Kom op voor de Walvissen en Haaien in de Koraalzee

21 februari 2012

Kom op voor de Walvissen en Haaien in de Koraalzee

Photo: Lucy TrippettFoto: Lucy Trippett

De Koraalzee is een plek waar walvissen vrij kunnen rondzwemmen in warme tropische wateren, en waar koraalriffen wemelen van verbazingwekkend kleurrijk leven. Nu is onze kans om deze zeldzame en unieke plek voor altijd te beschermen, maar we hebben jouw hulp nodig om het zo ver te krijgen!

Het zal maar een minuutje van je tijd vragen, maar het zal een toekomst helpen creëren voor ons kostbare zeeleven, ten behoeve van toekomstige generaties.

Deze afgelegen locatie is dé plek bij uitstek voor walvissen, dolfijnen, haaien, schildpadden en machtige vissen als tonijn en marlijn. De Koraalzee, gelegen naast het iconische Groot Barrièrerif van Australië, is een thuisbasis voor 28 soorten walvissen en dolfijnen. Er zijn groepen van tot wel 400 witlipdolfijnen en zwarte zwaardwalvissen gesignaleerd.

26 van deze prachtige diersoorten staan op de rode lijst van bedreigde soorten van de International Union for Conservation of Nature, waaronder de bedreigde blauwe, noordse en gewone vinvissen en tevens tuimelaars, Clymene-, en gestreepte dolfijnen.

Haaien verkeren wereldwijd ook in grote problemen. Gelukkig zwemmen er nog grote aantallen rond in het heldere water van de Koraalzee, zoals ze dat al miljoenen jaren doen. 46 internationaal bedreigde haaiensoorten en roggen leven rond de riffen, onderzeese bergen en in de uitgestrekte open oceaan van de Koraalzee. Het is ook een thuis voor bedreigde grote en geschulpte hamerhaaien, witte haaien en makreelhaaien, reuzenmanta’s en gevlekte adelaarsroggen.

White tipped reef shark

Een plek waar 341 bedreigde soorten van de rode lijst voorkomen verdient toch zeker de best mogelijke bescherming!

Nu veel van onze wereldwijde wateren bijna leeg gevist, verontreinigd met giftig water of bezaaid met olie-en gaswinninginstallaties zijn, is de Koraalzee echt een bijzondere plek. Maar we hebben jouw hulp nodig om dit zo te houden.

De Australische federale minister van Milieu overweegt nu om de Koraalzee te beschermen door middel van een zeereservaat, en terwijl zijn visie voor de Koraalzee bemoedigend is, laat zijn plan meer dan 90% van de riffen onbeschermd. Hoe kunnen we de Koraalzee beschermen zonder haar koraalriffen te beschermen?

Het zijn niet alleen de riffen die buiten de boot vallen. De onderwatervulkanen van de Koraalzee functioneren als een oase in de woestijn. Rond deze oude orientatiepunten wemelt het van de voedingsstoffen, waardoor haaien en andere roofdieren van mijlenver worden aangetrokken. Ongelooflijk veel van deze geweldige locaties en de dieren die hiervan leven, zullen helaas nog steeds ten prooi vallen aan industriële beugvisserij (longliners) onder het plan van de minister voor de Koraalzee.

De koraalriffen beslaan minder dan 1% van de wateroppervlakte van de wereld, maar ze bieden een thuis aan 25% van alle soorten die in zee leven. Men gelooft dat meer dan een miljoen diersoorten voor hun overleven afhankelijk zijn van koraalriffen.

Een vijfde deel van ’s werelds koraalriffen is al verdwenen en de helft van de resterende koraalriffen zou binnen 20 jaar kunnen verdwijnen. De Koraalzee is één van de laatste grote relatief onaangetaste mariene ecosystemen op aarde.

We hebben maar tot 24 februari de tijd om onze stem te laten horen. Kom op en laat alstublieft vandaag nog uw stem horen voor de walvissen, haaien, dolfijnen en al het andere leven in de Koraalzee.

Teken alstublieft vandaag de petitie!

Voor meer informatie http://www.protectourcoralsea.org.au/

 

 

news_120220_2_1_Coral_Sea_by_Lucy_TrippettFoto: Lucy Trippett Maori humphead wrasse. Photo: Tyrone CanningNapoleonvis.
Foto: Tyrone Canning
 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: