Sea Shepherd strijdt samen met West Australië voor de haaien!

22 november 2011

Sea Shepherd strijdt samen met West Australië voor de haaien!

Image © Klaus Jost – www.jostimages.com

In reactie op een recent artikel van Sea Shepherd in de Sydney Morning Herald, samen met een online petitie om een haaienruiming te voorkomen, georganiseerd door Ryan Kempster en de NARC duikclub, wordt aan de West Australische haaien, tenminste voorlopig, uitstel van executie verleend.

Meer dan 19.000 mensen tekenden de petitie tegen de slachting van de West-Australische haaien en steunden de inzet van niet-dodelijke methoden om haaien te monitoren. Als gevolg hiervan maakte de minister van Visserij van West Australië, Norman Moore, bekend dat de federale overheid gedurende de komende vijf jaar ruim 13,65 miljoen dollar zou investeren in de introductie van niet-dodelijke middelen om de kans op aanvallen door haaien te beperken. Deze maatregelen bevatten onder andere een uitbreiding van het aantal surveillancevluchten, een SMS alarmeringssysteem, een toegewijde eenheid om lokale haaien te merken en te volgen en een verhoging van het budget voor onderzoek naar haaien in West Australië.

Hoewel de federale overheid van West Australië op dit moment de plaatsing van haaiennetten langs de stranden niet ondersteunt, zal het ministerie van Visserij wel een evaluatie uitvoeren naar de effectiviteit van haaiennetten, zoals die op dit moment worden gebruikt in de oostelijke staten.

Sea Shepherd is fel tegen haaiennetten, aangezien daar niet alleen haaien, maar ook talloze andere willekeurige zeedieren in om het leven komen, zoals zeehonden, zeeschildpadden, dolfijnen en zelfs walvissen. De meeste haaien, die in deze netten worden gevangen, bevinden zich aan de strandzijde en waren dus op weg naar open zee. Om het simpel te zeggen – deze netten werken niet. Ze zouden verboden moeten worden en onmiddellijk langs alle stranden ter wereld moeten worden weggehaald.

Het ministerie wil ook de betrokkenheid van de burgers verhogen en een mediacampagne starten om informatie te verschaffen over de mogelijkheden om aanvallen van haaien te voorkomen. De heer Moore zei, dat het belang dat de overheid stelt in alternatieve maatregelen betekent dat een grootscheepse slachting van witte haaien om hun aantallen terug te dringen, wordt afgekeurd. Dat geldt ook voor het doden of herplaatsen van zeehonden, het creëren van zwembaden aan het strand in het kader van risicomanagement en drumline programma’s om de populatie van witte haaien te beheersen (een drumline bestaat uit een lijn, die vastzit aan een boei, met een vishaak en aas om haaien te vangen – red.).

Hoewel deze aankondiging van minister Moore zeker een stap in de goede richting is voor het behoud van haaien ten behoeve van toekomstige generaties, is er nog steeds veel werk te doen om de publieke opinie ten opzichte van haaien te veranderen. Wij hebben meer mensen nodig, die zich openlijk uitspreken voor de bescherming van haaien en die benadrukken, dat haaien behoren tot de essentiële soorten waar wij afhankelijk van zijn voor ons eigen voortbestaan.

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: