Eureka! De walvisvloot is gevonden en gestopt!

6 maart 2012

Eureka! De walvisvloot is gevonden en gestopt!

The Bob Barker spots the whaling fleet's factory ship The Nisshin Maru. Photo: Carolina A. Castro

Op 5 maart om 22.00u AEST ontving kapitein Paul Watson op de satelliettelefoon een oproep van kapitein Peter Hammarstedt op de Bob Barker.

“Eureka, Paul, we hebben de Nisshin Maru gevonden!”

De Nisshin Maru en haar drie dodelijke harpoenschepen werden ontdekt op 64° 59’ Z en 130° 51’ O in de Commonwealth baai, 60 mijl voor de Antarctische kust en binnen de Australische Exclusieve Economische Zone.

De Yushin Maru Nr. 3 was net aangekomen na haar achtervolging van de Steve Irwin. Hoewel de drie harpoenschepen ingezet werden om de Bob Barker te onderscheppen, glipte kapitein Hammarstedt door hun web en kon hij het hoofddoel visueel identificeren.

Twee van de harpoenschepen waren walvissen aan het achtervolgen, maar alle walvisvangst stopte toen de Nisshin Maru op de vlucht ging. De Bob Barker is echter sneller en haalt het gehate fabrieksschip gestaag in.

“We hebben haar in het vizier en ze zal ons niet kunnen ontlopen”, aldus Vincent Burke uit Melbourne, de derde stuurman van de Bob Barker.

“We hebben hen twee maanden op de vlucht gehouden en dat heeft hun werkzaamheden danig verstoord, maar nu, met de Bob Barker achter hun scheepshelling aan de achtersteven, is de walvisvangst voor 2012 effectief stilgelegd”, aldus kapitein Hammarstedt (27) uit Zweden.

Het Japanse beveiligingsschip Shonan Maru Nr. 2 achtervolgt de Steve Irwin nog steeds. Op dit moment bevinden de schepen zich op één dag van de Straat Bass en 1600 zeemijl verwijderd van de walvisvloot. De Steve Irwin heeft met succes de Shonan Maru Nr. 2 en de Yushin Maru Nr. 3 van de Bob Barker weggeleid, hetgeen de Bob Barker in staat heeft gesteld haar achtervolging af te schudden. Het was noodzakelijk om het achtervolgende schip kwijt te raken teneinde de Nisshin Maru te kunnen vinden.

“Dit is een lange en moeizame campagne geweest, met het slechtste weer en ijscondities die we ooit hebben meegemaakt in de acht seizoenen dat we ons in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan hebben gewaagd”, zei kapitein Paul Watson. “Maar ondanks het tijdelijke verlies van ons verkenningsschip de Brigitte Bardot en de voortdurende achtervolging van de Nisshin Maru, hebben we hen op de loop gehouden en hebben we twee van de drie harpoenschepen twee maanden lang van de jacht afgehouden. Dat heeft hun vangstcapaciteit ernstig beperkt en nu hebben we hen uiteindelijk voor 100% stilgelegd. Operatie Divine Wind is enorm succesvol geweest.”

Divine Wind
Bezoek onze
Operatie Divine Wind
website voor informatie over onze
"2011-12 Antarctic Whale Defense" Campagne

De Bob Barker ontdekt de Nisshin Maru, het fabrieksschip van de walvisvloot.
Foto: Carolina A. Castro

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: