Een tactische zet van Sea Shepherd zet twee gefrustreerde walvisvaarders op zee voor schut

29 februari 2012

Een tactische zet van Sea Shepherd zet twee gefrustreerde walvisvaarders op zee voor schut

The Yushin Maru No. 2's bow defaced with red and orange paint. Photo: Billy DangerDe boeg van de Yushin Maru nr. 2 besmeurd met rode en oranje verf.
Foto: Billy Danger

Sinds 22 februari leidt het Sea Shepherd schip Steve Irwin een Japans harpoenschip en het beveiligingsschip van de Japanse walvisvaarders van het kastje naar de muur, weg van de Japanse walvisvloot.

Nu het Sea Shepherd schip Bob Barker volledig bijgetankt is en op weg terug naar de Zuidelijke Oceaan, op jacht naar de Japanse walvisvloot, is het Sea Shepherd schip Steve Irwin onderweg naar het noorden, naar Macquarie eiland, voor een zogenaamde brandstofoverdracht met de Bob Barker.

Sea Shepherd had verklaard dat de Bob Barker de Steve Irwin zou bijtanken en dat beide schepen daarna de Japanse walvisvloot verder zouden achtervolgen tot het einde van het seizoen. De bedoeling was echter dat de volgetankte Bob Barker alleen zou terugkeren naar de Zuidelijke Oceaan. Het was de taak van de Steve Irwin om de twee Japanse schepen uit de buurt van de Bob Barker te lokken.

De twee Japanse schepen volgden en betraden illegaal de Australische Exclusieve Economische Zone, welke ze niet mogen betreden volgens een uitspraak van het Australische Federale Hof en de regering van Australië.

The Yushin Maru No. 3's hull obliterated with black and red paint. Photo: Billy DangerDe romp van de Yushin Maru nr. 3 besmeurd met zwarte en rode verf.
Foto: Billy Danger
Na een dag bij Macquarie eiland heeft de Steve Irwin koers gezet richting het noorden, naar Auckland eiland in Nieuw-Zeeland, vanwege de gewijzigde plannen door het zogenaamd bijtanken vanaf de Bob Barker. De Yushin Maru nr. 3 en de Shonan Maru nr. 2 volgden.

Ondertussen groeide de afstand tussen de Bob Barker en de twee schepen, die een brandstofoverdracht verwachtten die nooit plaats zou vinden, met honderden kilometers.

De Bob Barker blijft de Japanse walvisvloot achtervolgen voor de rest van het seizoen, tot eind maart indien nodig, terwijl de Steve Irwin terugkeert naar Australië.

“We hebben het Japanse beveiligingsschip, de Shonan Maru nr. 2, en het harpoenschip, de Yushin Maru nr. 3, ver van de walvisvangst en het fabrieksschip Nisshin Maru doen belanden. Het zal ze meer dan een week kosten om terug te keren. Het was een zeer geslaagde list, die de Bob Barker heeft bevrijd van zijn achtervolger en twee van de Japanse schepen voor meer dan twee weken buiten spel heeft gezet.”, zei kapitein Paul Watson.

De Zweedse kapitein Peter Hammarstedt voert nu het bevel over de Bob Barker. Hij vervangt kapitein Alex Cornelissen die terug moest keren naar zijn functie als Sea Shepherd-directeur voor de Galapagos.

“De Japanse schepen trapten in de val en volgen ons op de voet. Eerst naar Macquarie eiland en vervolgens naar Auckland eiland. Ze hebben tonnen brandstof en weken tijd verspild om de Steve Irwin terug naar het noorden te begeleiden. Nu hebben ze niemand meer om te volgen en is de Bob Barker vrij om de achtervolging voort te zetten”, aldus kapitein Watson.

Met nog maar drie weken over in het seizoen, raakt de tijd snel op voor de walvisvaarders. Ze hebben niet veel tijd, of harpoenschepen, tot hun beschikking gehad om hun quota te behalen.

“Omdat we ons verkenningsschip Brigitte Bardot niet tot onze beschikking hadden, waren we dit seizoen gehandicapt. Maar desondanks hebben we deze vogelvrije vloot meer dan 16.000 mijlen opgejaagd van west naar oost en van noord naar zuid. Ik heb er vertrouwen in dat we hun jachtquota weer ernstig hebben getroffen.”

The Yushin Maru No. 3's stern tarnished with red, black, and orange paint. Photo: Billy DangerHet achtersteven van de Yushin Maru nr. 3 besmeurd met rode, zwarte en oranje verf. Foto: Billy Danger

 

Divine Wind
Visit our
Operation Divine Wind
site for information about our
2011-12 Antarctic Whale Defense Campaign
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: