru sinds 1 maart gevolgd, terwijl deze gestaag richting het noordwesten voer. De Japanse harpoenschepen hebben de achtervolging van de Bob Barker gestaakt. Volgens kapitein Peter Hammarstedt heeft de vloot de wateren van het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan verlaten. Het beveiligingsschip van de Japanse regering, de Shonan Maru nr. 2, is door vissersboten gesignaleerd op dertig graden zuid, ten oosten van Brisbane, Australië. Dit betekent dat het schip al een eind op weg is richting Japan.

A Minke Whale swims freely, as it should, in the Southern Ocean Whale Sanctuary. Photo: Billy DangerEen dwergvinvis zwemt, zoals het hoort, vrij rond in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan. Foto : Billy Danger

Het is een lange en moeilijke campagne geweest, maar ondanks het tijdelijke verlies van het verkenningsschip de Brigitte Bardot is het de Steve Irwin en de Bob Barker toch gelukt de Japanse walvisvloot meer dan 17.000 mijl te achtervolgen, waardoor ze weinig tijd hadden om walvissen te doden. Bovendien hebben twee van de drie harpoenschepen meer tijd besteed aan het achtervolgen van de twee Sea Shepherd schepen dan aan het doden van walvissen.

“De cijfers van het aantal gedode walvissen zullen door Japan niet voor april worden vrijgegeven, maar mijns inziens zal het zeker niet meer dan vijftig procent zijn en ik verwacht zelfs niet meer dan dertig procent. Niet zo goed als vorig seizoen, maar veel beter dan alle voorgaande jaren”, aldus kapitein Paul Watson. “Het is een succesvolle campagne geweest. Er zwemmen honderden walvissen vrij rond in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan, die nu dood zouden zijn als wij daar de afgelopen drie maanden niet waren geweest. Dat maakt ons zeker erg gelukkig.”

De Bob Barker zal terugkeren naar Hobart in Tasmanië, de reparatie van de Brigitte Bardot in Fremantle is bijna gereed en de Steve Irwin ligt nu voor anker in Williamstown.

In december 2012, als de Japanse walvisvloot terugkeert naar het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan, zal Sea Shepherd Conservation Society operatie Cetacean Justice lanceren, met vier schepen, twee helikopters, vier drones (onbemande luchtvaartuigen) en 120 vrijwilligers.

“Als de Japanse walvisvaarders terugkeren, dan zal Sea Shepherd terugkeren. We zijn toegewijd aan de verdediging van het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan”, zei kapitein Paul Watson. “Het maakt niet uit hoe lang het duurt, hoe riskant het is of hoe duur het is. Het woord ‘reservaat’ betekent daadwerkelijk iets voor ons en dat is het waard om voor te vechten.” 

The frigid Antarctic waters begin to freeze as the Bob Barker heads home. Photo: Carolina A. CastroDe ijskoude Antarctische wateren beginnen te bevriezen terwijl de Bob Barker huiswaarts gaat. Foto : Carolina A. Castro

Divine Wind
Bezoek onze
Operatie Divine Wind
website voor informatie over onze
"2011-12 Antarctic Whale Defense"
 Campagne
 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: