Australische demonstranten veilig overgebracht naar ACV Ocean Protector

16 januari 2012

Australische demonstranten veilig overgebracht naar ACV Ocean Protector

De drie Australische demonstranten op het Japanse schip Shonan Maru Nr. 2 zijn vanmiddag met succes overgebracht naar de ACV Ocean Protector en zullen worden teruggebracht naar Australië. Hier zijn de persmededelingen van de Procureur-generaal en de replieken van Paul Watson:


ONGECLASSIFICEERD

DE EA NICOLA ROXON MP

Procureur-generaal

MEDIAVERKLARING

13 januari 2012

Australische demonstranten veilig overgebracht naar ACV Ocean Protector

De drie Australische demonstranten op het Japanse schip Shonan Maru Nr. 2 zijn vanmiddag met succes overgebracht naar de ACV Ocean Protector en zullen worden teruggebracht naar Australië.

Kapitein Paul Watson: De bemanning van de Steve Irwin, Brigitte Bardot en de Bob Barker verwelkomen dit nieuws.

De drie mannen waren zondag aan boord gegaan van het Japanse schip. Op dinsdag bevestigde de Japanse regering dat ze de mannen zou overdragen aan Australische autoriteiten.

De overdracht van de Australiërs werd uitgevoerd met de hulpschepen van de ACV Ocean Protector die de Shonan Maru Nr. 2 naderden. Het overdrachtsproces vond plaats met de volledige medewerking van alle partijen.

De mannen zijn naar verluid in goede gezondheid, maar zullen allemaal worden nagekeken door de medische staf aan boord van de ACV Ocean Protector.

Procureur-generaal Nicola Roxon hoopte dat de mannen zouden nadenken over hun acties.

Kapitein Paul Watson: Niet één van mijn bemanningsleden heeft een wet gebroken, noch zijn we in de afgelopen acht jaar aangeklaagd voor het breken van een wet. Pete Bethune handelde onafhankelijk toen hij in 2010 aan boord ging van de Shonan Maru Nr. 2 en hij ging aan boord ondanks mijn advies dit niet te doen. Wij zijn niet in de Zuidelijke Oceaan om te protesteren tegen de walvisjacht. Sea Shepherd is geen protestorganisatie. Wij grijpen in tegen een illegale walvisjachtoperatie in overeenstemming met de beginselen van het Handvest voor de Natuur van de Verenigde Naties. De Japanners mikken op bedreigde en beschermde walvissen in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan, in strijd met een wereldwijd moratorium op commerciële walvisvangst. Sea Shepherd verzet zich eenvoudigweg tegen een criminele onderneming, omdat de ondertekenaars van de verdragen de regelgeving niet handhaven.

“Wij steunen vreedzaam protest, maar gevaarlijke actie op volle zee is heel iets anders. We raden beide partijen in dit geschil aan de wet te respecteren en rustig te handelen.”.

Kapitein Paul Watson: Niet één van mijn bemanningsleden heeft een wet gebroken, noch zijn we in de afgelopen acht jaar aangeklaagd voor het breken van een wet. Pete Bethune handelde onafhankelijk toen hij in 2010 aan boord ging van de Shonan Maru Nr. 2 en hij ging aan boord ondanks mijn advies dit niet te doen. Wij zijn niet in de Zuidelijke Oceaan om te protesteren tegen de walvisjacht. Sea Shepherd is geen protestorganisatie. Wij grijpen in tegen een illegale walvisjachtoperatie in overeenstemming met de beginselen van het Handvest voor de Natuur van de Verenigde Naties. De Japanners mikken op bedreigde en beschermde walvissen in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan, in strijd met een wereldwijd moratorium op commerciële walvisvangst. Sea Shepherd verzet zich eenvoudigweg tegen een criminele onderneming, omdat de ondertekenaars van de verdragen de regelgeving niet handhaven.

“Demonstranten moeten zich ervan bewust zijn dat, in de toekomst, zulke acties kunnen leiden tot aanklachten in een ander land en mogelijke veroordeling”.

Kapitein Paul Watson: We zijn ons altijd bewust geweest van de risico’s, die onze activiteiten met zich meebrengen.

“Deze missie om de drie Australiërs op te halen is ook duur geweest voor de Australische belastingbetaler”.

Kapitein Paul Watson: Deze kosten hadden vermeden kunnen worden indien de procureur-generaal eerst de bewijzen had onderzocht, voordat ze de Japanners op hun woord geloofde, dat zij niet binnen de Australische aansluitende zone waren. Sea Shepherd’s GPS was in staat om te bewijzen dat de Shonan Maru Nr. 2 eigenlijk 16 mijl van het strand was toen de mannen aan boord gingen. De Australische regering heeft het Japanse schip toegelaten de drie mannen uit Australische wateren te verwijderen. Zij weigerden Sea Shepherd’s aanbod om de mannen van de Shonan Maru Nr. 2 naar de Steve Irwin over te dragen, hetgeen niets zou hebben gekost. Deze kosten waren onnodig, maar de beslissing om het op deze manier te doen berust bij de procureur-generaal. Er waren extra kosten door de weigering van de Shonan Maru Nr. 2 om de achtervolging op de Steve Irwin te stoppen.

“De Australische regering dankt Japan voor haar medewerking bij de terugkeer van de Australische burgers”.

Kapitein Paul Watson: Australië zou Japan niet moeten bedanken voor het illegaal betreden van Australische wateren en het verwijderen van Australische burgers uit Australische wateren. Ik weet zeker dat dit natuurlijk een diplomatieke noodzaak is.

“De Australische regering blijft Japan’s beslissing om door te gaan met diens zogenaamde ‘wetenschappelijke’ walvisvangst in de Zuidelijke Oceaan deze zomer veroordelen en herhaalt haar verzoek aan walvisschepen om buiten de territoriale wateren van Australië en de exclusieve economische zone te blijven”.

Kapitein Paul Watson: Het lijkt er niet op dat ze luisteren. Japanse walvisvaarders gedragen zich alsof ze overal kunnen gaan wanneer ze maar willen. Twee dagen na dit incident achtervolgde de Yushin Maru nr. 3 de Bob Barker 4 mijl voor de kust van Macquarie Eiland.

“Ik roep diegenen die tegen de walvisvangst zijn op de juridische stappen die de Australische regering zet bij het Internationale Hof van Justitie te ondersteunen, in plaats van roekeloos het recht in eigen handen te nemen”.

Kapitein Paul Watson: Sorry mevrouw Roxon, maar de walvissen kunnen niet jaren wachten totdat dit wordt opgelost. Indien Australië een gerechtelijk bevel zou laten uitvaardigen, zal Sea Shepherd zich terugtrekken. Echter, Sea Shepherd neemt geen wetten in eigen handen. We hebben geen wet overtreden. Wij treden gewoonweg op tegen internationale milieu criminaliteiten in overeenstemming met het Handvest voor de Natuur van de Verenigde Naties. We doen dit al acht jaar zonder een enkele verwonding te hebben toegebracht of opgelopen. We zijn niet roekeloos. Wij zijn verantwoordelijk en we doen iets wat niemand anders aan het doen is – walvissen redden. Vorig seizoen 858, het seizoen ervoor 525 en het jaar daarvoor 483.

De ACV Ocean Protector keert nu terug naar Albany, West Australië, nadat de overdracht met succes werd afgerond. Customs and Border Protection houdt er rekening mee, dat de doorvoer naar Albany ongeveer drie dagen zou kunnen duren, afhankelijk van het weer.

Kapitein Paul Watson: Onze supporters in Albany zullen hen zeker een warm welkom geven.

Voor alle mediavragen, neemt u alstublieft contact op met het kantoor van de procureur-generaal op 0409 945 476

 

Divine Wind
Bezoek onze
Operation Divine Wind
website voor informatie over onze
"2011-12 Antarctic Whale Defense"
 Campagne
 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: