Australische regering probeert Sea Shepherd’s walviscampagne te saboteren

5 december 2011

Australische regering probeert Sea Shepherd's walviscampagne te saboteren

 

Photo: Barbara VeigaFoto: Barbara VeigaAan de vooravond van het vertrek van Sea Shepherd en haar drie schepen om de walvissen in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan te beschermen, heeft de regering van Australië een obstakel op ons pad geworpen om onze plannen om de Japanse walvisvloot het hoofd te bieden te vertragen.

De aanvraag van een Australisch visum voor Chris Aultman, die al sinds 2005 elk jaar onze helikopterpiloot is, is vandaag geweigerd. Er is hem geen reden gegeven voor deze beslissing.

Chris Aultman, een Amerikaans staatsburger, een veteraan van het Amerikaanse Korps Mariniers, een professionele helikopterpiloot, een ster van Animal Planet’s Whale Wars-serie, en een man die geen strafblad heeft, is verteld dat hem geen visum wordt verleend om naar Australië te gaan. De Australische ambassade in Washington DC wilde hem geen reden geven
Het lijkt erop dat de Japanse ambassadeur in Australië telefoontjes heeft gepleegd.

Australië heeft twee jaar geleden visums geweigerd voor kapitein Paul Watson en eerste stuurman Peter Hammarstedt. Na een vertraging van twee maanden, 25.000 handtekeningen op een petitie, en de hulp van de voormalige Australische minister van Milieu Ian Campbell en de Tasmaanse senator Bob Brown, werden Paul en Peter eindelijk visums verleend. Er werd geen reden gegeven voor de weigering of de vertraging.

Nu lijkt het erop dat Australië de helikopter van Sea Shepherd aan de grond wil houden door onze veteraan helikopterpiloot een visum te weigeren. Australië heeft ook geweigerd om een schip van de regering naar de Zuidelijke Oceaan te sturen om de vrede te bewaren in de Australische Antarctische territoriale wateren en in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan.

Kapitein Paul Watson sprak persoonlijk met Tony Burke, de Australische minister van Milieu, tijdens een diner in Hobart op 1 december om het honderd-jarige jubileum van de Australische Antarctische Expeditie  te vieren.

Kapitein Paul Watson: Meneer Burke, zult u dit jaar een schip sturen om de vrede te bewaren?

Tony Burke: Dat gaat niet gebeuren.

Kapitein Paul Watson: Ik denk dat het voor Australië het meest verantwoordelijke zou zijn om te doen, gezien de potentiële dreiging van de walvisvaarders die hebben aangegeven dat ze van plan zijn dit seizoen veel agressiever te zijn.

Tony Burke: Kijk, Japan vroeg erom dat we een schip zouden sturen om hun schepen tegen u te beschermen. Als we hen afwijzen, is het niet meer dan eerlijk dat we ook uw verzoek weigeren.

Kapitein Paul Watson: Nou ja, behalve dan het feit dat onze schepen Australische burgers aan boord hebben en we in de Australische Antarctische Territoriale wateren zullen zijn en het uw plicht is om Australische wateren en Australische burgers te beschermen.

Tony Burke: (schudt de hand van kapitein Watson) Het was leuk om u te ontmoeten en doe voorzichtig daar op zee.

Kapitein Watson zei na dat gesprek: "Ik vraag me af wat de minister zal zeggen als de Japanners een Australische burger verwonden in de Australische wateren? Ik denk dat het schromelijk onverantwoordelijk van de overheid is om geen gepaste zorgvuldigheid te betrachten in het bewaren van de vrede. Australië heeft verklaard dat de Japanse walvisjacht illegaal is en ze erkennen dat het wordt uitgevoerd in wateren opgeëist door Australië. Ze weten dat Australische levens in gevaar zijn en toch weigeren ze om erbij betrokken te raken. "

De weigering van het visum voor Chris Aultman is nog een andere indicatie van de vijandigheid van de Australische regering jegens Sea Shepherd’s oppositie tegen de illegale walvisjacht.

De Sea Shepherd Conservation Society heeft overweldigende steun van de bevolking van Australië gekregen. Helaas weerspiegelt de regering van Australië die ondersteuning niet. Dit is dezelfde regering die vlak voor de verkiezingen beloofde dat zij een hard standpunt tegen de Japanse walvisjacht zou innemen.

 

UPDATE - 8 december 2011: Visum toegekend aan Chris Aultman. Dank u, senator Bob Brown.

Sea Shepherd helikopterpiloot Chris Aultman heeft een visum toegekend gekregen om Australië binnen te gaan, zei de leider van de Australische Groene Partij, Bob Brown vandaag. "Ik dank minister van Immigratie Chris Bowen voor zijn snelle reactie op mijn vraag waarom twee Sea Shepherd bemanningsleden geen visum hebben gekregen om naar Australië te komen. Sea Shepherd's Chris Aultman en Tim Pierce, respectievelijk helikopterpiloot en monteur, hebben beiden eerder met succes een visum naar Australië aangevraagd. Meneer Pierce zal naar verwachting in staat zijn om zijn collega ook in Australië te vergezellen, " zei senator Brown. "De Japanse regering stuurt een patrouilleboot van het Agentschap van Visserij voor 'versterking van de bescherming’ van de walvisschepen die illegaal op walvissen jagen in de territoriale wateren van Australië. Japan heeft ook tientallen miljoenen dollars uit de tsunami-hulpfondsen genomen om de walvismoordende vloot die op weg is naar Antarctica te financieren. Ik maak me ernstig bezorgd dat de aanwezigheid van de patrouilleboot de spanningen laat escaleren als Sea Shepherd probeert de walvissen te beschermen die de Japanse schepen willen afslachten. De Australische regering moet een plan hebben om de veiligheid te garanderen als de vloot van Sea Shepherd  zich voorbereidt om de Australische havens te verlaten om honderden walvissen tegen de Japanse walvisvaarders te verdedigen, " zei senator Brown.

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: