Rechter van de Galapagos eilanden geschorst vanwege de zaak Fer Mary

18 januari 2012

Rechter van de Galapagos eilanden geschorst vanwege de zaak Fer Mary

Dead sharks. Photo: Tim WattersDode haaien. Foto: Tim Watters

Afgelopen week is er in het locale en nationale Ecuadoriaanse nieuws breeduit gesproken over de schorsing van de Galapagos rechter die belast is met de zaak Fer Mary. Dit industriele visserschip was afgelopen juli betrapt met meer dan 350 dode haaien aan boord in het Galapagos zeereservaat. De zaak haalde het hele jaar door de krantenkoppen, niet alleen vanwege de illegale vangst van beschermde soorten in een zeereservaat, maar ook vanwege de inadequate gerechtelijke reactie van de locale rechterlijke macht, die uiteindelijk alle procedures nietig verklaarde.

Het nationale nieuws meldde dat de schorsing een besluit is van de nationale rechterlijke autoriteiten vanwege de beslissingen die deze rechter had genomen in de Fer Mary zaak. Dit is een belangrijke ontwikkeling voor de milieuwethandhaving, omdat het laat zien dat de nationale autoriteiten steeds bezorgder zijn over de reacties van het gerechtelijke systeem van de Galapagos op milieuzaken, speciaal waar het gaat over gerechtigheid en een juridisch correcte rechtsgang.

Hammerhead Sharks in the Galapagos Marine Reserve. Photo: Nicolás VeraHammerhead Sharks in the Galapagos Marine Reserve. Photo: Nicolás VeraVolgens de Ecuadoriaanse wetgeving is de schorsing van een rechter van toepassing wanneer er sprake lijkt van serieuze en dringende situaties. Een schorsing is voor een periode van 90 dagen, waarin de rechter moet terugtreden van zijn functie en er interne disciplinaire onderzoeken plaats zullen vinden. De Galapagos rechter waarvan het handelen nu wordt onderzocht is dezelfde die op 23 december alle procedures nietig verklaarde in de zaak Fer Mary.  Lees hier het verhaal.

Volgens de Ecuadoriaanse wetgeving is de haai een beschermde soort. De vangst van deze soort binnen het Galapagos zeereservaat is volgens de wetten van de Galapagos en het wetboek van strafrecht van Ecuador een misdaad tegen het milieu.

Sea Shepherd volgt deze zaak op de voet. In augustus 2011 heeft Sea Shepherd een initatief geopperd om namens de haaien naar de rechtbank te stappen. Gezamenlijk met verschillende organisaties is er in september 2011 een juridisch document (Amicus Curiae) ingediend ter verdediging van de haaien die gevangen zijn binnen het Galapagos zeereservaat. De Amicus Curiae zal als getuigschrift dienen ter verdediging van de magnifieke haaien, toproofdier van de oceanen.

 

Evenementen:

28 mei
Hilversum
17 & 18 juni
Vorden
23 & 24 juni
Ysselstein

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: