Een gevaarlijke achtervolging door een doolhof van ijs

16 februari 2012

Een gevaarlijke achtervolging door een doolhof van ijs

The Steve Irwin makes its way through pack ice with the Yushin Maru No. 3 in the distance. Photo: Billy DangerDe Steve Irwin baant zich een weg door pakijs met de Yushin Maru #3 op de hielen. 
foto: Billy Danger

Gedurende drie stressvolle dagen achtervolgde het Shepherd-schip de Steve Irwin het Japanse harpoenschip Yushin Maru #3 dieper het pakijs van het noordoostelijke deel van de Ross Sea in.
“Om de Nisshin Maru te kunnen insluiten, moeten we de Yushin Maru #3 zien kwijt te raken”, zei Kapitein Paul Watson. "Dat is lastig omdat de Japanse harpoenschepen sneller zijn en beter kunnen manoeuvreren dan wij. De laatste twee dagen zijn er twee schermutselingen geweest. Giacomo Giorgi (30) uit Italie raakte licht gewond toen er een lange stok van één van de walvisvaarders tegen zijn heup werd geslagen.”

De bemanning van de drie opblaasbare Sea Shepherd boten bekogelde de Yushin Maru #3 met rotte boter en rode verf. Ze zijn er ook in geslaagd om het harpoenschip tijdelijk te hinderen. Jammer genoeg konden de kleine bootjes het harpoenschip niet genoeg vertragen om de Steve Irwin te laten ontsnappen. De Yushin Maru #3 is door ijsschotsen heen gebroken in een poging om de Steve Irwin bij te houden, maar lijkt hierdoor geen schade te hebben geleden. 
Een paar seizoenen terug, heeft diezelfde Yushin Maru #3 nog schade opgelopen in het ijs en moest toen naar Indonesië om reparaties aan hun roer te laten uitvoeren.

“We zijn ernstig beperkt doordat we ons verkenningsschip, de Brigitte Bardot, niet bij ons hebben,” zei Kapitein Watson.

"Wanneer we volgend seizoen terugkeren dan zullen we dat doen met twee verkenningsschepen en de twee grotere schepen. Vorig jaar waren we in staat het fabrieksschip te vinden, in te sluiten en te blokkeren, en ze zo te dwingen terug te keren naar Japan. Dit jaar kunnen we ze wel vinden, maar zonder verkenningsschip kunnen we ze niet dicht genoeg naderen om ze te blokkeren. Door de gulle donaties van mensen van over de hele wereld die geld hebben gestort voor de slachtoffers van de tsunami en aardbeving van afgelopen maart, kwam geld beschikbaar waarmee de Japanse overheid het Japanse fabrieksschip de Nisshin Maru, ook wel genoemd de Ster des Doods, en de rest van de vloot (met extra beveiliging) terug kon sturen naar de Zuidelijke Oceaan om walvissen te doden.
Ik denk dat we de campagne van dit seizoen “The Empire Strikes Back” (Het Keizerrijk Slaat Terug) kunnen noemen.”

The Yushin Maru No. 3 breaks its way through  pack ice to keep up with the Steve Irwin. Photo: Billy DangerDe Yushin Maru #3 baant zich een weg door pakijs om de Steve Irwin bij te kunnen houden.
foto: Billy Danger / Sea Shepherd

 

Divine Wind
Visit our
Operation Divine Wind
site for information about our
2011-12 Antarctic Whale Defense Campaign
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: