Frustraties in Taiji vergroten: een mislukte poging om een Cove Guardian te ontvoeren

11 november 2011

Frustraties in Taiji nemen toe: een mislukte poging om een Cove Guardian van Sea Shepherd te ontvoeren

Verslag door Rosie Kunneke, Cove Guardian campagneleider

Rosie Kunneke at the coveRosie Kunneke baai

Op 9 november 2011 was ik bij het Dolphin Base resort de depressieve en neurotische dolfijn “Jiyu”, die door Cove Guardian in gevangenschap wordt geobserveerd, aan het observeren. We waren een oproep tot actie aan het voorbereiden om mensen aan te trekken om deze specifieke dolfijn te proberen helpen.

Later die middag arriveerde één van de dolfijnjagers gekleed in een wetsuit, wat alleen maar kon betekenen dat hij deze dolfijn wilde gaan doden. Toen hij mij op de pier zag zitten, belde hij iemand op en vertrok weer. Ongeveer een half uur later, nadat alle trainers waren vertrokken, zag ik twee mannen mijn kant op komen en achter mij stoppen. Ik begroette hen, maar ze negeerden mij.

Toen ze drie vissers op de lagere pier zagen staan, vertrokken ze. Iets in hun agressieve manier van doen voelde niet goed aan. Een minuut of tien later besloot ik het resort te verlaten, omdat het donker begon te worden. Omdat ik niet op het parkeerterrein van het hotel mag parkeren, zet ik mijn auto meestal langs de weg, een stuk verderop. Toen ik onderweg naar mijn auto de hoek van het hotel omging, zag ik dezelfde twee personen bij een zwarte stationwagen staan. Toen ze me zagen, kwamen ze allebei op me afgerend. Ik keerde me naar ze toe, waardoor ze stopten. Ze blokkeerden mijn doorgang aan beide kanten. Ik vroeg waar ze mee bezig waren, maar ze zeiden alleen iets tegen elkaar in het Japans en negeerden mij. Ik tilde mijn statief op om te laten zien dat ik mezelf zou verdedigen. Ik zei ook, dat ik de politie zou bellen. Ik probeerde nogmaals verder te lopen en ze bleven op een agressieve manier dichterbij komen en de weg naar mijn auto blokkeren.

Op dat moment besloot ik om terug de hoek om te gaan naar de ingang van het hotel. Ik zag dat één van hen zijn telefoon tevoorschijn haalde en een nummer begon in te toetsen. Hij was ook op zoek naar iets op de grond, ik nam aan iets om naar mij te gooien. Ik ging de receptie van het hotel binnen en vroeg aan de baliemedewerker om de politie te bellen en ik meldde dat twee mannen zich agressief tegen mij gedroegen. Twee agenten van het Wakayama Prefectuur arriveerden binnen vijf minuten.

Ik nam ze mee de hoek om, om te laten zien waar het gebeurd was, maar tegen die tijd waren de twee mannen met hun auto verdwenen. Op dat moment zag ik de twee meisjes van Save Japan Dolphins (SJD) de weg af komen lopen. Ze hadden in mijn bericht op facebook gezien dat ik tot het donker in het resort zou blijven en hadden besloten om te kijken waar ik bleef. Een paar minuten laten arriveerde ook de geüniformeerde politie. Deze agenten spraken Engels en ondervroegen me over het incident. Ze leken zich oprecht zorgen te maken over wat er was gebeurd en vroegen me mee te gaan naar het politiebureau, zodat ze de bijzonderheden van het incident met de twee mannen konden noteren.

De hoofdagent droeg één van de agenten in uniform op mij in mijn auto te begeleiden. Onderweg vroeg de agent me om een gedetailleerde beschrijving van hun kleding, haar, gelaatstrekken en auto. Eenmaal op het politiebureau werd ik meegenomen naar een kleine kamer en alle drie de agenten in uniform ondervroegen me over wat er gebeurd was. Ze vertelden me dat er als gevolg van een programma op de Japanse televisie veel aandacht was voor Taiji, ook van de nationalisten en de yakuza.

De politie zei, dat als ze moesten gokken wat de bedoeling van deze mannen was, ze zouden zeggen dat ze me hadden willen ontvoeren. Ze waarschuwden ons dat dit gebied niet zo veilig is als we denken en dat sommige van deze groeperingen tot moord in staat zijn. Deze agenten maakten zich zorgen om onze veiligheid en waarschuwden ons nooit alleen naar buiten te gaan in het donker. Nadat de details van het incident waren genoteerd, gaven ze de meisjes van SJD, die in de receptie van het politiebureau op me hadden gewacht, dezelfde waarschuwing.

Hoewel dit incident zelfs voor Taiji een angstige en ongebruikelijke ervaring was, zal de Cove Guardian campagne doorgaan, omdat we er voor zorgen dat er minder dolfijnen gedood worden. En dat is waarom Sea Shepherd hier is.

 

Evenementen:

4, 5 en 6 augustus
Lisse
23 & 24 juni
Groningen

Sites werldwijd:

Australië België Canada Chili Duitsland Europa Frankrijk Galápagos Global Hongarije Italië Nieuw Zeeland Spanje Verenigd Koninkrijk Verenigde Staten Zwitserland

Top Tweets:


Andere vertalingen:


Fiscaal Voordeel:

ANBI Logo

Onze partner: