Sea Shepherd jaagt de Japanse walvisvaarders terug naar gisteren

22 januari 2012

Sea Shepherd jaagt de Japanse walvisvaarders terug naar gisteren

Yushin Maru 2Yushin Maru 2

De Japanse walvisvloot is niet waar ze zou moeten zijn om deze tijd van het jaar.

Vorig jaar opereerde de vloot in de Ross Zee. Dit jaar was hun “wetenschappelijk onderzoek” gepland in de wateren ten zuiden en westen van Tasmanië en ten oosten en zuiden van Zuid-Afrika.

De walvisvaarders wisselen elk jaar af, maar dit jaar niet! Ze probeerden nog wel om hun moordoperatie te starten in de wateren ten zuidwesten van Australië, maar de Sea Shepherd schepen hebben de hele walvisvloot steeds verder naar het oosten opgejaagd. Om 17.00u AEST kwam de Bob Barker de Yushin Maru Nr. 3 tegen op 66° 22’ Z en 179° 05’ W..

De laatste 30 dagen, sinds de Japanse vloot werd onderschept op 500 mijl ten westen van Fremantle, Australië, heeft ze 4.500 zeemijl afgelegd, tot in de Ross Zee, ver ten oosten van Australië. Dat is een gemiddelde van 150 mijl per dag, en dat laat heel weinig tijd over om walvissen te doden. Zeker met slechts één harpoenschip. De andere twee harpoenschepen zijn namelijk bezig met het schaduwen van of zoeken naar de Sea Shepherd schepen.

“Je kunt zeggen dat we de walvisdoders hebben teruggejaagd naar gisteren, omdat we de internationale datumgrens zijn overgestoken,” zei kapitein Paul Watson van het Sea Shepherd schip Steve Irwin. "Dit maakt nogmaals duidelijk dat ze echt totaal geen wetenschappelijke bedoelingen hebben, omdat hun zogenaamd onderzoek vereist dat ze “als steekproef” elk jaar afwisselend uit de twee verschillende gebieden walvissen vangen. Dit gaat niet over wetenschap en dat heeft het ook nooit gedaan. Het gaat zelfs niet meer over winst, omdat we hen de winst hebben ontnomen. Het gaat gewoonweg over trots. Walvisvangst in de Zuidelijke Oceaan is een zwaar gesubsidieerd welzijnsproject geworden voor een archaische industrie, die echt niet meer thuishoort in de éénentwintigste eeuw."

De Sea Shepherd campagne Operation Divine Wind is dit jaar een extra uitdaging vanwege de 30 miljoen dollar die de walvisvloot heeft gekregen voor (nog) uitgebreidere beveiliging. Dat geld komt uit het steunfonds dat is opgezet voor hulp na de tsunami en de aardbeving.

“Voor elk miljoen dollar dat wij aan onze drie schepen kunnen besteden hebben zij er tien,” zei kapitein Alex Cornelissen van de Bob Barker. “Zij hebben de volledige steun van hun regering en hebben letterlijk een vrijgeleide om te doden. Als iemand van ons wordt gewond of gedood, zal hun regering namelijk pal achter hen gaan staan en hun acties rechtvaardigen. Onze regeringen veroordelen ons alleen al omdat we rotte boter op hun dekken gooien.”

Bij de jacht aan de onderkant van de wereld zijn vijf schepen van de Japanse walvisvloot en twee schepen van Sea Shepherd betrokken. Het derde Sea Shepherd schip, de Brigitte Bardot, werd in een zware storm beschadigd en moest voor reparaties terugkeren naar Fremantle (Australië).

Nog nooit eerder heeft de Japanse walvisvloot het ene aangewezen “onderzoeksgebied” verlaten voor het andere. Blijkbaar heeft Sea Shepherd de Japanse vangstplannen voor dit seizoen aardig verstoord, en dat kost hen enorm veel aan brandstof. Daarbij zijn twee van de drie harpoenschepen van de walvisvangst afgehaald om de Steve Irwin en de Bob Barker te schaduwen. De Yushin Maru Nr. 2 volgt de Steve Irwin en de Yushin Maru Nr. 3 volgt de Bob Barker. Zo kan nu alleen de Yushin Maru nog op walvissen jagen.

Sea Shepherd is er in geslaagd om de walvisvloot in beweging te houden en zal hun bewegingen ook blijven volgen. Daarvoor steunt Sea Shepherd op operaties met drones en op de tien jaar ervaring die ze heeft met het volgen van de voorspelbare bewegingen van de walvisvaarders.

Vorig seizoen slaagde de Bob Barker erin om de Nisshin Maru helemaal tot aan de punt van Zuid-Amerika op te jagen. Daarna gaven de walvisvaarders het op en keerden ze vernederd terug naar Japan. Ze hadden slechts 17% van hun quotum gehaald.

 

Divine Wind
Bezoek onze
Operation Divine Wind
website voor informatie over onze
"2011-12 Antarctic Whale Defense" - Campagne
 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: