Sea Shepherd danst een gevaarlijke dans met de illegale walvisvloot

11 januari 2012

Sea Shepherd danst een gevaarlijke dans met de illegale walvisvloot in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan

De nautische schaakstukken blijven bewegen en het bord blijft veranderen in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan.

De Shonan Maru #2 achtervolgt niet langer de Steve Irwin. Het beveiligingsschip is vervangen door het harpoenschip Yushin Maru #2.

Aangenomen wordt dat de Shonan Maru #2 nu naar het westen gaat naar het Australische douaneschip Ocean Protector, om de drie Australische gevangenen die aan boord zijn over te dragen.

Nu de Yushin Maru #2 de Steve Irwin achtervolgt, en de Yushin Maru #3 nog steeds bij Macquarie Eiland is, heeft de Nisshin Maru nog maar een harpoenschip over – de Yushin Maru.

Sea Shepherd heeft tijdelijk het contact met de Nisshin Maru via de drone verloren en kan niet garanderen dat de walvisjacht nog niet begonnen is. Als dat wel zo is, dan zal het doorgaan zonder dat twee van de drie harpoenschepen betrokken zijn bij de slachtpraktijken.

“Als we een schip meer hadden, zou er geen mogelijkheid zijn om walvissen te doden,” zei kapitein Paul Watson. “In juli heb ik met afgevaardigden van Greenpeace gesproken op het IWC (Internationale Walviscommissie), en hen gevraagd of ze een schip konden sturen om ons te ondersteunen. Ik vertelde hen dat een extra schip deze hele vloot zou stoppen. Ze weigerden, en dat is diep teleurstellend, en als resultaat zouden er nu walvissen kunnen sterven.”

Sea Shepherd werkt aan het veiligstellen van een derde groot, snel ijsklasse schip om volgend jaar terug te keren. Het snelle verkenningsschip Brigitte Bardot van Sea Shepherd verblijft nu in Fremantle voor reparaties van schade veroorzaakt door de extreme weersomstandigheden in de Zuidelijke Oceaan.

“We hebben laten zien dat we deze stropers kunnen stoppen en elk jaar worden we effectiever dan het jaar ervoor. Een extra schip zal ons de mogelijkheid geven ze met interventies te overladen en hun illegale activiteiten compleet te stoppen,” zei kapitein Paul Watson.

Het wegvallen van de Shonan Maru #2 neemt de mogelijkheid weg dat de drie mannen van Forest Rescue naar de Steve Irwin overgedragen worden. De overdracht van de mannen naar de Steve Irwin zou de Australische regering honderdduizenden dollars bespaard hebben.

Ondanks dat ze uit de territoriale wateren van het Australische MacQuarie Eiland geboden zijn, verblijft de Yushin Maru #3 ondertussen illegaal binnen de twaalf mijl van de territoriale zone.

“De Japanse walvisvaarders gedragen zich alsof ze de gehele Zuidelijke Oceaan bezitten,” zei de kapitein van de Bob Barker, Alex Cornelissen uit Nederland. “Ze gaan waar ze willen, wanneer ze willen en ze doen wat ze willen, met complete minachting voor de Australische soevereiniteit.”

Yushin Maru No 3 and MacQuarie Island through Bob Barker's window

De Yushin Maru #3 with MacQuarie in de achtergrond, foto genomen vanuit de brug op de Bob Barker
foto: Carolina A Castro

 

Divine Wind
Visit our
Operation Divine Wind
site for information about our
2011-12 Antarctic Whale Defense Campaign
 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: