Update rechtszaak Nederlandse Cove Guardian Erwin Vermeulen

2 februari 2012

Update rechtszaak Nederlandse Cove Guardian Erwin Vermeulen

De dag van de verdediging in de rechtbank 

Erwin Vermeulen with his rescue dog, MissyErwin Vermeulen  met zijn geredde hond, Missy

De rechtszaak van Erwin Vermeulen werd vervolgd op 1 februari 2012 in Wakayama, Japan, en markeerde zijn 48ste dag in gevangenschap. De verdediging presenteerde haar zaak voor de rechtbank. Erwin werd de rechtszaal binnengeleid met een touw om zijn middel, dat was verbonden aan een riem. “Door hem op deze manier te behandelen laten ze het overkomen alsof hij voor moord wordt aangeklaagd.”, zei kapitein Paul Watson.

De verdediging mocht een getuige voordragen, die in directe radioverbinding stond met Erwin tijdens het vermeende incident. De getuigenverklaring zal zonder twijfel een integraal onderdeel zijn van de zaak van de verdediging, aangezien de getuige het zou hebben geweten als Erwin bij een incident was betrokken tijdens radiocontact. De aanklager beweert ook, dat Erwin hem geduwd heeft met zijn ene hand, terwijl hij zijn andere hand vol had met een camera en statief. Dit bewijst, dat hij zijn beide handen vol had, aangezien hij camera-apparatuur in de ene hand en zijn radio in zijn andere hand had.

Erwin verklaarde, dat zijn beschuldiger op enige afstand van waar het vermeende incident zou hebben plaatsgevonden aan het sms-en was. Hij schonk totaal geen aandacht aan Erwin’s aanwezigheid. De verdediging heeft een verzoek ingediend om de mobiele telefoongegevens van de medewerker van het Dolphin Resort te verkrijgen, om te bewijzen dat dit inderdaad het geval was.

Na het verhoor mocht Cove Guardian campagneleider Scott West kort met Erwin praten. Dit was de eerste keer dat iemand, anders dan iemand van het juridische team, contact met Erwin mocht hebben sinds zijn arrestatie. Tijdens het gesprek was een vertaler aanwezig zodat de gevangenisbewaking elk woord kon horen dat de twee mannen uitwisselden.

Erwins eerste twee vragen gingen over de status van de Cove Guardian campagne en over operatie Divine Wind – de walviscampagne van Sea Shepherd in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan. Hij was ook enorm verrast en ontroerd, toen hij hoorde over de overweldigende wereldwijde steun en aandacht rondom zijn arrestatie.

Het lijkt erop dat zijn eten slechts minimaal verbeterd is sinds hij is overgeplaatst van de gevangenis in Shingu. Hij woog 79,8 kilo op de dag van zijn arrestatie en is ruim negen kilo afgevallen tijdens zijn gevangenschap. Scott West mocht een trui meenemen voor Erwin, nadat hij vorige week in de rechtszaal aan had gegeven dat het erg koud was in zijn cel. Hij gaat ook vroeg naar bed in een poging warm te blijven. Na hun korte ontmoeting merkte Scott West op, dat Erwin er ingevallen uitzag. “Deze rechtszaak is een aanfluiting aangezien de aanklager geen zaak heeft”, aldus West.

Zelfs met het gebrek aan bewijs en de algeheel zwakke zaak van het openbaar ministerie is vrijspraak onwaarschijnlijk, aangezien dit de reputatie van de rechter in de ogen van het openbaar ministerie en de politie zou schaden. Maar vrijspraak zou eigenlijk juist een erg moedige daad zijn van de kant van de rechter. De rechtszaak gaat verder op 16 februari met de slotargumenten. De uitspraak wordt verwacht op 22 februari.

Sea Shepherd organiseert diverse bijeenkomsten bij kaarslicht ter ere van Erwin.

Momenteel zijn dit de deelnemende steden:

Philadelphia – 3 februari

Seattle – 4 februari

Denver – 4 februari

New York – 4 februari

Toronto – 16 februari

Kijk op onze activiteitenkalender voor meer informatie

Klik hier om meer te lezen over de Cove Guardian campagne

 

 

Draag alstublieft bij aan ons fonds voor rechtsbijstand en educatiecontribute

Donate Now

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: