De rechtszaak tegen de Nederlandse Cove Guardian Erwin Vermeulen in Taiji, Japan is begonnen

28 januari 2012

De rechtszaak tegen de Nederlandse Cove Guardian Erwin Vermeulen in Taiji, Japan is begonnen

De aanklager presenteert zijn aanklacht

Erwin with Otis: Otis was a rescue from a cruelty situation.Erwin met Otis: Otis is gered uit een wrede situatie.

Donderdag 26 januari is de gerechtelijke procedure tegen Cove Guardian Erwin Vermeulen van start gegaan. Hij zit al meer dan 40 dagen gevangen op grond van valse beschuldiging van mishandeling.
 Erwin was in Taiji aanwezig om de jaarlijkse moordpartij op duizenden dolfijnen in dit plaatsje te documenteren, die plaatsvindt tussen september en maart. Op het moment dat Erwin valselijk werd beschuldigd van het duwen van één van de werknemers van het dolfijnenresort was hij in Taiji om te proberen deze gruwelijke slachting onder de aandacht van de wereld te brengen.

Sea Shepherd was overduidelijk in de rechtszaal vertegenwoordigd. Lid van de raad van bestuur Dr. Bonny Shumaker en Sea Shepherd Nederland directeur Geert Vons waren naar Japan gekomen om Erwin te steunen. Ook Cove Guardian campagneleider Scott West was aanwezig, evenals 5 vrijwilligers. Geen van allen mocht contact hebben met Erwin.

Tot vorige week werd Erwin gevangen gehouden in de Shingu gevangenis bij Taiji. Hij is nu overgeplaatst naar Wakayama, waar de rechtszaak plaatsvindt. Erwin wordt daar in totaal isolement gehouden. Hem was niet verteld waarvoor hij werd vastgehouden tot hij vorige week werd overgeplaatst. Hij mag geen contact hebben de buitenwereld, noch met vrienden, familie en andere Sea Shepherd vrijwilligers. Hij krijgt niets te lezen zolang hij wordt vastgehouden en wordt continu ondervraagd.

Nog schokkender is het feit dat Erwin in Shingu vrijwel niets anders te eten kreeg dan droge witte rijst. Zijn verzoeken om voedingssupplementen werden afgewezen.

De trainer van het Dolphin Resort die Erwin beschuldigde van het duwen heeft zijn getuigenis voor de rechter afgelegd. De trainer zegt dat Erwin hem tegen zijn borst duwde. De uitleg van de beschuldiger van het incident lijkt niet te kloppen met de geschreven verklaring die hij een paar dagen na het vermeende voorval bij de politie heeft afgelegd. De aanklager ging zelfs zo ver om DNA materiaal te proberen te verkrijgen om te bewijzen dat Erwin de man heeft aangeraakt. De politie heeft “lichaamsvreemd materiaal” rond de borst van de trainer verzameld, maar de DNA test was negatief. De test werd gepresenteerd in de rechtszaal en bewees ook wetenschappelijk dat er geen contact is geweest tussen de twee mannen.
Nadat de officier van justitie zijn verklaring had afgelegd, kwam Erwin naar voren. Hij zag er duidelijk dunner en vermoeid uit. Erwin heeft zich sinds zijn aanhouding niet mogen scheren, en ook zijn haar is niet geknipt.

De openbare aanklager probeerde Erwin uit te lokken tot het maken van schadelijke opmerkingen over Sea Shepherd; dat is niet gelukt. Hij blijft erbij dat hij geen contact heeft gehad met de trainer en dat hij zijn handen vol had met statief, camera en communicatieradio. Hij had dus geen hand vrij om de man te duwen. Erwin herinnert zich dat hij een zogenaamde wegversperring passeerde, dat de trainer aan het bellen was met zijn mobiele telefoon en hem pas opmerkte nadat hij 20 meter voorbij de barricade was. Kort daarna arriveerde de politie van Taiji. Erwin stelt dat zij op dat moment niets hebben gezegd over de vermeende mishandeling, alleen dat hij een verboden-toegangsbord was gepasseerd. Pas een tijd later, nadat de politie van Wakayama en de aanklager een tijdje met elkaar hadden gesproken en Erwin en de andere Cove Guardians wilden vertrekken, zei de politie tegen Erwin dat de trainer beweerde dat hij hem had geduwd.

De openbare aanklager beschuldigde Erwin verder, irrelevant, van het betreden van verboden terrein. Ze stelde ook dat het maken van foto’s van mensen die niet gefotografeerd willen worden beledigend is. Het antwoord van Erwin was: “Ja, en ik ben beledigd door het slachten van dolfijnen. Belediging is geen misdaad, maar ik ben hier niet voor het maken van foto’s, of voor het betreden van verboden terrein, ik ben hier voor duwen”. Hij wees er bij de rechtbank ook op dat de Cove Guardians een stilzwijgende afspraak hebben met de politie dat “als we een bord zien, gaan we er één keer voorbij, en de Engels sprekende politie vertelt ons dan wel of dat illegaal is of niet. De lokale bewoners negeren de borden altijd, maar zij krijgen nooit een waarschuwing.”

Tijdens de rechtszitting zinspeelde Erwin op de condities in zijn cel. Er werd hem gevraagd om de jas aan te doen die hij droeg tijdens de vermeende misdaad, om situatie voor de rechtbank na te spelen. Erwin zei daarop: “Ik wou dat ik mijn jas in mij cel had, het is ijskoud daarbinnen.” Toen de rechtbank een pauze wilde inlassen voor het eten zei Erwin: “Ik hoef niet te eten. Het is heerlijk warm hier binnen. Dit is de eerste keer in twee weken dat ik het warm heb.”

Het is belangrijk om te weten dat Erwin wordt vastgehouden voor een aanklacht van eenvoudige mishandeling, enkel en alleen door de beschuldiging van iemand dat hij hem heeft geduwd. Hij wordt hiervoor blootgesteld aan onmenselijke condities. Het veroordelingspercentage in Japan is 99% en de meeste gevangenen bekennen heel snel. Het is makkelijk te begrijpen waarom, als je ziet aan welke slechte omstandigheden Erwin wordt blootgesteld binnen het Japanse gevangeniswezen. Erwin heeft gedurende het hele verloop van zijn gevangenschap en zijn keiharde behandeling volgehouden onschuldig te zijn. Sea Shepherd wil alles doen wat in onze macht ligt om hem te bevrijden en om het recht te dienen.

De rechtszaak gaat verder op 1 februari wanneer de verdediging hun zaak presenteert en een getuige van Sea Shepherd de kans krijg een getuigenverklaring af te leggen. De laatste procesdag is gepland voor 6 februari, en de uitspraak voor 22 februari. Dit betekent dat Erwin nog een maand in de gevangenis zit voor deze belachelijke aanklacht. Als hij wordt veroordeelt loopt hij de kans om twee jaar in de gevangenis te zitten, en daar bovenop nog een hoge boete te krijgen.
In navolging op de rechtszaak gaf Sea Shepherd Nederland Directeur Geert Vons de volgende verklaring:

“Erwin Vermeulen is nu de troefkaart geworden in de onenigheid tussen Japan en Nederland over de walvisvaart. De schepen van Sea Shepherd zijn geregistreerd in Nederland en elk jaar als de walvisjacht begint, klaagt Japan in Nederland over de milieuactivisten die de walvisjagers belemmeren. 
De beschuldigingen tegen Erwin zijn pas zaterdag duidelijk gemaakt. Hij wordt behandeld als een gevaarlijke crimineel. Hij mag geen contact hebben met de buitenwereld, en mag geen brieven schrijven of ontvangen. Het is een in en in triest verhaal. Ik had meer steun verwacht van de Nederlandse regering voor een Nederlands staatsburger.”

Volgens de Nederlandse Partij voor de Dieren doet minister Uri Rosenthal te weinig, en ze willen daarom een debat over dit onderwerp in de Tweede Kamer. Volgens Esther Ouwehand, één van de twee parlementsleden van de partij, heeft Japan een reputatie wat betreft het arresteren van activisten waarvan zij vinden dat zij de walvisvaart belemmeren. Ouwehand wil dat Rosenthal de Japanse ambassadeur op het matje roept.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: