Portret van kapitein Paul Watson in W5 op CTV

6 februari 2012

Portret van kapitein Paul Watson in W5 op CTV

De uitzending van een speciaal portret over kapitein Paul Watson in het programma W5, op televisienetwerk CTV, was een aangename verrassing.

Het was een uiterst positief stuk en aangezien CTV Canada’s grootste televisienetwerk is, was het totaal onverwacht.
Waarom is dit verrassend?

W5 is het langstlopende nieuws- en actualiteitenprogramma in Noord-Amerika en het derde langstlopende Canadese televisieprogramma.

De naam verwijst naar de vijf W’s van de journalistiek: Wie, Wat, Waar, Wanneer en Waarom?

Dit programma wordt op de zaterdagavond om 19.00u uitgezonden in Canada (19.30u in Newfoundland).

Het is, met andere woorden, het meest populaire en meest bekeken actualiteitenprogramma op het grootste Canadese televisienetwerk.

Het fragment, getiteld “Watsons Oorlog” was in wezen een portret van het leven van kapitein Paul Watson, de oprichter en leider van Sea Shepherd Conservation Society.

De Canadese media waren voorheen over het algemeen nogal vijandig jegens kapitein Watson en Sea Shepherd. Dit was natuurlijk een reactie op de langdurige tegenstand van Sea Shepherd tegen de nationale obsceniteit van de Canadese zeehondenslachting.

Een programma dat kapitein Watson in een positief daglicht zet was volledig onverwacht en het is een perspectief dat nooit zou zijn toegestaan op het Canadian Broadcasting Corporation (CBC) televisienetwerk.

Kapitein Watson heeft CBC jarenlang gekscherend een afkorting van “Controlled By Canada” (onder controle van Canada) genoemd.

Wat nog verbazingwekkender is, is dat W5 schijnbaar het onderste uit de kan heeft moeten halen om twee tegenstanders te vinden die het anti-Watson standpunt moesten vertegenwoordigen. De eerste was de in diskrediet gebrachte voormalig directeur van Greenpeace Canada Patrick Moore, naar wie Robert Hunter, mede-oprichter van Greenpeace, refereerde als de “Eco-Judas”. Dit omdat hij zijn Greenpeace normen en waarden inruilde om een bedrijfsprostituee te worden voor de houtkap-, mijnbouw-, zalmkweek- en nucleaire industrie. Bekritiseerd worden door Moore is in wezen een compliment voor elke milieuactivist! En zelfs Moore moest voor de camera toegeven dat de inspanningen van kapitein Watson succesvol zijn geweest.De andere tegenstander was voormalig minister-president van Newfoundland Danny Williams, die simpelweg een onnozele opmerking maakte dat Paul Watson niet welkom is in Canada en Newfoundland omdat hij een “terrorist” is.

Kapitein Watson moest simpelweg lachen, zei dat hij als Canadees het recht heeft om naar Newfoundland te gaan wanneer hij dat wenste en dat Danny Williams hem maar moest arresteren als hij een terrorist zou zijn en erover op moet houden als hij dat niet is.

Wat vond kapitein Watson van het portret?

"Ik was verbaasd dat de beelden op de Canadese televisie van de Canadese zeehondenslachting, het doden van grienden bij de Faeröer Eilanden, de dolfijnenslachting in Japan en de illegale Japanse walvisvaart allemaal in een positief licht getoond werden. Ik ben er zeker van dat er die avond een aantal ontstemde zeehondenbaby knuppelaars zijn geweest die hun woede in bier hebben verdronken terwijl ze slechte dingen over me hebben geroepen, zich niet realiserend dat ik er plezier aan beleef dat zeehondenjagers slechte dingen over me zeggen. Ik ben hun vriend niet. Ik wil hun vriend niet zijn. Zij weten het, ik weet het en ze weten ook dat het mijn ultieme doel is om hun afschuwelijke industrie weg te vegen. Dus ik ben er blij mee dat het programma hen kwaad maakte." aldus Paul Watson.

Kapitein Watson heeft altijd volgehouden dat het hem niet kan schelen wat de media over hem zeggen, positief of negatief.

Hij heeft gezegd dat het hoe dan ook altijd positief is. Het feit alleen dat de media over een actie berichten is positief. Hij vond de satirische aflevering van South Park dan ook positief en het heeft zeker bijgedragen aan de bekendheid van de naam Sea Shepherd.

“Wat mensen onthouden is dat Sea Shepherd en ik in South Park waren”, zei kapitein Watson. “Ze onthouden ook dat we de walvisvaarders en de dolfijnmoordenaars dwarsboomden.”

“Mensen onthouden niet het positieve of het negatieve, ze onthouden enkel de naam”, volgens kapitein Watson. “Niettemin is het altijd leuk om een echt positief artikel of televisieprogramma te zien. Het is meestal goed voor het moraal van de bemanning en dat is een pluspunt.”

“En ik moet toegeven dat het, als Canadees, beter is om mezelf als een held geportretteerd te zien dan als de slechte, schurkachtige verdediger van zeehonden, walvissen, dolfijnen en haaien zoals de meeste Canadese media mij afschilderen.”

Onder voorbehoud: kapitein Watson wijst erop dat niet alle Canadese media al die jaren vijandig zijn geweest. “De uitzonderingen waren City TV en, hmmmmm, nou ik denk dat ik eerder zou moeten zeggen dat de uitzondering City TV is.”
De aflevering van W5 op CTV kun je bekijken door hier te klikken.

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: